Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Cigaretskod og laktose observation på aftentur

(Fra Patienthåndbogen for læger:)

Laktoseintolerans

 • Laktoseintolerans kendes også som laktasemangel eller laktosemalabsorption
  Laktoseintolerans defineres som abdominalt ubehag i form af diarré, mavesmerter og flatulens, der skyldes indtagelse af laktose (mælkesukker)

 • Mælkesukker, laktose, er et disakkarid som normalt nedbrydes af enzymet laktase i tarmens villi til glukose og galaktose, før det bliver absorberet fra tarmen

 • Laktoseintolerans
  Skyldes mangel på enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde

 • Laktasemangel i tarmen kan give ubehag ved indtagelse af laktose1
 • Primær laktoseintolerans
  Er en genetisk betinget enzymdefekt

 • Sekundær laktoseintolerans
 • Er en forbigående reduktion i laktaseaktivitet
 • Efter at mælk og andre laktoseholdige fødevarer er blevet almindelige i Europa, er korrekt diagnose af laktosemalabsorption af stor sundheds- og ernæringsmæssig værdi for stadig flere, eftersom der i Nordeuropa er et voksende antal personer fra de dele af kloden, hvor mælkeintolerans er hyppig. Det skønnes at prævalensen idag samlet set ligger på 12 %2

Mobilkameraet er bedre til at tage billeder i halvmørke, fx indendørs, eller efter Solnedgang.

Written by Donald

Thursday, February 25, 2021 at 10:14 GMT+0000

Posted in Foto

Tagged with

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sikke billeder, du maner frem for mit indre øje: først en lang, lærd og videnskabelig gennemgang af laktoses nedbrydning i tarmsystemet, plus vedervordighederne ved manglende ditto, dernæst:” Mobilkameraet er bedre til at tage billeder i halmørke…” 🙂 Man tænker på Schiller:” Durch diese hohle Gasse muß er kommen!” (Oprindeligt fra Wilhelm Tell, men også brugt i spøg i en reklame for et fiktivt foretagende, PopoVox Apparatebau, der fremstillede lyddæmpere til folk med laktoseintolerans og andre, der havde problemer med lyden af luftudvikling i tarmsystemet!)
  Kineserne har jo nu, via det statslige mejeri, fået øjnene op for yoghurtens velsignelser: i processen fordøjer bakterien Lactobacilius bulgaricus stort set al mælkesukker, hvilket gør, at kineserne nu tåler mælk meget bedre. De fleste europæere og østafrikanere er mutanter, forstået på den måde, at genet for laktoseintolerans er modificeret, så vi godt kan tåle mælk. Det gælder for øvrigt også visse mongolske folk og en del indere.

  AagePK

  Thursday, February 25, 2021 at 12:10 GMT+0000

  • Altså ja – det er jo de billeder fra tidligere erfaringer, og associationer omkring ting i hverdagen, der gør at vi kan handle fornuftigt, eller hvad?

   Jeg skal handle fornuftigt nu og skynde mig på anti-gigtømheds-tur – gerne langs stranden, – mens det endnu er solskin og flot himmel. Jeg har spillet klaver en lille halv time og det lyder forfærdeligt indtil man får øvet sig mere.

   Donald

   Friday, February 26, 2021 at 12:17 GMT+0000

   • Ros står for Rose: en rose så jeg skyde. Udtaler du det kort, og med et hårdt s, får du: Roß, lyder som: noget ros, men betyder: hest.
    Min elskede onkel Mathias, fra Holm pr Nordborg på Als, var indkaldt til den tyske hær, tjente som husar ved regimentet Kaiser Frantz-Josef, garnisoneret på Gottorp Slot i Slesvig (rolig nu: Frantz-Josef var æresoberst for regimentet, deraf navnet, ligesom Frederik den 9. var æresoberst for The Buffs, hvor min farbror tjente). Onkel Mathias drog i felten i 1914, men kun 14 dage inde i 1.Verdenskrig blev han såret, kom i klemme under sin styrtede hest, og blev taget til fange af franskmændene. Ikke mere krig for hans vedkommende. En bror faldt, en anden var ødelagt, og levede som eneboer på sit værelse. Jeg boede et halvt år under samme tag, men så ham aldrig.
    Nå, men Mathias halvblundede på bænken i slotskirken, hvor jeg er døbt og konfirmeret, ligesom alle de andre husarer, da feltkapelanen hævede stemmen i sin prædiken:”Es ist ein Roß entsprungen” lød det, hvilket vækkede mandskabet, der sprang op og strakte hals for at se, hvis hest, der var entsprungen, og hvorhen.
    Det blev en lidt sjovere juleaften i kejserens klæder.
    Øget indvandring af folk fra egne, hvor laktose-intolerancen hersker, plus børn, der arver forældrenes intolerance, kan hurtigt give kø hos lægen, hvis de får samme spisevaner som danskere, der ikke lider heraf. Der er mælkepulver i mange fødevarer. Men vi andre skal fortsætte med at spise kød og drikke mælk: mælk er nu engang bedst til at restituere vor krop, og uden kød ikke essentielle stoffer, såsom taurin, kreatin, carnosin: uden disse stoffer, mindre hjerneaktivitet. Hertil kommer hæm-jern, der er den mest effektive jernkilde til de røde blodlegemer. I Holland får du fængselsdom, hvis du ikke sørger for en rimelig ernæring til dit barn, så det kan udvikle sig.

