Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Materiale-kundskab: Keramisk, – ja det står der bare

Mit nye komfur er “keramisk”. Det er let at se, at overfladen er glat som en glasplade og at den er rimeligt hårdfør overfor ridsende genstande (men pas alligevel på).

… men:

pot with vegetables on modern stove

Nye komfurer eller kogeanordninger er i dag ofte forsynet med en keramisk overflade, – hvad er det egentlig? og hvordan kan det være, at den kan tåle at være brændende varm i den ene side og kold i den anden? Temperatur-koefficient kan ikke være nul — hvordan i al verden kan det virke?

Billedets violette varmecirkel er mere rød end violet, når man ser med egne øjne (uden kamera).

Hvad er det egentlig, “keramisk”? Det ligner ikke min thepotte, heller ikke mine keramik-skåle. Det ligner snarere overfladen på min mobiltelefon.

Hvordan kan det lade sig gøre at varme op i en cirkel dér, uden at den krakelerer? Og den er stadig fladere end en pandekage!

Written by Donald

Sunday, January 31, 2021 at 23:38 GMT+0000

Posted in Brok, Videnskab

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Keramisk er lettere at skrive end Glaskeramisk, og de fleste gider alligevel ikke vide mere.
  Tyskerne havde i Jenaer Glas allerede opfundet varmebestandigt glas, der efter støbningen blev hærdet ved høj temperatur, det blev ildfast, husker du nok fra kemitimernes kolber. Heri lå det keramiske: hærdning i en ovn ved høje temperaturer. Corning i USA videreudviklede glasset ved en styret krystalliseringsproces, hvorved den amorfe del af glasset blev meget lille, krystalmængden kom i bedste fald op på 95%. Det første glas hed Pyrex, senere kom andre typer,bl.a til Nokias smartphones, hvor skærmen er af Gorilla Glass.
  Vi er ved glaskeramiske kogeplader nede på en varmeudvidelseskoefficient på 0,1 x 10/-6 1/K op til 700 o/C, altså meget lidt, tæt på nul. Varmekilden er dertil infrarød, hvorved den største energimængde suser lige gennem glasset. Det tager ikke lang tid, fra du slukker for strømmen, til pladen er håndvarm.
  Gode gamle Alfred Möller, min fysiklærer på Ansgarskolen, ville være stolt af mig, at jeg stadig kan huske det med varmeudvidelseskoefficienten.

  AagePK

  Monday, February 1, 2021 at 10:47 GMT+0000

  • Selv om Alfred Möller ikke kan sige noget nu, så kan jeg — på egne og måske på hans vegne — være stolt af at kende én, der kan huske så meget fra fysiktimerne!

   Det var da rigtig rart at få den forklaring. Jeg havde også noteret mig, at overfladen lidt ligner den, der er på min fremragende mobiltelefon fra 2019, hvor fronten, glasset, er spejlblankt efter 1½ år mens bagsiden er ridset af at ligge i lommen sammen med nullermænd og lejlighedsvis berøring af en lynlås.

   Jeg vidste godt at glas er amorft, og jeg har to pyrex skåle og 3 ildfaste pyrex-fade, og det materiale elsker jeg fordi det er så nemt at gøre rent. Det er lidt sværere med komfurpladen, af en eller anden grund, men Charlotte har udstyret mig med en skraber. På mit skurepulver står “specielt til keramiske …”

   Ja jeg tror du har ret i at folk ikke ønsker at vide mere, men det gør helt ondt, når man tænker på hvad det så kan medføre af konspirations-teorier!!! ☻

   Donald

   Monday, February 1, 2021 at 12:02 GMT+0000

   • Lige præcis: moderen til alle konspirationsteorier er uvidenhed! Og faderen er bedrevidenhed. 🙂
    Eller som en tysker formulerede det: Wer nichts weis, muß alles glauben. Jeg kunne så gengive det på dansk som: Den, intet ved, og ikke kritisk søger ny viden, må jo tro på hvad-som-helst.

    AagePK

    Monday, February 1, 2021 at 13:03 GMT+0000

    • Det er godt at Tyskerne skriver navneord med stort. Weiss versus weis.
     Jo mere der er af forskelle i stavemåder, destor lettere har jeg ved at forstå sætninger. Af en eller anden grund trigger homonymer altid et spørgsmålstegn i mit hovede, når jeg læser — temmelig anstrengende en gang imellem! 🙂

     Donald

     Monday, February 1, 2021 at 15:54 GMT+0000

 2. Du har jo fået en god forklaring, så jeg vil nøjes med at ønske dig tillykke med dit nye komfur 🙂

  Ellen

  Monday, February 1, 2021 at 13:44 GMT+0000

  • Jamen tak for det! 🙂 Jeg kan tilføje, at der blev stegt en culotte, og at selv om jeg havde pudset på den en time, så var der noget sejgt noget tilbage (det skar vi selvfølgelig af ved bordet) – men den blev langtidsstegt og mør, ovnen holder jævn temperatur.

   Donald

   Monday, February 1, 2021 at 15:57 GMT+0000

 3. Nu blev jeg meget klogere på keramiske komfurer ved at læse med her 🙂 Og det var jo dejligt, da vi også har sådan et 🙂

  Madame

  Monday, February 1, 2021 at 17:41 GMT+0000


Comments are closed.