Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Skønhedens forfald, forfaldets skønhed

Der er så mange lokale, som adviserer at de udfører havearbejde (og skattefradrag for hjemmeservice) men de har nok allesammen travlt nu.

Written by Donald

Monday, April 19, 2021 at 19:16 GMT+0000

Posted in Ord, Skov og have

Tagged with

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg begyndte for et par år siden at lade stammer af de træer, jeg var nødt til at fælde, ligge: nogle i en bunke, andre ude i diget. Resultat: nogle meget smukke ask-kuglesvampe, nogle smukke mønstre efter billelarver under barken, og besøg af flagspætter og andre fugle. Så sidste år gik jeg et skridt videre, og slog kun græsset, hvor det var nødvendigt, og ellers stier gennem vildnisset, op til æbletræerne, hen til den bageste terrasse. Så kom sommerfuglene, og de andre insekter. Og børnene havde en god legeplads.
  Det behøver ikke at ligne en forstadshave, især ikke på landet.

  AagePK

  Monday, April 19, 2021 at 19:48 GMT+0000

  • Det lyder smukt, – her er der også kommet svampe to steder, på to rønnestubbe, den ene savet så langt ned, jeg kunne, og derfor på højde med græsset, den anden er lidt større, men ikke stor nok til at sidde på. Jeg overvejer at få en havespecialist til at give gode råd og det skal ikke være en forstadshave – min gamle nabo kaldte det en “sommerhus-have”. Det kan jeg godt lide.

   Donald

   Monday, April 19, 2021 at 20:09 GMT+0000

   • Man kan jo også , når man absolut skal have fældet et træ, få nogen til at hjælpe sig med at få stammen til at ligene noget, ved at sætte ben og hovede på, eller noget andet kreativt: lave det til en bænk. Ved så at bore en masse huller, hænge bundter af små stykker (bambus)rør eller kogler op, danne et insekt-hotel: det hedder på have-engelsk Buggingham-Castle!
    Jeg har fået fat i nogle hule frugttræe-stammer: de bruges som have-urtepotteskjulere, nogle skal bruges til fuglekasser: måske en uglefamilie ville blive glad?

    AagePK

    Tuesday, April 20, 2021 at 11:59 GMT+0000

    • Ham, der skrev bogen om Træernes Hemmelige Liv (en bestseller på Tysk, og tro det eller ej, han hedder noget i retning af “Wohlleben”!!! Det er næsten Freudiansk selvopfyldelse detteher) – han talte også om ligene efter træer, der vælter eller bliver fældet.

     Jeg har en idé om at der er insekter nok i grøfter og under hækkene og et par steder til heromkring, og i skovene lige i nærheden er der enorme insekt-hoteller, så jeg synes ikke jeg er snerpet når jeg siger at jeg ikke vil have insekter i haven. Jeg vil hellere have urter, Kraute, og u-krauter, som jeg dog også holder nede. Jeg kan dog på ingen måde bekæmpe det enorme tæppe af medicinsk skvalderkål under den selvforyngende, spredende cotoneaster.

     Jeg tog mange flere billeder og skal selvfølgelig igang med arbejdet, må gøre så meget jeg kan, og så skal jeg gerne rapportere om de pæneste resultater.

     Donald

     Wednesday, April 21, 2021 at 9:53 GMT+0000

 2. Du er næppe den eneste i Gribskov kommune, der har behov for noget havesupport/-ekspertise. Og selvklart er der rift om håndværkere og havefagfolk netop nu, men et blik i Lokalavisen eller mund-til-mund forslag bør kunne udløse den nødvendige assistance til en aftalt pris, selv hvis man skal vente lidt.

  Hvis man havde evner som kunstmaler, var øverste billede med Chiantienn et glimrende motiv. 😉

  hulegaarddk

  Monday, April 19, 2021 at 20:33 GMT+0000

 3. = Chiantien

  hulegaarddk

  Monday, April 19, 2021 at 20:34 GMT+0000

  • Den visnede buket stod deer (accent aigue er forsvundet fra tastaturet, hvad sker der dog her) og mindede mig om at hun sætter pris på blomsterne længe efter at de er visnede, måske lå der en symbolik i det. Jeg prøvede lynhurtigt at arrangere det sådan at Chianti’en kom med uden at alt for meget andet kom med og sådan at glasset og den tomme kop ikke tog udsynet (som de gjorde på første billede). Jeg lægger nok for meget i et billede, men det er en god ting at vi kan mødes og være noget for vores søn, trods alt.

   Jeg kan høre en havemand save med motorsav i min unge genbos have, ja, der er bud efter havemænd og kvinder, og jeg ved også at jeg kan finde én, men først tænkte jeg at jeg må prøve selv og lade være med at sætte barren for højt.

   Donald

   Wednesday, April 21, 2021 at 9:37 GMT+0000

 4. Der er altid noget, der skal gøres i en have, og ind imellem er det rart at kunne få lidt hjælp. Vi havde besøg af Havedamen sidste år, og så er det jo dejligt, at man kan trække udgiften fra i skat.

  Madame

  Tuesday, April 20, 2021 at 4:40 GMT+0000

  • Jamen det var da pragtfuldt at I kunne få en havedame. Det er jo et par år siden at jeg ofrede penge på Arevad Haveservice, og det var dejligt at han kunne tage det værste. Men jeg burde kunne klare det, det har bare overrasket mig hvordan det smerter, når jeg bevæger mig i lidt uvante stillinger. Aftørring af fliser efter et brusebad er sjovt nok nemmere, kan det have noget at gøre med tøj og stillinger, spørger jeg mig selv (det kan der jo arbejdes lidt med).

   Donald

   Wednesday, April 21, 2021 at 9:40 GMT+0000

 5. Det kommer jo i høj grad an på størrelsen af ens have, hvor vild man kan gøre den. Jeg ville meget gerne kunne gøre som Aage, men han må have en kæmpestor grund, det heldige asen 🙂
  Vi har derfor kun et meget lille område, vi kan udlægge til ‘vildtpleje’, men så kan man kompensere ved at prioritere insektvenlige vækster.
  En sommerhushave er fin, med dens begrænsede vedligeholdelsesarbejde.

  Ellen

  Tuesday, April 20, 2021 at 7:04 GMT+0000

  • Jeg tænkte det samme. Min grund på 902 m² er stor nok til én bunke i det ene hjørne og måske til en bålplads, men jeg er begyndt at komme i tvivl om det er en god idé, eftersom Cherry (glansbladet hæg) træet er så kompakt, stærkt, at det nægter at rådne.

   Donald

   Wednesday, April 21, 2021 at 9:43 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: