Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Vagtmesterstiens begyndelse

Det fortælles, at en ihærdig kystfoged, eller strandfoged, som gik en runde hver morgen på udkig efter skibe, som var efterladt på stranden langs Tisvilde Hegn, eller hvad det nu var han kiggede efter. Smuglere, flygtninge, hvad kan det have været. Jeg kan ikke finde mit gamle foto af skiltet ved den genoprettede Vagtmestersti, ligger på den gamle USB-harddisk, som man iøvrigt meget nemt kan osv.osv.osv men det har jeg ikke gidet endnu – der var andre vigtigere ting!!!

Her et et billede af en af de fine trapper, som skovmændede har bygget langs kyst-skrænten, så man kan gå oppe på toppen og hvor der er hul mellem træerne kan få en pragtfuld udsigt over terrænet og kysten.

Og ikke mindst vigtigt, det er den daglige forpustelses-motion! (Ja! Jeg kom minsandten afsted igen! Hurra, 1 times motion.)

Kystvagtstien ligger oppe på den gamle stenalderskrænt 25 m over havet, men er gennemskåret af mange slugter, som ved istidens afslutning ledte smeltevandet ud i havet. Derfor går stien op og ned. Stien var blevet meget slidt og fedtet så nu er den sat i stand. Der er sat omkring 500 trappetrin op i slugterne og nogle steder også en bro i bunden, hvor der var vådt.

Du kan gå på stien, godt 2 km, fra Vagtbakken i Tisvildeleje til Brantebjerg. Sammen vej som kystvagten gik i sin tid. Navnet fortæller næsten historien. Nemlig at kystvagten fra stien havde et godt overblik over strandede både, vraggods og eventuelle ulovligheder. I 1891 blev krovært Johan Martin Nielsen ansat som vagtmester. Hver dag i 24 år patruljerede han på Kystvagtstien.

Written by Donald

Friday, January 22, 2021 at 23:59 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Langs alle beboede kyster har vi haft gendarm-, vagtmester- eller strandfoged-stier i umindelige tider: strandingsgods skulle reddes, og og strandvaskere fjernes og begraves. Iflg den oprindelige lov fra 1895 om strandfogeder på Vestkysten skulle fogeden gå runden 3 gange dagligt.
  På Bornholm hedder det Redningsstien, og en hel del er fredet.

  AagePK

  Sunday, January 24, 2021 at 9:34 GMT+0000

  • OK! Det var også i 1890’erne at den første foged blev ansat. 3 gange om dagen, du milde …

   Donald

   Sunday, January 24, 2021 at 12:52 GMT+0000

 2. Det var godt, du kom ud at gå igen! Og tak for turforslaget med Kystvagtstien. Vi går en lang tur hver dag og Kystvagtstien skal helt bestemt prøves.

  Madame

  Sunday, January 24, 2021 at 11:45 GMT+0000

  • Ærligt talt vil jeg råde til kun at tage et lille stykke af den, for trapperne op og ned (for hver 50 meter) er krævende – men et par stykker kan man jo godt.

   Derimod er både “Strandvejen” og vejen fra Asserbous til Stængehus en god tur, nærmere dig, og endvidere er der mange turmuligheder fra Bækkebro og Tibirke Kirke.

   En enkelt gang har jeg gået en rundtur i Ramløse — hvorfor ikke?

   Donald

   Sunday, January 24, 2021 at 12:55 GMT+0000


Comments are closed.