Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Skibe fra en svunden tid

(Regler om indrejse til Sverige nedenfor.)
(Jeg ved godt at der kan være fornuft i at hindre folk i at krydse grænser, men jeg kan ikke lide regler, som skyder med spredehagl. Jeg kunne lige akkurat snige mig ind i Sverige under regel om sygetransport eller noget i den retning, + at polisen må udøve et skøn, + at tandlægen havde talt med polisen i dagen før og gjort opmærksom på nødvendigheden af tandbehandling hos den faste tandlæge; det viste at der heldigvis stadig er fornuft tilbage trods panik-stemning.)

Når jeg går fra bil til færge i Helsingør glæder jeg mig altid over så meget, der er at se på. Det virker helt anderledes end Sverige, dette område, smukt på en helt anden måde end Helsingborgs overdådige bygninger langs Drottninggatan, formentlig fordi man bare på det lille stykke fra Kronborg til stationen ser bygninger, som har rod i traditioner fra 1700-tallet og måske fra før det. Ikke kun kirken, Sct. Mariæ kirke fra 1500-tallet, men også de omliggende bygninger er gamle, og de er små og ydmyge, så de ikke tager pippet fra den store kirke, som er en del af et kloster fra 1500-tallet.

Men det er skibene, som fanger min interesse.

Når min børnehave en gang imellem tog os ud på tur, hændte det, at vi gik til Christiansborg, tog en turbåd i havnen. Her sejlede man forbi et sort skib af træ, “det er fregatten Jylland” forklarede de voksne, lidet vidste vi hvad det betød. Den lå dér i mange år, men for at den ikke skulle gå helt til blev der langt om længe rejst penge til at få den slæbt til Æbeltoft og dér blive restaureret – dette minde om Danskernes skibsbyggeri, Danmarks flåde, Danmarks stolthed. Men udover den så man også indtil for 20 år siden et fyrskib af træ ved Kalvebod Brygge, og andre skibe. Jeg håber nogen har dokumenteret de gamle skibe. Eckersberg har lavet skibsbilleder, der er så smukke og præcise, så man kunne frygte at de er en forskønnelse af virkeligheden.

Inreseförbud till Sverige från Storbritannien och Danmark

Sverige införde ett särskilt inreseförbud vid resor från Danmark och Storbritannien som har förlängts till 31 januari 2021. Skälet är att minska och hindra smittspridningen av en ny typ av covid-19-viruset. (Uppdaterad 2020-01-15).

Förordningen infördes 22 december 2020 men har vid flera tillfällen uppdaterats. Från och med den 16 januari gäller följande.

Inreseförbudet gäller utlänningar som reser till Sverige från Storbritannien och Danmark med undantag för:

 • personal som transporterar gods eller annan personal inom transportsektorn,
 • diplomater och konsulära tjänstemän som är anställda i Sverige av främmande stater samt deras familjer och deras anställda,
 • främmande staters kurirer,
 • personer som arbetar i internationella organisationer eller som är inbjudna av sådana organisationer och som behövs för organisationernas verksamhet,
 • personer som kan styrka att de bor eller arbetar, eller ska bo eller arbeta, i Sverige t.ex. med ett giltigt uppehållstillstånd,
 • brittiska medborgare som har beviljats eller ansökt om uppehållsstatus, eller som på annat sätt kan styrka att de bor eller arbetar i Sverige,
 • personer med trängande familjeskäl i Sverige,
 • barn under 18 år som reser i syfte att träffa en förälder som bor i Sverige eller på Bornholm, samt den person som ledsagar barnet,
 • hälso- och sjukvårdstransporter från Danmark.

Krav på covid-19 test före ankomst

Personer som reser från Storbritannien måste även uppvisa ett negativt provsvar för pågående covid-19-infektion som utförts inom 72 timmar före ankomst. Personal inom transportsektorn är undantagna från detta krav.

Provsvaren ska komma från ett auktoriserat laboratorium. Det är resenärens ansvar att styrka att använt laboratorium är auktoriserat i det aktuella landet.

Lista över auktoriserade brittiska laboratorier.

Även provresultat från NHS godtas.

Written by Donald

Wednesday, January 20, 2021 at 1:01 GMT+0000

Posted in Foto

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg forstår til fulde din fascination af Helsingborg, som i den grad deles. Modsat de noget større svenske byer Sthlm Gbg og Malmø er den dejlig fri for “sorte sociale pletter”. Den fremstår velholdt og “Den Hvide By” har givet havneområdet et tiltrængt arkitektonisk løft, ligesom Knutpunktet har bundet meget af det (offentlige) trafikale system sammen.

  Byen er besøgt et utal af gange, også de nordlige og sydlige forstæder (samt dele af det knap så glamourøse østlige område). Dine recidiverende tandlægebesøg gav dig åbenbart adgang til endnu et semi-akut besøg. Noget, der også opleves af mange danskere i Region Syddanmark, der har deres tandlæger i Flensborg og andre nordtyske byer. – Som en siderefleksion kan jo så anes, hvorfor danskere ikke holder sig til deres danske tandlæger, hvis priser ligger et (urimeligt) pænt stykke over og hvor kvaliteten vurderes at være den samme.

  PS. Meget interessant, at også det britiske NHS anerkendes……..

  hulegaarddk

  Wednesday, January 20, 2021 at 17:35 GMT+0000

  • Jeg kan ikke bedømme, om kvaliteten er den samme, men i min ungdom hed det sig at kvaliteten ikke var den samme. De svensk-uddannede tandlæger kunne mere – indrømmet, det er et gæt, en slags extrapolering ud fra min fars oplevelser og prisniveauet og hvad jeg svagt husker af omtale i medierne.

   Priserne er ikke så forskellige i dag. Hvis man virkelig vil spare sagde min kollega, at man skulle tage til Tyrkiet, det populære badested Alanya. En nabo siger at polske tandlæger i dag er konkurrencedygtige. Når jeg valgte at prøve en svensk tandlæge var det fordi de tidligere var kendte for at kunne lave implantater til meget rimelige priser – i Danmark, derimod, var dette med implantater en meget sjælden foreteelse (i 1999 da jeg første gang knækkede en molar/tygge-kindtand, og min nabo sonderede Helsingborg Tandlægerne.)

   Donald

   Wednesday, January 20, 2021 at 18:08 GMT+0000

 2. Det er altid dejligt at gå og kigge på skibene i en havn. Fregatten Jylland så vi børn, da vi var på feriekoloni i Ebeltoft i 1. real.
  I dag har vi nydt at gå rundt i Gilleleje og kom til at tænke på vores hyggelige møder der.

  Madame

  Friday, January 22, 2021 at 14:52 GMT+0000

  • Men det som undrer mig, Madame! er at vi så den ligge i København — den var med andre ord stadig flydende, og må have været det i mange mange år. Som børn vidste vi jo ikke at den allerede var udset til at være museumsgenstand for en svunden storhedstid for træskibsbyggeri og den danske flåde, som krævede en engelsk flåde for at blive slået.

   Åh hvor er det godt at I var i Gilleleje og tak for de venlige ord! Jeg håber virkelig at jeg igen kan gå almindeligt, og at jeg kommer “op i omdrejninger” med hensyn til spadseretempo og den slags.

   Donald

   Saturday, January 23, 2021 at 10:44 GMT+0000


Comments are closed.