    AagePK

    Friday, February 26, 2021 at 13:56 GMT+0000

    • Jeg vidste godt at det er samme som “En Rose så jeg skyde” — en lille sang, hymne, som har en ejendommelig skønhed med Praetorius’ harmonier, men jeg vælger somme tider (oftest) af hensyn til eventuelle kusiner at bruge internationalt-lettilgængelige-oversættelige navne.
     Det er uhyggeligt at en bror blev eneboer – næsten værre end at den første faldt. Men til gengæld dejligt at en faldende hest nærmest redede Matthias efter 14 dages tjeneste i en krig, hvis tabstal efter hvad jeg kan se, faktisk stadig ikke er fuldt dokumenteret – tildels fordi man ikke talte så store tal så godt dengang (ikke nogen CPR registre) men iflg. interessante journalister fordi man holdt større tabstal hemmelige, så længe som muligt. Åh sikken en prædiken — ein Ross! Det var jo godt at Matthias halvblundede, men ikke så godt at han blev vækket! 😀

     Av den hollandske lov og domspraksis er ret skrap, — jeg så en video med Michael Moore, som fremhævede at både Holland, Norge og Portugal prøver at hjælpe folk før de fængsler dem. (Ren økonomisk spekulation eller hvad? Det er dyrt og besværligt at have folk i fængsel, med mindre man kan få dem til at producere noget salgbart.)

     Donald

     Friday, February 26, 2021 at 15:03 GMT+0000

     • Det sjove var, at moderen, der blev dømt for at fejlernære sit barn ved at holde en streng vegansk diæt, måtte opleve, i retten, at knægten sagde:”Når jeg var på besøg hos kammeraterne, åd jeg alle de pølser, og drak al den mælk, jeg kom i nærheden af!”
      Man ved fra store forsøg i ’50-erne, at børns smagsløgs præferrancer ændrer sig i takt med, om de har fået deres behov dækket; det kaldes homøostase.
      Jeg arvede for øvrigt onkel Mathias’ bog om regimentets historie, også beretningen fra øjenvidner, om den fægtning, hvorved han røg i fangenskab. Det bemærkelsesværdige er, at svogeren, min morfar, havde en bror, der efter krigen var aktiv i nedkæmpningen ag selvsamme husarregiments deltagelse i Kapp-kuppet. Han, Heinrich Hoffmann, var maskingeværkommandør og havde den sydlige udfaldsport på Gottorp Slot under dækning. Men da var Mathias for længst ude af begivenhederne. Onkel Heine blev senere gode venner med Sjukov i Berlin, og udpeget til amtmandsposter af samme. Der er en smuk rune om ham i tysk wikipedia.

      AagePK

      Friday, February 26, 2021 at 16:16 GMT+0000

      • Kapp-putsch kan man finde beskrevet og det var jeg nødt til ( https://en.wikipedia.org/wiki/Kapp_Putsch eller https://de.wikipedia.org/wiki/Kapp-Putsch
       )
       men det var mere for at se hvilke fraktioner, der prøvede at overtage “republikken” og om Hitler havde noget med det at gøre, han “støttede” kun og interesserede sig for strømningerne. Alt hvad jeg hidtil vidste om Tyskland i 1920 var: Inflation, mange oprørsgrupper, mange stats-spioner, som skulle infiltrere oppositionsgrupper, og her kom den fortvivlede, vrede unge mand Adolf ind i billedet.
       Der Putschversuch brachte das republikanische Deutsche Reich an den Rand eines Bürgerkrieges und zwang die sozialdemokratischen Mitglieder der Reichsregierung zur Flucht aus Berlin. Die meisten Putschisten waren aktive Reichswehrangehörige oder ehemalige Angehörige der alten Armee und Marine, insbesondere der Marinebrigade Ehrhardt, die sich nach dem Ersten Weltkrieg in reaktionären Freikorps organisierten, sowie Mitglieder der Deutschnationalen Volkspartei (DNVP).

