Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Bekymring for strømninger i tiden — kan demokratiet overleve?

(Undskyld det rodede indlæg, jeg skal bare have luft!)

Fascismens metode er at fremsætte en enkelt, simpel, meget stor løgn, som forenkler den komplicerede og kaotiske hverdag og giver et billede, som er let at forholde sig til.

Sådan forklarer Timothy Snyder forløbet omkring Trump før og under stormen på Capitol.

Han har jo ret; men der er flere forhold, som skal være tilstede. Vi har hørt hvordan Trump leflede for minearbejderne ved de forladte miner i West-Virginia, og talte om at skaffe arbejde. Men han har ikke skaffet arbejde til ret mange udover de, der sørger for at holde “Airforce One” i luften.

Den økonomiske fremgang i USA efter 2008 krisen har Trump taget æren for, men æren tilhører både Obama og de lokale regeringer i delstaterne.

Jeg tror ikke at Trump’s vælgere er en homogen skare; og det bekymrer mig at en mand med hans glimrende intelligens (men den er dog ikke exceptionelt stor) og med sans for medier ganske simpelt kan blive præsident for USA og tryne et landsdækkende parti trods advarsler, også fra republikanske politikere! Man hørte advarsler før 2016 bl.a. fra Mitch McConnel, så vidt jeg husker.


Når man fortæller en løgn, som er så stor at halvdelen af befolkningen strax gennemskuer den, får man den anden del af befolkningen i tale; og man får samtidig sorteret, så den ene gruppe er imod den anden, og de “blander sig ikke” og kan ikke argumentere overfor hinanden. Er det det, der er sket med Trump’s base, kernevælgere?

Når man laver en demonstration af hypnose, fortalte Bille August’s far engang, så skal man finde en publikummer, som er let at suggerere, og det gør man med nogle spørgsmål. Jeg har somme tider været ude for at folk fortæller en løgn til mig “for sjov” med det formål at se, hvordan jeg reagerer. Fx. flg.: XX (Forfatter) har en ville længere nede ad vejen, hans bil holder dér, lagde du mærke til den Rolls Royce?

Er det en parallel til den måde politiker-løgne virker?

(Undskyld det rodede indlæg, jeg skal bare have luft!)

Written by Donald

Thursday, January 14, 2021 at 21:34 GMT+0000

Posted in Brok

Tagged with

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Takk for denne snutten med Timothy Snyder. Jeg har et par av hans bøker og har vel blitt klokere etter å ha lest dem.
  Og luft må man ha!
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Thursday, January 14, 2021 at 22:48 GMT+0000

 2. Jeg skal skåne dig for mit franske, så derfor: på engelsk:” One can fool some men, or fool all men in som places and times, but one cannot fool all men in all places and times.”
  Mange har tilskrevet noget lignende til republikaneren Abraham Lincoln, og de nuværende republikanere, her og hisset, burde måske genlæse teksten; men den originale sætning, der her er oversat til engelsk, er fra Traité de la verité de la Chrétienne, skrevet af Jacques Abbadie i 1684. Blandt meget andet var han reformeret præst for den franske kirke i Irland, Berlin og London.
  Trump bruger den gamle romerske metode: Del og hersk Divide et impera. Ved at samle sine proselytter i store møder, hvor modstandere aldrig får ordet, kan han så, med indstuderede chants, enkeltlinede budskaber som:”Lock her up” gentaget flere gange, skabe en stemning, der river de fleste tilstedeværende med. Helmuth Schmidts kone Loki fortalte om dengan, da Hitler kom til Hamborg, og bagefter skamfuldt måtte tilstå for sig selv, at hun lod sig rive med af stemningen. Hendes far trøstede hende:” Når koncerten slutter, og alle rejser sig for et stående bifald, hvem tør så blive siddende?”
  Sådan skaber man begyndelsen til falsk korpsånd. Om den er sort, rød, gul eller blå.

  AagePK

  Friday, January 15, 2021 at 12:42 GMT+0000

  • I tidnød – må skrive senere. Tak for kommentar!

   Donald

   Friday, January 15, 2021 at 14:15 GMT+0000

 3. Jeg er ikke bekymret. Balladen er ikke overstået, bestemt ikke, men jeg citerede forleden netop samme ord, som Aage indleder kommentaren med … det skal sgu nok gå alt sammen, Donald, og der vil stadig være en demokratisk styret (vestlig) verden, efter vi er døde.
  Jeg kunne dog godt ønske mig, at flokimmuniteten havde mere magt end flokmentaliteten 😉

  Ellen

  Friday, January 15, 2021 at 13:15 GMT+0000

  • Ja, haha flokmentalitet er ikke et positivt ord! 🙂

   Donald

   Friday, January 15, 2021 at 14:15 GMT+0000


Comments are closed.