Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Træ og trailer i tre dage

Der kunne nok være flere grene på det afbildede læs, men Genbrugspladsen lukker 16.50, så jeg måtte se at komme afsted. Jeg kunne ikke forstå, at jeg ikke kunne skubbe læsset ud over kanten på traileren, — indtil jeg kom i tanke om at jeg jo havde spændt det fast med to solide elastik-tove (hvad hedder sådan nogen? “Elastikker” lyder så småt, som om det var en madpakke.)

Trailer behind car

Det var hvad jeg kunne nå at hakke i passende længder tirsdag eftermiddag

Mound of branches and firewood

Av er der smidt tørt brænde i haveaffalds-bunken på Skærød Genbrugsstation?

Dagens filosofiske sætning: Hvad er tid? What Is Time, Professor Sean Carroll explains the theories of presentism and eternalism. Før uret vidste hyrden at når solen stod dér, var det cirka midt på dagen – han noterede sig at han blev sulten. (Vi andre har en tendens til at være sultne hele tiden, eller hvad?)

Jeg kan stadig ikke forstå, at man skal bruge benzin på at køre træ til forbrænding, – jo, hvis man er dårlig til at lave bål, så soder det og man risikerer at antænde tørre marker eller et stråtag i nærheden. Det er (næsten) grund nok til at forbyde det.

Men jeg vil se om ikke jeg kan få indrettet en lovlig bålplads.

Tak til Malte for hjælp de to af dagene.

Written by Donald

Thursday, March 18, 2021 at 14:09 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with ,

18 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu skal du virkeligt passe på: især sjællandske kommuner er blevet ret så bistre mht bøder i forbindelse med de regler, der kom om afbrænding af haveaffald for en del år siden. Jeg har læst om bøder i 10.000 kr’s klassen! Kun tørt brænde, og kun på små bålfade, osv, osv. Så enten finder du kommunens regler på deres hjemmeside, eller også spørger du dem direkte.
  Vi bruger en stor støbejerns-ovn, eller børnene bruger et gammelt jern-komfur, hvor de kan bage pandekager; derudover gemmer vi til skt Hans-bål, det forsvinder i mængden.

  AagePK

  Thursday, March 18, 2021 at 15:31 GMT+0000

  • Sådan en støbejerns-ovn må være en dejlig ting at have i disse tider, hvor mennesket ikke længere er herre over ilden, men må overlade ansvaret til de højere myndigheder.

   Donald

   Thursday, March 18, 2021 at 17:11 GMT+0000

   • Det er sådan en mexicaner, som Ellen omtaler, jeg har, foruden et støbejernskomfur, der har været utalrige børns bedste legeplads, Sidst, og allermindst, en heks, en enkeltblus-kogested, som de lavede dem under besættelsen, en brændstofbesparende løsning i trange tider. Det sparer meget på indkøb af amagerkanske grillovne, der jo alligevel ruster op i løbet af 0,5
    Og giver samtidigt mulighed for at afbrænde kvas kontrolleret. jvnfr. Hasse Alfredssons “En liten bok om avbränna løv, ris, kvistar och annat avfall i et hörn av trägården”, selve håndbogen i den sport. Og som blev delvist overflødiggjort af en kvindelig kontorchef i miljøministeriet i indebrændt vrede over ikke selv at have fundet på bogen, hvorefter hun indførte forbud mod ukontrolleret afbrænding af haveaffald. Tvi!

    AagePK

    Friday, March 19, 2021 at 7:19 GMT+0000

    • Er det en meget stor have? Min er såmænd ikke så lille, 902 m², men af en eller anden grund synes jeg ikke at der bør stå et komfur eller en brændeovn. Jeg gad vide, hvad det var for en støbejernstingest jeg fik tilbudt for 5 år siden, det var en mandsling-høj ting til at brænde småting, og ærligt talt, jeg tror ikke den ville være blevet brugt ret meget. Min micro-grill kan, med hidsig brug af ørnenæb, bruges til at afbrænde lidt grenstykker, og danne gløder til grill; og det kan såmænd godt være hyggeligt i stedet for at bruge trækul fra købmanden! Men sikken en tid det tager.

     Menneskets bedste og værste (ikke-humane)ven er ilden, også i overført betydning som brændstof til maskiner, og det er forkert, at man ikke lærer af Hasse Alfredssons “Liten bok om avbränna løv, ris, kvistar och annat avfall i et hörn av trägården”

     Donald

     Friday, March 19, 2021 at 10:43 GMT+0000

     • Min have er ret skarpt trukket op i prydhave (sådan da!) rundt om bygningerne, nyttehave med frugttræer, og så en mark til afgræsning, men med planer om flere frugttræer. I alt ca 4000 m2.
      Mexicaneren, komfuret og heksen står i et blomsterbed på kanten af græsplænen, op mod et plankeværk. Og vi synes, de pynter, især når der er ild i dem, og børnebørn med forældre bager pandekager, damper muslinger, bager snobrød eller griller bøffer og pølser.
      Påskelørdag skal der, efter ærøsk skik, koges æg og pølser, og sandsynligvis også bages snobrød og pandekager. Tjek: Æggende Ærø, på kulturarv.dk

      AagePK

      Saturday, March 20, 2021 at 9:29 GMT+0000

      • Det lyder da også dejligt, så er der både plads og mening med mexicaneren.

       Her er ingen børnebørn og der er heller ikke rigtig nabo-sammenkomst for tiden, men den lille familie, 7 når vi er flest med besøg fra udlandet! klarer jo alligevel at hygge i haven, somme tider med en grill 50×25 cm! Det er så lille som det kan blive.

       At du har taget Ærøskikken med at koge pølser til påske, det er bare så godt.

       Donald

       Saturday, March 20, 2021 at 10:19 GMT+0000

       • Som tidligere aktiv arkæolog var jeg med til at grave en kogegrube ud, ved Lisbeth-kær, fra broncealderen. Vor konklusion: skikken med at drage ud til kysterne og koge mad sammen er tusindvis af aår gammel. Vi så en del i brinken, og over 50 oppe på marken ovenfor.

        AagePK

        Saturday, March 20, 2021 at 11:15 GMT+0000

        • Min onkel viste mig steder omkring Lolland, hvor der for 3-4000 år siden var øer, som blev beboet af mennesker – med bopladser, der nu var under vand. Mon ikke de tog til kysten og til øerne fordi der var fisk og fordi man føler sig mere sikker, hvis man er omgivet af vand?

         Donald

         Saturday, March 20, 2021 at 23:20 GMT+0000

        • Syd for den såkaldte Vippelinje, der strækker sig fra Nordfalster til Ringkøbing, synker landet, nord for hæver landet sig. Her ved Ærøs Hale ligger Ertebølle-bopladsen på 2,5 meter vand, det samme sådan cirka ved Møllegabet, udfor Dejrø ved Ærøskøbing: her udgravede Jørgen Skaarup, som jeg havde fornøjelsen at køre rundt på øen i sommer, sammen med de andre gæve folk fra Langelands Museum. Han var pioneren mht marine arkæologi.
         Ved Laboe tæt på Kiel er havbunden sunket omkring 8 meter; til gengæld er Ertebølle-bopladserne i dit nabolag hævet 5 meter. Du kan læse mere på danmarksoldtid.lex.dk/Sunkne_verdener
         Så Lisbethkærs kogegruber lå måske ikke så tæt ved vandet: kystlinjen har trukket sig meget, også i min tid: det sommerhus, mine forældre lejede i ’64, ligger ca 50 m ude fra kysten.

         AagePK

         Sunday, March 21, 2021 at 12:07 GMT+0000

        • Måtte jo lige se om der var mere om Lisbethkærs Kogegruber og fandt minsandten en hilsen til Lotten 11 år gammel som skrev noget om at sluge en kamel (som var skuffelsen over ikke at kunne fejre tropisk jul – ja hvem vil ikke gerne prøve det!?) SÅ altså man sluger en kamel ved at koge den i en kogegrube!
         Citat:

         Vi prøvede noget der lignede i forbindelse med udgravning af nogle kogegruber i skrænterne ved Lisbethkær ved Marstal, utvivlsomt forløberne for den moderne folkefest, der hedder “Æggekogning” ved påsketide på Ærø. Du har jo nok selv deltaget på Bjerget ved Ærøskøbing, som alle de unge mennesker. Du er jo nok ikke medlem af Vittenslænge Påskeægslag, vel?

         Donald

         Sunday, March 21, 2021 at 13:12 GMT+0000

 2. Du må have fat i en mexicanerovn eller et bålfad eller begge dele. Jeg elsker at sidde en sommeraften og nyde synet af og varmen fra ilden i mexicanerens mave. Det er SÅ hyggeligt!

  Ellen

  Thursday, March 18, 2021 at 16:00 GMT+0000

  • Det var en mulighed! Jeg kunne have fået en udendørs ovn ved at hente den selv, men jeg syntes at jeg har ting nok.

   AagePK gør opmærksom på at jeg skal undersøge kommunens regler.

   Donald

   Thursday, March 18, 2021 at 17:10 GMT+0000

 3. Hvor har I været flittige! Har du ikke plads til et hjørne i haven, der kunne bruges til haveaffald? Det skulle være godt for vores klima og insekterne og fuglene. Man kan også lave sine egne kvasbede. Når man beholder sit haveaffald, sparer man atmosfæren for CO2. Når grene, kviste og blade går i forrådnelse og nedbrydes af smådyr, bindes en del af kulstoffet i jorden i stedet for at påvirke vores klima.

  Madame

  Thursday, March 18, 2021 at 16:46 GMT+0000

  • Jo der er en bunke med afklippede grene i et hjørne. Nogen vil måske mene at hele haven ligner have-affald, men som du siger så er det godt for de smukke små fugle at haven har nogle fristeder, og i det hele taget ikke er for friseret.

   De eneste, der virkelig trives ved en klippet plæne, er solsortene, som kan finde på at trække en regnorm op af jorden og spise den! Hvis der er alt for tykt mos og græs, så kommer ormene jo ikke højt nok op til overfladen.

   Jeg har aldrig hørt om “kvasbede”, men Charlotte har nævnt at visne blade og andet er godt som bunddække de steder, hvor man ønsker at der ikke skal komme for mange selvsåede planter.

   En nabo har købt eller lejet en flis-maskine. Det var måske også en idé.

   Donald

   Thursday, March 18, 2021 at 17:09 GMT+0000

 4. Fandt du ud af et navneskift til hende der Elastik-Tove?
  Dit træ på billedet er faktisk findelt så det bliver til det rene ingenting i løbet af få år. Liggende i en risbunke er der næppe meget, som ikke kan trædes i stykker allerede efter 3 år, noget afhængig af busk/træarten.
  Men Herregud. Er det først afleveret er det væk.

  natural2222

  Friday, March 19, 2021 at 20:10 GMT+0000

  • haha – jeg fandt ikke et bedre navn til Elastik-Tove, men det var ordet “stropper”, som jeg ville have brugt. Eller måske barduner? elastiske stropper eller bare stropper passer bedst.

   Alle genene er klippet i stykker så det ikke falder af i modvind, men der er store tykke stykker i bunden.

   Jeg har i haven en bunke på 2×2 m, halvanden meter høj, som får lov at blive og hvor der nu efter 35 år er en god muld nedenunder. Gitte/Huskebloggen råder til at lave en “kvas-have”, det er også en rimelig ting at gøre, men det er for meget hvis den halve have bliver til grenbunker – de fleste træer vokser hurtigt her.

   Oprindelig var det planen at man skulle kunne spille bold, senere crocket eller havepetanque – “varfa” som de kalder det i Sverige. Hver alder har brug for noget spil, noget morskabelig havemotion.

   Donald

   Saturday, March 20, 2021 at 10:03 GMT+0000


Comments are closed.