Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Information overflow

En computers opgave er at læse data og skrive dem igen – det er vores mål med computeren udover manipulation af tal. Skrivning kan foregå via mange forskellige apparater (skærm, printer, netværk, bluetooth, papir-tape) og læsning … og hver af disse mekanismer kræver at der er programmer, som kan læse og skrive, manipulere med strøm som skubber til maskinerne.

Kort sagt, der skal være noget software, programmer, før man har glæde af de enkelte dele. Mange ved i dag, hvad en driver er. Operativsystemet er det, der holder sammen på alle driverne og sørger for at flere programmer kan køre på maskinen (lidt tid til et, og så *skift* til næste program — gentag).

Nå, altså. Det jeg vil sige er at mine to maskiner brød jo sammen i Januar og Marts. Jeg fik købt en ny strax i Januar og vil egentlig også købe reservedele til en maskine mere, men det har jeg slet ikke haft mentalt overskud til indtil videre.

Den nye maskine (som allerede er 4 mdr gammel) har dele, som kræver nye drivere, og det havde jeg ikke, min software var utrolig gammel (2015 var vist det nyeste).

Så jeg prøvede at opdatere, og nu er dagen gået med det og det virker ikke. Så jeg holder pause (heldigvis kunne jeg få det gamle til at køre igen)

Desuden stod HFI relæet af og jeg har ikke varmt vand.

Græsset gror, så det går nok alt sammen. Nej det er ikke “sjovt græs” jeg henviser til. Det er “livets gang” – men når man sidder midt i et problem med sine værktøjer (computere) så kan det virke som om verden ikke går videre, så må man lige stoppe op og se at komme ud på tur.

Written by Donald

Tuesday, May 11, 2021 at 21:56 GMT+0000

Posted in Brok

Tagged with ,

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Suk, det er hårdt arbejde at få ny computer. Først skal alt det præ-installerede ragelse fjernes, og så skal der fyldes på og opdateres, hvis det ellers er muligt. Hver gang, jeg skal scanne noget, må jeg finde en gammel bærbar, fordi der ikke er en driver til Windows 10. Scanneren fejler intet, så hvorfor skifte den ud?
  Men det værste er dog HFI-relæet …

  Eric

  Wednesday, May 12, 2021 at 6:05 GMT+0000

  • Det er hårdt arbejde at få et nyt system! Det var derfor jeg bootede fra de gamle diske.

   Jeg har ikke erfaringer med Windows10, min søn har en maskine fra Bilka, som vist oprindelig var Wind7, men jeg rådede ham fra at opdatere, og han ventede. Muligvis har han gjort det nu, mener jeg at have hørt; – men når man ikke strax følger MS-piben, så kan der være ting, der er rettet. Faren var jo som du siger at gamle drivere ikke blev opdateret, det var andre leverandører, ikke MS’ ansvar.

   Linux Mint-10,17,19.2 har været gode oplevelser, pænt koordineret Linux software med alle drivere lige til at bruge, men jeg ville prøve noget andet, Scientific Linux/CentOS-8-Stream. Og de har virkelig lavet om på en masse begreber. Det er måske udmærket, men ikke så “intuitivt” at jeg lige kunne få installeret de programmer, som jeg ønskede.

   Grunden til at jeg ønsker at skifte ud er at der ikke er en HW-accellereret skærmdriver, men – bemærkelsesværdigt nok! – så fungerer det fantastisk godt uden dedikeret HW-driver, Linux har en emulator-driver.

   Vandvarmeren udløste HFI. Den er tæret, og jeg får en ny på Mandag. Indtil da: Kolde brusebade!!!

   Donald

   Wednesday, May 12, 2021 at 11:57 GMT+0000

 2. Mens græsset gror, døer horsemor. Eller som salmen lyder:” Græsset lig er hver en synder”, som barn troede jeg, vi sang:” græsselig er hver en synder”!
  Og jeg, som troede at driverne var indbyggede i maskinen; men jeg er nu også så ung og naiv:” They call me Baby-Driver…”

  AagePK

  Wednesday, May 12, 2021 at 6:20 GMT+0000

  • PS: Kommer lige i tanke om andre relevante ordsprog, eller mundheld (nej-nej: mund-hæld er når nogen hælder alt muligt ud af munden!) 🙂

   Maj måneds kulde giver laderne fulde.
   Maj måneds væde gør ukrudtne glade.

   Den sidste er bare SÅ relevant, det var vist en vismand, der hittede på den! 🙂

   AagePK

   Wednesday, May 12, 2021 at 8:10 GMT+0000

   • Det må have været en vis vismand …

    Ja vi skal passe på de her u-krauter.

    Donald

    Wednesday, May 12, 2021 at 12:02 GMT+0000

  • Græsselig! Mon ikke det er det digteren har tænkt?

   Din sidste bemærkning får mig til endnu en gang at overveje om jeg skal skrive en indføring i computere-grundelementer for børn, som ønsker at forstå. Når jeg har undervist i det, har jeg nydt de mange “aha” øjeblikke, og evnen til at sige “nå så må det være sådan og sådan”.

   Grunden til at det er så svært er formentlig, at det er usynlige ting, strøm og strømsignaler, som man arbejder med.