       Kupforsøget bragte den tyske republik til randen af ​​borgerkrig og tvang de socialdemokratiske medlemmer af rigsdagen til at flygte fra Berlin. De fleste af putschisterne var aktive medlemmer af Reichswehr eller tidligere medlemmer af den gamle hær og flåde, især Ehrhardt Marine Brigade, der organiserede sig i reaktionære Freikorps efter første verdenskrig samt medlemmer af det tyske nationale folkeparti (DNVP) ).
       (Mamma mia, der må have været meget nød og dårligdom, siden det kunne udløse så meget vrede. Den Engelske W skriver at den flygtede regering opfordrede til generalstrejke, og derved blev kuppet nedkæmpet.)
       Jeg skal læse mange gange for at forstå forholdet mellem de to, Matthias havde ikke noget med “putsch”et at gøre og de var ikke uvenner. Men Heine (Heinrich) fortsatte en aktiv politisk løbebane? Sjukov, Berlin? Hvem hvad hvornår?

       Donald

       Saturday, February 27, 2021 at 9:31 GMT+0000

       • Heinrich Hoffmann var frisørsvend, deltog i 1. Verdenskrig som maskingeværskytte, deltog som socialdemokratisk aktiv i den lokale nedkæmpelse af Kapp-kuppet. Han flyttede til Jena, og blev redaktør af den socialdemokratiske avis Das Volk. Derudover var han engageret i Forbundet af krigsinvalider. Efter ´33 blev han arresteret og interneret. Efter Befrielsen var han igen aktiv med genopbygningen af SPD, var medlem af 1.Deutsche Volksrat i DDR, Generalstatsadvokat omm, men blev smidt ud af SED, fordi han ikke var hård nok. Efter Stalins død blev han dog taget til nåde igen, men var ikke så politisk aktiv mere. Han besøgte os jævnligt, til han døde 1979.
        Den sidste tyske regering inden krigens afslutning var de facto et militærdiktatur under Ludendorff og Hindenburg, med Ludendorff som det politiske hoved; allerede inden kapitulationen havde han lagt kimen til Dolkestødslegenden ved at “parlamentisere ” regeringen: resultatet var, at det blev politikerne, der indkasserede Versaille-fredens ydmygelser, hvilket igen gav Kapp mulighed for at kuppe Weimar-republikken. Med støtte af Ludendorff, ligesom han var aktiv i Hitlers kupforsøg i München. Men forinden var han blevet fyret af kejseren, og flygtede via København til Sverige. Kurt Tucholsky beskriver dette i bogen Schloß Gripsholm, hvori han endog anbefaler Ludendorffs yndlingsrestaurant i København.
        På trods af sine forbrydelser, indbefattet deltagelse i de 2 kup-forsøg, er hans sidste hjem oma fredet, uden redegørelse for forbrydelserne.

        AagePK

        Saturday, February 27, 2021 at 14:45 GMT+0000

        • Det glæder mig at Heinrich overlevede og endda var aktiv efter WWII afslutningen, sikken et liv, og sikken et vidunderligt gå-på-mod.
         Det kan man ikke sige om Ludendorff, det var en ubehagelig person:

         Thereafter, he retired from politics and devoted his final years to the study of military theory. His most famous work in this field was Der totale Krieg (The Total War), where he argued that a nation’s entire physical and moral resources should remain poised for mobilization because peace was merely an interval between wars.

         Donald

         Saturday, February 27, 2021 at 22:33 GMT+0000

 2. Det er interessant at se, hvor megen genetisk fordel dette laktosetolerans-gen har givet.
  Mia. af vokse tåler mælkeprodukter og nyder godt af næringsstofferne, som eller var forbeholdt livets spæde start.
  Det siger sig selv, at der har været overlevelsesmæssige fordele ved -gennem mælken fra hest/kamel/ko/får/ged- at kunne udnytte proteiner og energi fra grønne plantedele i omgivelserne, som eller var særdeles svært omsættelige for mennesker.
  Ikke-mælketålende kan kun udnytte disse grønne plantedele en gang i dyrets liv: når det dræbes og kødet fortæres.

  natural2222

  Friday, February 26, 2021 at 4:25 GMT+0000

  • Det er nemlig interessant — men er der opstået mere laktose-intolerans i de yngre generationer? Eller er dette endnu en trend, som skyldes at man går i panik over alle de sygdomme, som mennesket kan have?

   Jeg kommer altid til at tænke på den søde faster Else, som sagde: Nu skal du nyde at du er sund og rask — og nyde ungdommen (det er nu 55 år siden!!! og man føler sig stadig somme tider ung!)

   Donald

   Friday, February 26, 2021 at 12:20 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: