Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvordan kan almindelige mennesker få et helhedsbillede af samfundet?

En kommentar (hos Eric) om hvor meget man kunne genkende af Aalborg/Ålborg, hvis man drog dertil i år 2021 på en dejlig sommerdag, hvor alting åndede fred og ro, mindede mig om hvor hurtigt man kan bygge huse, og hvordan jeg for et par dage siden så et hus blive bygget af præfabrikerede elementer. Men man burde kunne genkende Ålborg, for dér er der jo gamle huse, som har fået lov at stå, og ét af dem endda en perle, som ofte bliver gengivet i turistbrochurer og skolebøger (for min generation, i historiebøgerne om 1600-tallet):

Jens Bangs Stenhus, Østerågade 9, Aalborg blev bygget i 1624 i flammede, mørkerøde munkesten for Jens Bang, som var en typisk renæssanceskikkelse og storkøbmand, og en af byens rigeste mænd.

Så i dag er der i hvert fald noget, som et menneske fra 1624 ville kunne genkende; og går man ned ad de små gader er der meget mere. Huset ser ud som nyt på billeder fra idag, det er velholdt og restaureret mange gange gætter jeg. Det har taget en krig og kostet en formue dengang, at bygge uden Ålborg Cementfabrik i baggrunden, uden kraner, og med sten, som skulle brændes i ovne med trækul, som først skulle svides, og køres på hestekærre til byggeriet, løftes med udvexlings-taille, og mørtel rørt med håndkraft.

Men i dag kan man bygge en slags hus på et par dage:

Når man som barn står og ser på sådan et byggeri, tænker man så “hvor kommer de ting fra?”

“Hvem styrer fabrikkerne?”

“Hvordan får man råd til at bygge sådan en hus-fabrik?”

Som bekendt skelner man i uddannelsessystemet mellem første-generations gymnasiaster (hvis forældre ikke er akademikere). Skelner man også i tømrerfaget mellem de, der ved noget i forvejen fra forældre eller onkeler?

Written by Donald

Monday, January 11, 2021 at 21:16 GMT+0000

Posted in Cityscape, Tidsmaskinen

Tagged with

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg hjalp en svoger med at bygge et Høm-elementhus i ’72-’73, vi var ikke særligt håndværksmæssigt belastede nogen af os. Men støbe fundament, terændæk og klaske søm i elementerne gik nu nemt nok. Skalmuren og det elektriske plus vvs tog specialisterne sig af. Endda de færdige spær fik vi rejst, selv om svogeren dummede sig lidt, så et drager-spær kom farende ned efter os. Puha! Men vi slap for videre tiltale.
  Siden har jeg muret, støbt, lagt gulv, pudset væg, lagt vandrør og kabler og fået et fint hus til en rimelig pris. Men igen: det finere snedkerarbejde med trappen, vinduerne og iklædning omkring dem overlod jeg til fagfolk.
  Altså, Pippi Langstrømpe har lært mig, at når der er noget, man ikke har prøvet, er det bare om at komme igang. Ellers lærer man det jo aldrig! 🙂

  AagePK

  Monday, January 11, 2021 at 22:36 GMT+0000

  • Håndværksmæssigt belastede! 😀 Ja hun var klog, Astrid Lindgren, men jeg tror nu at jeg vil vælge mine kampe med omhu. Lige nu er jeg glad når jeg bare kan gøre rent — og jeg håber på hjælp til fliser og grus når det bliver lidt varmere.

   Nu var I jo heldige med at dette “drager-spær” ikke kvæstede nogen. Ved du om man ofte ser amatør-håndværkere på skadestuen og/eller intensiv-afdelingen?

   Jeg vil tro at man er bedre stillet, sikkerhedsmæssigt, hvis man bare har haft en lille smule kontakt med nogen, der kan lave ting med hænderne.

   Donald

   Monday, January 11, 2021 at 23:04 GMT+0000

   • Der er flere ufaglærte, der kommer til skade, når de bevæger sig ind på ukendt område: træfældning, nedbrydning af huse, savning med motorsav… youtube er fyldt med hjemmevideoer i genren Fjols! Men også dovne håndværkere, der ikke gider gå 2 gange, men bærer for meget og glider på en våd lægte, osv…
    Fejlen ved dragerspærret, et dobbelt spær brugt ved vinkelhuse, hvor spærrene fra langhuset ikke har en mur at ligge på, var, at svogeren bøjede sig over spærret for at fæstne det på murremmen, hvor man altså fæster toppen med en lægte til de foregående: så kan spærret ikke vælte. Det tippede, og på vejen ned mod gulvet skubbede det til stakken af spær, der blev flyttet et par metre.
    Ved pianoet kan man jo også komme galt afsted: i youtuben findes videoen: One Pianist too many; at de ikke kommer galt afsted! Jeg var meget nervøs for især Amalies fingre!

    AagePK

    Tuesday, January 12, 2021 at 8:12 GMT+0000

    • Jeg fik lyst til at tegne taget på et vinkelhus for helt at forstå, men OK – der må jo være en “rem” (bjælke på murens top) som går henover “hullet” hvor vinkeludbygningen ligger, for spærene *skal* jo have noget at stå på.

     One Pianist Toot Many — den må jeg finde!

     Der er et stykke for 8 pianister af Rossini.

     Donald

     Tuesday, January 12, 2021 at 18:08 GMT+0000

     • Næ, der mangler en rem: derfor slår man 2 spær sammen, tværs over hullet i vinkelstuen, og hænger stålbeslag på som sko, som de tværgående spær i langhuset så kan hænge i.
      Hvis jeg nu afslører, at Amalies partner hedder Børge Rosenbaum, alias Victor Borge?

      AagePK

      Tuesday, January 12, 2021 at 18:21 GMT+0000

      • Er det sådan et?

       Donald

       Tuesday, January 12, 2021 at 19:25 GMT+0000

       • Nej, jeg taler om trekantede spær; her mangler den nederste vandrette planke. Du skal se efter et W-normalspær. spaerfabrik.dk/spaertyper/
        Så spær(r)er du nok øjnene op! 🙂
        Lægger du 2 ovenpå hinanden og slår store søm i, har du et drager-spær. Her hænger du beslag, kaldet sko, på den vandrette planke, så de tværgående har et hold. Herefter slås et loft under.
        I dn tegning bliver der åbent til kip, også fint. Sådan laves mange sale i dag.

        AagePK

        Tuesday, January 12, 2021 at 21:49 GMT+0000

        • OK fundet!

         Men der skal være noget som spæret kan støtte på forneden og hvis dragerspær bare overfører belastningen til et andet spær, så vil hele konstruktionen da blive forkert dimensioneret.

         Donald

         Wednesday, January 13, 2021 at 12:21 GMT+0000

        • Altså: Dragerspæret er 2 spær slået sammen til et dobbeltspær, så det kan klare endnu mere vægt. Det hviler på murremmen på ydermurene i vinkelstuen, så det går på langs af langhuset. Længst væk fra vinkelhusets gavl. Når alle vinkelstuens spær er på plads, og dragerspæret har fået de krævede beslag kaldet fod på, rejses spærene i langhuset, så den ene side af spæret hviler på en rem på ydermuren, og den anden side hægtes i foden på dragespæret. Indtil dragespæret er fuldt. Evt passer man spæret til, så den stump, der rager udenfor 3-kanten, og som skal bære tagrenden, saves af, der skal jo ikke være tagrende i vinkelstuen. Så er man nået over på den anden side af vinkelstuens åbning, og så kan man fortsætte som normalt, da spærene nu rækker fra ydermur til ydermur. OK? 🙂

         AagePK

         Wednesday, January 13, 2021 at 13:09 GMT+0000

        • OK! Til syvende og sidst skal vægten ende på ydermuren – via dragespæret (Rettet.)
         Jeg var nødt til at læse det tre gange for at forstå at det er bunden, nederste side i W-normal spæret, som skal danne fod-fæste for hovedhusets (langhusets) spær dér, hvor der er en åbning til vinkelstue.

         Sådan et dobbelt spær må være dobbelt så tungt, og derfor ikke bare lige noget man lægger op og banker på plads, så det var heldigt at svogeren ikke røg ned under i faldet.

         Når jeg søger efter “dragespær” på google.dk, er der én fabrik, som forklarer gitterdragere, og så ender billederne på “borebiller i Hotel Randers” og “pæretærte i dragsbæk”, ganske lækkert udseende iøvrigt.

         Donald

         Wednesday, January 13, 2021 at 13:23 GMT+0000

        • Det er nok fordi du skriver drage-spær, hvor jeg skriver drager-spær: spærret, der drager = bærer. Ikke det spær, man hænger dragen i… 🙂 Altså ligesom der er noget, der heder en hanebjælken, nemlig tværbjælken i et A- eller hanebåndspær.
         Flere spærs-mål? 🙂

         AagePK

         Thursday, January 14, 2021 at 11:55 GMT+0000

        • Hmmm … prøvede igen. Søgeresultatet er det samme om jeg skriver dragespær eller dragerspær.

         Mente du: drager spær til tag på vinkelhus
         Søgeresultater
         Webresultater

         sammenbygning, kelspær eller kelparti – Palsgaard Spær
         http://www.palsgaardspaer.dk › produkter › spaertyper › sam…

         Hele tagpakken · Quick Spær · Spærtyper · Video- Spærtyper · Gitterspær · Saksspær · Halvspær · Gitterdrager · Hanebåndsspær · Trempelspær · Manzardspær …
         Mangler: vinkelstue ‎| Skal indeholde: vinkelstue

         osvosvosv

         Donald

         Thursday, January 14, 2021 at 17:43 GMT+0000

        • Bl.a Palsgård bruger åbenbart i dag en limtræsbjælke tværs over åbningen ind til vinkelstuen, og er dermed fri for at klaske et dragerspær sammen. Og Høm-huse sælger nu kun sommerhuse. Men dengang solgte de 2000 huse om året. Det blev henimod 25.000. Selvbyggerhuse. Men det gider folk vist ikke sætte sig ind i mere. Men det var sjovt at være med til. De var så gennemtænkte, 60cm brede elementer med en kærne af bløde træfiberplader i en træramme med fer og not, et par søm, næste…På en weekend var var huset rejst. Senere kom tagrejsning, tagbeklædning af fagfolk, hvor vi var håndlangere, og murere klarede ydervæggene.
         Fik du set Børge og Amalie spille klaver 4-hændigt?

         AagePK

         Thursday, January 14, 2021 at 21:23 GMT+0000

        • Ja jeg nyder “fru Malling” hver gang jeg har lejlighed til at se og høre hende. Det er desværre ikke så ofte. Hun gik vistnok kun “delvis” på konservatoriet ud fra en betragtning om at konservatorium er for musikere … (haha) og ikke for pianister.

         Jeg elsker Borge’s sans for detaillerne.

         Donald

         Thursday, January 14, 2021 at 22:02 GMT+0000


Comments are closed.