Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Røverkøb

Her har man virkelig fornemmelsen af at røve nogle uskyldige kartoffelproducenter i Ægypten. Men jeg ved godt at hvis jeg ikke købte, ville tabet være værre, sikken en (u)redelighed.

potatoes in pot

Det er de flotteste kartofler – fra Egypten! 650g for 5 kr.
Det må være damage control, den pris dækker ikke leveomkostninger for producent og ansatte. Alene emballagen kan meget vel koste halvdelen af det beløb (bakke, 4farve etiket, folie, arbejdsløn eller maskin-drift)

Man fornemmer størrelsen her!
Tak til bladet Ryk Ind – Ribe

Opbevaring af kartofler fra efterårshøsten kan ske i en kartoffelkule. Jeg ville vide mere om hvor besværligt det er at lave sådan en. Lige så snart jeg har købt kartofler, begynder de at spire (så småt) og derfor gætter jeg jo at de har været opbevaret på en måde, så spiringen hæmmes.

En søgning gav bl.a. en artikel i bladet “Rykind Ribe” og jeg tillader mig at låne et af billederne, nok til at vise at det er en større historie, hvis det skal være rentabelt i dag:

Potato in a trench

Kartoffelkule set under fyldning

En kartoffelkule har set dagens lys tæt ved Jedsted – et gedigent og flot eksemplar – Ryk Ind

Written by Donald

Monday, March 29, 2021 at 19:12 GMT+0000

Posted in Byggeri

Tagged with

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Der findes ikke markedsbestemte priser: det er gynger og karuseller, og lokkeduer. Lige nu gælder det om at lokke kunder til med nye kasrtofler, de kommer i plastik, der kan de hurtigt skimle, og derfor er det bare med at komme af med dem, til under indkøbspris: så har de lidt reklameværdi.
  Vore egne kartofler er utroligt fine i år, har lige været i kartoffelkælderen, en støbt kule under hønsehusgulvet. Der ligger de køligt og fugtigt, så de er ikke spiredt endnu, men heller ikke skimlede. Der er nok til et par måneder endnu, selv om de 3 børnebørn også tager godt fra: Morfars kartofler er nu de bedste! 🙂 Især de røde!

  AagePK

  Monday, March 29, 2021 at 19:37 GMT+0000

  • Det er dejligt. Jeg må lige understrege at vi ikke ved om det er under indkøbspris, selv om vi har fornemmelsen af at skibstransport fra Middelhavet til Danmark skulle være næsten 0kr, ompakning eller indpakning, distribution, forretningspersonale og teknik, altsammen koster så meget så det sjældent kan betale sig at sælge noget til under 3 kr.

   Det lyder rigtig godt med en kule under hønsehuset. Dejligt sted at have! Jeg har rimelig kølig opbevaring i et skab yderst mod bryggerset, som er mod vest sydvest, men hele huset bliver jo varmt undtagen i en kold vinter med storm, så skabet er varmt nok til at kartofler i Marts måned begynder at spire lidt og det gør ikke spor, det er tegn på at de er levende, og ikke er helt rådne. Men der er muligvis en fordel ved at ompakke og sortere dårlige fra lige så snart man kommer hjem med posen med kartofler, så er der ikke “rådden luft” som får dem til at spire hurtigere.

   Hvordan røde kartofler? Åhja der er en dansk sort, som er har rødlig skræl, ikkesandt?

   Donald

   Tuesday, March 30, 2021 at 8:57 GMT+0000

   • Om der findes røde kartofler?

    På efterår jeg vente må,
    hvis røde, hvide, gule, blå
    kartofler jeg vil grave
    op af min egen have.

    Gå til Wikipedia, søg på kartoffel, se billederne, og gå så til den espanole udgave: her er der mange flere, også spættede, orme- og slangeagtige: aspargeskartofle; I skulle bare vide? I Peru og Bolivia smagte og så vi mange, mange forskellige slagser. Det var HKH Dronning Ingrid, der gjorde de blå Kongo Danmarks-kendte. Jeg synes nu ikke, de passer til brun sovs. De er blå helet igennem. Af røde sorter er Emmalie også rød i køddet. Vitelotte er violet, lige som Salad Blue. Men alene i Peru findes 3000 indigene sorter, altså”…frugter, som bonden aldrig ser!”, men som vi søfolk møder derude. 🙂
    Vi fik ikke smagt chunos, altså frysetørrede, som det bruges i Andes-bjergene (også set stavet Andelsbjergene, i Bredgade!). Men prøv youtube, og find den dejlige tegnefilm: Eventyret om den vidunderlige kartoffel” Den var fast på programmet, når jeg underviste 6.klasserne i hjemkundskab/madlavning: de skulle da have at vide, hvor kartoflen kom fra. Ikke som Folke-partisternes Pia Kjærsgård (er’et ikke også navnet på noget fake smør?) der dømte Stegt flæsk med kartofler og persillesovs til “Den mest danske ret!
    Altså: kartoflen kommer fra Bolivia, persillesovsen fra Frankrig, kun svinet er dansk. Sådan da.

    AagePK

    Tuesday, March 30, 2021 at 10:09 GMT+0000

 2. Du har ret: Der bliver næppe meget tilbage til avleren.
  Jeg prøvede for øvrigt i fjor at lægge en lille glemt rest af den slags kartofler som havde udviklet spirer.
  Det gik fint. De gav udmærkede kartofler, selv om der sådan set blev sneget to vækstsæsoner ind i en.
  Vores gamle kartofler er også fine endnu. Jeg begynder at kunne finde små spirer på nogle af dem; men ikke så store at de generer.
  Når vi kommer lidt længere hen, sorterer jeg blot de mest spirede fra til læggekartofler.

  natural2222

  Tuesday, March 30, 2021 at 3:37 GMT+0000

  • Det er en udmærket sort, og måske er det et markedsførings-nummer, som Gitte foreslår, men jeg tror snarere det er et indkøbsflop, importøren har fået tilbudt et enormt parti og har valgt at sælge dem hurtigt mens de er helt friske.

   Jeg bruger også “gamle” kartofler (efterårets høst) helt hen i maj-juni måned hvis de ellers ser pæne ud, spirer generer ikke, når man lige fjerner dem (vipper dem af eller skræller kartoflerne).

   … at man normalt skal undgå kartoffelskimmel ved ikke at bruge samme kartoffel i to sæsoner – er det det, du mener når du siger “sneget to vækstsæsoner ind i sådanne små importerede?

   Donald

   Tuesday, March 30, 2021 at 9:01 GMT+0000

   • Ved at flytte kartoflerne fra Egypten til Nordfyn fik kartoflerne først en vækstsæson fra januar til marts 2020. Derefter satte den glemte del af pakken spirer og blev lagt engang i maj, og fik således endnu en vækstsæson i 2020; nemlig fra maj til september.

    natural2222

    Wednesday, March 31, 2021 at 4:03 GMT+0000

    • Jeg mener at have læst, at vi i Danmark dyrker læggekartofler til eksport til Marokko og andre nordafrikanske lande. Her dyrker man så “nye kartofler” til eksport til Europa. På et tidspunkt var der vrøvl med ringbakteriose, hvilket adstedkom en omlægning via meristem-formering af virusfrie moderplanter.
     Men der blev snydt, ved jeg positivt: jeg havde bestilt oktavia til udplantning, men de kunne ikke skaffes her og nu fra Kartoffelcentralen. Min forbindelse fortalte, at en avler havde ringet samme dags aften med et tilbud om ucertificerede læggeplanter. Vi afslog.

     AagePK

     Wednesday, March 31, 2021 at 7:22 GMT+0000

     • Mon det er for at få kartofler af sorter, som danskerne godt kan lide dem? De ægyptiske kartofler så meget “danske” ud (haha, jeg mener farve og skræl var som de plejer at være på efterårskartofler, og sorteringen var jo simpelthen så grundig, ingen over 5 cm og ingen under 1 cm. De fleste var 4 cm.

      Donald

      Wednesday, March 31, 2021 at 12:54 GMT+0000

    • Det er klart at kartofler kan få flere vækstsæsoner (det oplever man også i en lille familiehave). Og selvfølgelig kan man bruge sine spisekartofler som læggekartofler – i privatbrug.

     Emnet med kartoffelskimmel bakterierne er mere spændende end jeg troede, forskningen med DNA analyse fortæller mange flere ting om det
     https://en.wikipedia.org/wiki/Clavibacter_michiganensis

     Donald

     Wednesday, March 31, 2021 at 12:52 GMT+0000

 3. Det var da utroligt, at man kan købe 650 g kartofler fra Egypten for bare 5 kr. Men Rema sælger jo nok en masse andre varer, når de lokker kunder til med dette tilbud – og det ved de.

  Madame

  Tuesday, March 30, 2021 at 5:03 GMT+0000

  • Vores tids prisdannelser må virkelig være noget, man kan få tid til at gå med at studere i gymnasier, universiteter, handelsskoler, — og ikke mindst importør-kontorer. Enten har dette været en fejltagelse i Egypten eller i importen, men vi forbrugere skal selvfølgelig slå til og tage brodden af fejltagelsen ved at købe alt, hvad der er til den pris.

   Donald

   Tuesday, March 30, 2021 at 9:03 GMT+0000

 4. Nogle gange er visse varer så billige, at man næsten kun kan få ondt af producenten.
  Jeg kan også undre mig over, at man sælger læggekartofler (og her er kartoflerne IKKE billige) til os med små køkkenhaver, for det er da langt nemmere at lægge de kartofler, som har lange spirer. Det gør jeg i hvert fald.

  Ellen

  Tuesday, March 30, 2021 at 11:05 GMT+0000

  • Nu skal jeg ikke gøre mig alt for klog, men jeg mener at man, hvis man er kartoffelavler, bruger tid på at lave læggekartofler, som er garanteret frie for kartoffelsvamp; det kunne være grund nok til at betale noget for læggekartofler, — men spørg Farmer.

   Donald

   Tuesday, March 30, 2021 at 15:58 GMT+0000

   • Der gøres helt rigtigt et stort arbejde for at holde læggekartofler fri for en række sygdomme.
    Men som hobbyavler er risikoen ved at lægge almindeligt indkøbte spisekartofler stort set lig nul.
    Hobbyavleren vil næppe opdage en eventuel 5-10 procents sygdomsrelateret udbyttenedgang, og den altoverskyggende sygdom, kartoffelskimmel, har man ikke avlet sig væk fra endnu. I vore dage står sorten endda trykt på posen, så dér køber man heller ikke katten i sækken.
    Jeg har tilgode at købe min første læggekartoffel når det gælder dem til haven.

    natural2222

    Wednesday, March 31, 2021 at 4:09 GMT+0000


Comments are closed.