   På Apple maskiner fandt man hurtigt ud af at det er vigtigt at tingene kan ses (men det man ser på skærmen er stadig ikke det, der foregår i maskinen, det er jo kun “afspejlinger” gennem mekanismer, som er endnu mere komplicerede.)

   Men tak for græs-kommentaren!

   Donald

   Wednesday, May 12, 2021 at 12:01 GMT+0000

   • Synderen er lig græsset: både synder og græsset er navneord. Synderen er grundled, græsset genstandsled. Synderen er altså ikke overgroet med græs og har opgivet ånden. Lærte vi så. Derfor bliver jeg også lidt harm, når nye salme- og sangbogsredaktører absolut skal rette i de gamle tekster: vi lærer ikke at forstå tidligere generationers sprog, og dermed tænkemåde, vi ender med ikke at kunne læse deres breve og dagbøger. I går læste jeg breve fra min farbror fra da han var i England i ’39, lige inden han meldte sig under de engelske faner sammen med Anders Lassen. Han havde allerede tillagt sig anglofile udtryk.

    AagePK

    Wednesday, May 12, 2021 at 13:44 GMT+0000

    • Anglicismer og Danismer, herlige ord, egentlig “meta-sprog” eller sprog, som går ud af sig selv (pun intended) og ser på sig selv.

     Græsselig, ordet, kender jeg godt fra andet end salmer, hvis jeg husker rigtigt; ikke ofte, men somme tider i vores barndom brugt af både børn og voksne, en art sysnonym for “grusom” tænker jeg strax, men derefter rettes positionen (betydnings-graduering) mere i retning af forfærdelig, væmmelig, ugod, ondartet (thesaurus-tænkning) – nådada, det kunne være morsomt at se, hvad den rigtige ordbog ® (ODS) siger om græsse-lig, er der en stamme af gru, grusom i dette ord? … hmmm

     De ku’ godt skille etymologien bedre ad (som de gør/gjorde i Nudansk Ordbog), men her er fra ODS, ja, der er en stamme, “grass” beslægtet med græde — aha!

     […]
     sv. gräslig; fra mnt. greselik (af gresen, grisen, gyse, se I. græse, jf. gridsk sp.7922; vistnok besl. m. gruse(lig) osv.; jf. eng. grisly) og hty. grässlich (af grass, skrækkelig; besl. m. græde)

     Donald

     Thursday, May 13, 2021 at 5:19 GMT+0000

     • Så en grisly-bear er en græsselig bjørn, aha! 🙂

      AagePK

      Thursday, May 13, 2021 at 7:15 GMT+0000

      • Jeg har altid troet at det var en gråhåret bjørn 😀 ☻

       Donald

       Thursday, May 13, 2021 at 8:16 GMT+0000

       • Clark og Lewis, 2 officerer og opdagelsesrejsende, foretog en expedition tværs over det nordlige Amerika 1804-6: de benævnte bjørnen som grisley; siden har man så diskuteret, om de mente grizzly, gråhåret, eller grislly, altså vort græsseli, grusom. Men Linneé, i 1758, og George Ord i 1815 betegner dens latinske navn Ursus arctos horribilis, altså Den grusomme Brunbjørn, iflg hhv engelsk og tysk wikipedia. Ihvertfald Ord må have kendt Clark og Lewis: han var medlem af Academy of Natural Sciensis, og havde som opgave at beskrive de ham af Clark og Lewis tilsendte præparater af bl.a Ursus arctos horibilis, den sorthalede præriehund og gaffelbukken.
        Så jeg holder på Den græsselige Brunbjørn.

        AagePK

        Thursday, May 13, 2021 at 9:12 GMT+0000

        • Det er da også mest sandsynligt, lige først tænkte jeg ikke på forskellen mellem grizzly og grissly – klart nok som du siger at det er græsselig!

         En anden misforståelse kunne være flg.:
         Græssets lig er hver en synder …
         Døde mennesker, der ligger og flyder …

         Donald

         Thursday, May 13, 2021 at 9:57 GMT+0000

 3. Er det fordi, du vil bygge din egen computer, det hele driller så meget? Jeg var forbavset over, hvor glat det gik, da jeg endelig tog mig sammen til at købe en ny pc. Men mit HFI-relæ opførte sig ordentligt – også i nat, trods tordenvejret 😉

  Ellen

  Wednesday, May 12, 2021 at 8:37 GMT+0000

  • Ja – simpelthen; jeg vil kunne optimere, gøre systemerne mere sikre.

   Det var især forståelse af sikkerhedsproblematikker, som fik mig til at arbejde med en computer (workstation) så den kunne fungere som router, firewall (sikkerhedsbremse) og meget andet.

   Når man har undervist i det og har administreret systemer, som ikke skulle udsættes for alt for meget, så er det (lidt) sjovt at holde det vedlige.

   Det var da godt at jeres HFI ikke slog til! Jeg har ikke konstateret tordenvejr her, det var faktisk vandvarmeren, som var gennemtæret. Jeg havde set det komme, men første VVS jeg spurgte var ikke særlig interesseret. Nu fik jeg en aftale om udskiftning på Mandag.

   Donald

   Wednesday, May 12, 2021 at 12:06 GMT+0000


Comments are closed.