Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Det Britiske Vildsvin, the British Boar

Nu til noget helt andet:

Det Britiske vildsvin er uddødt, jagtet til udryddelse for mange år siden, fortæller John Kenny i en video, hvori han demonstrerer den Keltisk trompet, the Carnyx. Shallstykket (tragten) på denne Keltiske trompet skal forestille et frygtindgydende vildsvin.

Vi ved noget om den Britiske boar, selv om den er uddød: Den var forskellig fra det Europæisk vildsvin, var hurtig, kunne løbe hurtigere end en hest, den havde giftigt spyt, den var intelligent (det er grise jo), og den kunne bide armen af en mand i ét hug.

Men nu er der så indvandret vildsvin fra Europa:

In 1998, MAFF, now known as DEFRA released a report concerning the presence of two populations of wild boar living freely in the UK.[55] These boar are thought to have escaped from wildlife parks, zoos and from farms where they are farmed for their meat, and gone on to establish breeding populations.

I Sverige har jeg set et vildsvin i en naturpark, en skov med en indhegning til beskyttelse af dyrene. Det er 18 år siden. Vi sov i et shelter i den uindhegnede skov og om morgenen vækkede lyden af det store vildsvin os.

Men det var altså en anden art end det gamle Britisk vildsvin, the medieval British boar.

Wikipedia har en liste over uddøde arter i England – formentlig ikke komplet.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_extinct_animals_of_the_British_Isles

Der er også en wikipedia-side, hvori der er link til uddøde Engelske svineracer, men det er jo ikke vildsvin, der her opregnes:

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Extinct_British_pig_breeds

https://www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/animals/mammals/wild-boar/

Did you know?
Wild boar are common on mainland Europe, with an estimated population of several million.

Written by Donald

Saturday, February 6, 2021 at 23:57 GMT+0000

Posted in Ord, Videnskab

Tagged with ,

18 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Spændende at læse. Det minder mig om, at Skånes Dyrepark i Höör har alle de dyr, der lever vildt i Norden.

  huskebloggen

  Monday, February 8, 2021 at 6:17 GMT+0000

  • Senere må jeg finde ud af hvad den hed, den beskyttede skov ikke langt fra Ystad.

   Det er spændende om der er vildt i vores landskaber – også noget, der kan spises haha.

   Donald

   Monday, February 8, 2021 at 11:34 GMT+0000

 2. Hov, jeg prøver igen – der kom ikke et link. Spændende at læse. Det minder mig om, at Skånes Dyrepark i Höör har alle de dyr, der lever vildt i Norden.

  Madame

  Monday, February 8, 2021 at 6:18 GMT+0000

 3. De britiske vildsvin var vist ikke en anden art, men en variant af de europiske.
  De ville med stor sandsynlighed (man kan jo af gode grunde ikke afprøve formeringsevnen) have fået afkom med hinanden, hvis muligheden havde budt sig.
  For 10.000 år siden var England ingen ø, men forbundet via Doggerland.
  10.000 års genetisk adskillelse er ikke nok til egentlig artsudvikling under normale forhold.
  Europæiske indvandrere og søfolk fik børn med individer af oprindelige folkeslag trods langt mere end 10.000 års adskillelse.

  natural2222

  Monday, February 8, 2021 at 7:20 GMT+0000

  • Jeg har vist taget fejl af de engelske ord, species og race. Det er klart en anden slags, en anden type eller variant og dem er der jo mange af, viser det sig ved lidt søgning på vildsvin.

   Donald

   Monday, February 8, 2021 at 11:36 GMT+0000

 4. Den er en anelse tricky, det med arter, men oftest er det som Farmer siger: at man skal tilhøre samme art for at kunne reproducere. Menneskeheden er jo af samme art og kan avle ikke-sterile afkom, selv om vi ser vidt forskellige ud, og et vildsvin er nok også et vildsvin, selv om de er lidt forskellige – men vi finder i sagens natur aldrig ud af, om de uddøde engelske vildsvin med held ville kunne parre sig med et svensk 🙂
  Vildsvinet er vidt udbredt i Polen, bl.a., og de er efterhånden blevet en temmelig stor plage i det sydlige Sverige.

  Ellen

  Monday, February 8, 2021 at 7:49 GMT+0000

  • Det var nyt for mig at de ligefrem er en plage i det sydelige Sverige, hvor vi oplevede sådan én stor fyr gå og grynte tidligt om morgenen.

   Nej det er nok ikke en helt anden art – men det har som farmer sagde noget
   Det tænkte jeg også på da John Kenny fortalte at det var en anden slags – han har not sagt species og ikke race.

   Ja ! Der var land! – isen trykkede overfladen ned, og så kom den op igen efter at isen smeltede. Og ellers er der nok andre måder, at dyrene kan forcere et sund eller bælt. Du kender sikkert historierne om at der har været elge, der svømmede til Sjælland.

   Det har altid undret mig, at vi synes 10.000 år er en evighed, når det i geologisk og artsudviklingsmæssig sammenhæng er et split-sekund. At tænke sig at hele Danmark-området var overiset indtil for 10.000 år siden, godt nok var den ved at smelte. Hvor mange tusinde år tog det fra at der lå 500 meter is over Sjælland til at der så i år 8.000 fkr. var smeltet ned og bevoksningen var polarbirk, og lav, eller små pilebevoksninger?

   Hvis det interesserer dig så er der i Vedbæk-museet (og andre steder i Danmark museer med) vidnesbyrd om mennesker i Danmark allerede “lige efter” d.v.s 1000 år efter istiden (lige efter haha! det er altså mange år, 1000 år).

   Donald

   Monday, February 8, 2021 at 11:33 GMT+0000

 5. Vildsvin er en plage hvorsomhelst de dukker op. Fordi er som regel ikke er rovdyr til at holde dem i skak, såsom ulve eller bjørn. Vi kommer en del i Parque Natural de Somiedo, med masser af bjørne og en del ulve, samt løsgående får, geder og køer. Da der går store molosserhunde, såsom pyrenæer-hunde, sammen med husdyrene, må bjørne og ulve holde sig til gemser og vildsvin. Så der er balance. Det har vore danske fåreholdere ikke fået lært endnu, stakler; jeg har ellers prøvet, men de er ikke til at råbe op.
  Somiedo Natural Park, som den hedder på engelsk, er 291 km2 stor, altså 7 km2 større end Langeland. Der bor 1600 mennesker, de fleste bønder med et stort fåre-, gede- og kvæghold. Herudover 160 bjørne, og et dusin ulvefamilier. Dyreholderne mister ca 100 dyr om året, det er alt. Det skyldes mestendels, at nogle kommuner tillader jagt på ulve, licenser sælges ved auktion, og jægerne går efter trofæer, altså bliver det alfa-dyrene; de unge ulve har endnu ikke erfaring nok med vildsvin, og så er får og geder nemmere bytte. Kvæget klarer sig bedre: de har alle lange spidse horn. Men er ellers utroligt omgængelige for mennesker.
  I Polen og Tyskland er vildsvin en meget stor plage, også fordi de har afrikansk svinepest, hvilket går ud over eksporten af slagtesvin. Men dyrene kommer langt ind i byerne, ødelægger haver og parker, og er jo ikke ufarlige, især moderdyrene passer godt på yngelen.
  Når vi kommer gennem Halland, skal vi lige ind til Olssons Vilt i Knäred: han har gode vildsvinepølser, plus elg og ren og andet dejligt: lingonsylt til elgestegen, f.eks.
  En seværdig video på youtube: In tierra nadie – in no man’s land . Her kan I møde Sofia, vor lokale guide, og gode veninde. Hun er god til at finde bjørne. Herefter bør I se Somiedo Experience’s nyeste: Sharing the Land (English subtitles), den er som den første utroligt smukt filmet, Fernando og Juan Diaz har utrolig god humor: Hvordan slap hunden ind i kirken? Tjah, døren stod åben…! 🙂 Og en god forklaring om vigtigheden af balance og påpasselighed.

  AagePK

  Monday, February 8, 2021 at 15:38 GMT+0000

  • Tidligere har du sendt billeder fra Somiedo, og det er et af de steder man får lyst til at besøge.

   Det er fordi vildsvinene er intelligente, at de kan klare sig selv om vi jager dem og selv om der jo ikke ligefrem er store skovstrækninger, hvor de kan være i fred. En af de “sjove” ting fra Wikipedia er, at dyrene faktisk blev udryddet ved at man oprettede indhegninger så man havde de jagtdyr, som var virkelige trofæer.

   Men jeg vil lige finde stedet igen: hvor mange stykker kød blev der bragt til Henry d.VIII’s hof? Han må have været en charmetrold som ung, men man husker vist mest et billede (maleri) af en meget overvægtig herre.

   Men jeg har svært ved at finde det igen — en søgning på “wild boar” giver ikke de websider, jeg brugte i går.
   Men søgning på //Henry VIII deliveries of boar and cattle// gav bonus!

   https://www.theanneboleynfiles.com/henry-viiis-constipation-guest-post-by-seamus-ocaellaigh/
   With the diet that Henry ate, it is no wonder that he had some digestive issues. Henry, of course, was not the only one eating at the Tudor court. In one year, meat consumption totalled 1,240 oxen, 8,200 sheep, 2,330 deer, 760 calves, 1,870 pigs and 53 wild boars and they drank 600,000 gallons of beer. A Declaracion of the Particular Ordinances of Fares for the Dietts to be served to the King’s Highnesse, the Queen’s Grace, and the sides, with the Household2 shows that an awful lot of meat and not enough fibre were consumed at Henry VIII’s court. It is no wonder he was troubled by constipation.

   Ja jeg vidste jo også at vildsvinene i Polen og Preussen/Brandenburg smitter og derfor er en plage. Det er klart dårligt for vores fødevaresikkerhed og dermed vores måde at leve.

   Hvad kan man gøre ved det? Vildsvinehegnet, som der var så meget tale om, er en bremse, men ikke en stopklods.

   I værste fald må man jo jagte dem allesammen, (dejlig steg til rimelig pris?) og sørge for at redde en population, som ikke er sygdomsbefængt. Men alle tiltag er imod “naturens orden”.

   Hvilket bringer mig tilbage til min påstand om at natur ikke er naturlig, og at vi bør uddanne alle børn og voksne til at forstå det, som du så rigtigt beskriver, nemlig at der skal være en balance.

   Donald

   Monday, February 8, 2021 at 22:42 GMT+0000

   • Intelligente vildsvin? Tjaeh… Eller bare opportunistiske? Som alle andre levende væsner? Går den, så går den, og går den ikke, skal de ikke sige, jeg ikke har prøvet! Som Juan Diaz siger i videoen “Sharing the Land”: Hvordan kom hunden ind i kirken? Tjaeh, døren stod åben!” Den tog chancen, og præsten havde glemt at lukke døren.
    Og som Farmer så rigtigt skriver: de snedigste, de mest aggressive overlever, og formerer sig. Så hvis vi vil følge med, skal vi tænke lige som vildsvin, som ulve, som alle de skabninger, vi deler denne planet med. Og som Fernando, Juan og Sofia giver udtryk for:” Lad os lære co-existens, det kommer vi længst med!”
    Til at begynde med: skyd ikke alfahannen i en ulveflok: så bliver krysterne tilbage, og de tager, som alle opportunister, det svage nemme bytte. Den stærke, erfarne alfahan kan lære de andre at arbejde sammen om at klare selv de stærke vildsvin. Det har de lært i Somiedo. Noget lignende lærte vi i Santuario Lupo i Mafra, Portugal. Det ligger i et hjørne af den enorme dyrehave bag kongeslottet i Mafra: kapellet har ikke mindre end 6 orgler! Det lyder fantastisk, når de alle stemmer i til korværket Stella Maris! Her var vi med til at sponsere opdræt af hunde til fordeling blandt Portugals kvæghyrder. Racen Cao de Serra Estrela er en flot hund, men se på Livestock Guardian Dogs. Det kalder jeg hunde, og især de spanske og portuguisiske er samtidigt utroligt omgængelige.
    Men se videoen Sharing the Land, og døm selv.

    AagePK

    Tuesday, February 9, 2021 at 9:47 GMT+0000

    • Den video vil jeg se – og jeg kan levende forestille mig at 6 orgeler er nok til at skræmme en ulveflok! Og … mennesker. 🙂

     Donald

     Tuesday, February 9, 2021 at 10:31 GMT+0000

     • Du kan høre og se orglerne fra Mafra slotskapel, bl.a Six Organs Concert, Mafra, Portugal, eller Variations on Happy Birthday, Mafra Organs.
      Bagefter er der garanteret ikke ulve i din baghave!

      AagePK

      Tuesday, February 9, 2021 at 18:58 GMT+0000

      • Ha … Happy Birthday! Den er der mange der har fundet ud af egner sig til spøg og variationer — jeg nød især Victor Borges som vi fandt frem forleden dag! Men … har du hørt Eduardo Brotto? Det er fremragende:

       Donald

       Tuesday, February 9, 2021 at 23:47 GMT+0000

       • Det var da også en dejlig udgave, meget Chopin’sk!

        AagePK

        Wednesday, February 10, 2021 at 8:46 GMT+0000

        • Ja – det er flot. En overgang syntes jeg den var bedre en Nahre Sol’s samling “Happy”; men så kom jeg til at høre dem mange gange og synes at Nahre’s er mere stilsikker – det skal lige siges at hun har lavet flere video’er og forklarer hensigten/stiltræk undervejs.
         Jeg har vist nævnt den før:

         Donald

         Wednesday, February 10, 2021 at 11:49 GMT+0000

 6. Det er ikke en udelt fordel med ulve i forhold til vildsvin.
  I det område, hvor gården i Polen ligger er ulve først blevet en fast del af faunaen inden for de seneste5-6 år. (Jeg har desværre ikke noteret mig, hvornår jeg så den første ulv dernede.)
  I den periode er vildsvinene blevet mere aggressive, og der er flere tilfælde af vildsvineangreb på skovarbejdere end tidligere.
  Dette skyldes efter sigende at aggressive dyr har større overlevelseschance mod ulve end de mere frygtsomme af slagsen.
  Et voksent vildsvin kan ved angreb gøre det af med en eller flere angribende ulve, og ulve er krystere, som stikker af ved pres. Tager grisen først flugten er den ofte prisgivet.

  natural2222

  Tuesday, February 9, 2021 at 4:39 GMT+0000

  • Der er en logik dér. Jeg kan næsten ikke forestille mig at ulve er til nogen fordel nogensomhelst steder, måske i en naturpark som Somiedo i Spanien, hvor menneskene skaber en balance.

   Donald

   Tuesday, February 9, 2021 at 10:28 GMT+0000


Comments are closed.