Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tak Wikipedia! Det er sandheden!

Sandheden om Manden og Økseskaftet. Eller er det? Der må være andre versioner af den historie!

—oooOOOooo—

Der var engang en færgemand som var meget tunghør. En dag var han kravlet op i et træ uden for sit hus og skulle hugge en gren af.

Da ser han et stykke borte to mænd komme ned mod færgestedet. Nu var det sådan at han ikke brød sig om at fremmede skulle lægge mærke til at han var døv.
Derfor tænkte han ved sig selv: egentlig kan jeg jo nok vide, hvad de vil sige når de kommer herhen. Først vil de spørge mig, hvad det skal bruges til som jeg her hugger. Så svarer jeg: økseskaft. Så spørger de nok, hvor langt et stykke gren jeg skal bruge. Dertil svarer jeg: op til denne her knast. Derefter kommer de nok frem med deres ærinde og beder om at måtte låne min båd for at ro over vandet så de slipper for den lange omvej. Til det svarer jeg: hun er læk. Når de ikke kan få båden vil de sikkert låne mine heste og så svarer jeg: de er med føl begge to. Når de altså heller ikke kan få dem, så vil de nok spørge om hvor vejen går ind til byen. Dertil svarer jeg: oppe mellem de to piletræer.

Nu var de to mænd et par unge karle der havde hørt at færgemanden havde sådan et par kønne døtre, og det var dem de var kommet for at besøge.
»Goddag mand« sagde de.
»Økseskaft« sagde manden.
»Gid det sad i din hals« sagde den ene af karlene.
»Op til denne her knast« svarede manden.
»Er din kone hjemme?« spurgte den anden.
»Nej, hun er læk« sagde manden.
»Hvordan har dine døtre det?« råbte de så.
»De er med føl begge to« svarede manden.
»Åh gid du var hængt« råbte de to karle.
»Oppe mellem de to piletræer« sagde færgemanden og pegede.

Og så gav han sig igen til at hugge løs.

// Nej jeg synes der var en morsommere version hvor de forbipasserende ikke forbander ham. Alene den detaille at der er to karle, som råber det samme gør historien lidet troværdig. //

Written by Donald

Tuesday, April 27, 2021 at 8:40 GMT+0000

Posted in Uncategorized

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Der er vel bare blevet pyntet lidt på historien med årene. Den slags sker jo 😀

  Ellen

  Wednesday, April 28, 2021 at 9:21 GMT+0000

  • Ja jeg efterlyser en mere pyntet og lidt mere varmhjertet historie, denne her (som er fra Dansk Wikipedia) er ond, synes jeg. Den, som jeg husker at Leif Keyser fortalte, var fuld af varme, vandreren forbandede ikke manden og endte med at gifte sig med datteren.

   Donald

   Wednesday, April 28, 2021 at 10:09 GMT+0000

 2. Denne version er den samme, vi læste i Dansk læsebog for 4.klasse, eller sådan noget, omkring 1960. Jeg genfandt den i kælderen på Marstal skole, og læste den gerne op for eleverne. Der var også en stribe Molbo-historier. De blev også brugt til genfortælling, hvor man, efter højtlæsning ved læreren, skulle gengive historien så nøjagtigt som muligt, og på skrift.
  Nu trænes hukommelse ikke så intensivt, vi har jo apps og ai, kunstig “intelligens”!

  AagePK

  Wednesday, April 28, 2021 at 9:55 GMT+0000

  • Vi havde også disciplinen “genfortælling” til helt op i 9. klasse (4. mellem) og vi endte med at lave skæg med historierne og digte om på dem. Læreren syntes det var OK. Det var vist ikke så mange, der var gode til gendigtning som humoristiske historier, måske skete det kun én ellet to gange, men det er det, man husker.

   Donald

   Wednesday, April 28, 2021 at 10:11 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: