Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Krigsudbrud eller hvad

GODT NYTÅR


De skød krudt som gale, heldigvis løst krudt. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, at en mand en generation ældre end mig, Niels Barfod, følte at det var så godt at nu skete der noget, dengang han havde hørt at nu havde Engelske fly bombarderet Shell Huset i København.

Han fortalte (i et gammelt interview sendt i radioens P1) at han som barn havde oplevet krigen som en ulidelig spænding, man hørte om store ødelæggelser, om at (u)tyskerne hærgede, men der skete ikke noget i Lille Danmark.

Da han så hørte om bombardementet af Shell-huset der rummede den nazistiske styring, og så røgskyerne, og senere ruinen, føltes det som en befrielse.

(Der blev bombet d.21 Marts 1945, 5-6 uger før alle, også (u)tyskerne, indså at nu var det slut. Tænk at man bombede Shell-huset så tæt på afslutningen af WWII! Jeg kan ikke rigtig forstå at det skulle være nødvendigt — hvorfor opgav tyskerne ikke og trak sig tilbage på en ordentlig måde? – man siger det var fordi de vidste at de havde begået så mange krigsforbrydelser. Et fly forulykkede og ramte den Franske Skole på Frederiksberg Allé.)

Det er efterhånden helt tydeligt at min sociale kontakt via Facebook og Dax2 (her) har haft den største betydning her i år, 2020, dels på grund af isolations-anbefalinger, og dels fordi … ja hvis man skal gøre året op, så var det et år hvor endnu én af mine venner døde. Jeg vidste jo godt, at det ville gå sådan; man er heldig, hvis man bliver gammel eller ældre, men de mennesker, man har kendt, er enten langt væk eller døde, og man ser ikke nogen nye qua sit arbejde.

Derfor har kommentarer fra nye venner, fætre og grand-kusiner været noget, der gjorde livet lidt mere livligt. Det har også betydet meget, at Det Grønne Hus (som Malte hjælper til) måtte holde lukket og at han derfor havde lidt mere tid til at spille og være sammen. https://www.youtube.com/watch?v=9XA1Y7-erm8

Written by Donald

Friday, January 1, 2021 at 23:23 GMT+0000

Posted in Brok, Carpe Noctem

Tagged with

19 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kulturlitteraten Niels Barfoed lever stadig og sin høje alder til trods (89 år) stadig still-going strong i Nyhavn, hvor han givet har oplevet de tradtionsrige nytårsbrag tæt ved (Kgs. Nytorv).

  Bombardementet d. 21. marts 1945 er kendt af mange, herunder min familie, der den gang boede tæt ved (Madvigs Alle). En på alle måder sørgelig begivenhed.

  Godt nytår retur!

  hulegaarddk

  Saturday, January 2, 2021 at 0:58 GMT+0000

  • Har du læst en af Anthony Bevor’s bøger om WW2-forløbet i Europa efteråret 1944 ? Jeg købte én, Ardennes 1944, Hitler’s Last Gamble, fordi jeg opdagede at der var så mange ting, der gik galt for De Allierede i 1944, at man faktisk kunne have tabt krigen; det overraskede mig.

   Anmeldelser siger, at han ikke tilføjer noget nyt, men opsummerer omhyggeligt og rigtigt.

   Men altså — kunne man dog ikke have undgået krigens sidste faser efter December, hvor det stod helt klart, at tyskerne ikke kunne komme ud af krigen med en eller anden form for aftale? Ligesom man fik Japanerne til at overgive sig — betingelsesløse men dog med ophør af krigshandlingerne.

   Donald

   Saturday, January 2, 2021 at 2:24 GMT+0000

 2. Du glemmer den frygt, man havde i det gennemkontrollerede Tyskland. Ligesom i Sovjetunionen, og i dag Kina, hvor man heller ikke tør lade sig interviewe til udenlandske tv-kanaler.
  Folk forsvandt jo, Gestapo og SS var overalt, hver karré havde sin Block-Ältester, børn blev i skolen opfordret til at stikke deres forældre. En af min Mormors naboer havde mistet sine forældre, fordi hun i skolen havde afsløret, at forældrene var kritiske. En præst blev henrettet med guillotinen, fordi han muntert fortalte om en såret soldat, han skulle give den sidste olie:” Han bad så mindeligt om, at der blev sat et billede op af Hitler på hans ene side, og Himler på den anden sife. Jeg spurgte, om han var et trofast medlem af partiet. Næh, svarede han, men jeg vil føle mig tættere på Jesus, han døde ogsåp med en forbryder på hver side!”
  Sådanne vittigheder blev man henrettet for. Og rundt omkring hang der folk i gadelygter eller træer med skilte om halsen:”Landesverräter” Bare for at have yttret tvivl om krigens udfald. Det var det, man havde SS, Schutz-Staffel, til. De var uddanet til at bekæmpe Tysklands indre fjender, tag ikke fejl af det. Lige som Putins OMON-tropper i Indenrigsministeriet. At de også blev sendt til fronten var en del i træningen i at slå ihjel på den mest terroriserende måde. Danske SS-er blev også sendt i kz-lejre for at hærdes. Bare følg med i DRs serie herom. Og læg lige mærke til, at mens mange hærenheder overgav sig, skete det så godt som aldrig i SS, der var det kun enkeltmand, der overgav sig. Ikke hele enheder. Samme med Hitlerjugend-enhederne.
  De store allierede tab skyldtes arrogance, ikke mindst Montgomerys og Pattons. De var hver især så sikre på deres eget værd som hærførere, og i indædt indbyrdes strid om at være den største, at de var villige til af ofre deres soldater. Hvad f.eks Operation Wintergarden ved Arnhem og Battle of the Bulge beviste.

  AagePK

  Saturday, January 2, 2021 at 13:32 GMT+0000

  • Det er jo nogle forfærdelige tilstande, du beskriver! Frygteligt at det har været sådan, og så er det jo klart, at ingen tør tænke på fred. Jeg har også set den frygtelige tale “Wollt Ihr den totalen Krieg?” – jaaaa skråler mængden, som om de var betalt for det.

   Jeg kan genkende det meste af hvad du skriver undtagen at der han lig i lygtepælene, jo, det har jeg jo hørt eller set ske i den film, som de kaldte Der Untergang, hvor vi også så den berømte scene hvor Adolf inspicerer de her børnesoldater til sidst, hvor Berlin var en krigszone.

   Men som modvægt til det: lad mig fortælle, at jeg besøgte min kusine udenfor Berlin, Frohnau. Hun havde bøger om Frohnaus historier, også lidt om WWII. Dér havde man bygget et casino om til luftværnskanon-tårn. Det undrede mig (lidt) at der så tæt på Berlin Centrum ikke havde været større krigshandlinger, selv om der til sidst havde været nogle episoder hvor allierede soldater jagtede nogle nazister.

   Derimod så jeg under et besøg hos min grand-grand-onkel i Køln (ca 1960) at der langs de store veje stadig var ruiner med halve køkkener.

   Så det, der undrer mig er, at der ikke var bare nogle få SS’er, som hoppede fra, tænkte klart på hvad man kunne opnå. Det siger man skyldes at de var skyldige i krigsforbrydelser og frygtede at blive dræbt på stedet (sådan som de selv gjorde med deres fjender).

   Deres sind må have været formørket ligesom Hitlers og ligesom de desperate mennesker, der i krigens sidste dage (i “Der Untergang”) gik rundt og myrdede.

   På samme måde, som Trump ved at han er skyldig i både politisk forræderi, opfordring til oprør og skattesvig; og at han vil blive holdt ansvarlig hvis han ikke kan true med at kult-medlemmerne går på gaden og udøver vold.

   Donald

   Saturday, January 2, 2021 at 14:16 GMT+0000

   • Jamen, de var ganske enkelt hjernevaskede. Først blev de lokket, dernæst deltog de i noget snavs, og så sad de i fælden. Man ender med at bestialisere alle andre, og kan myrde et par hundrede i løbet af dagen, og så gå hjem og lægge børnene i seng med en godnatsang. De danske SSer lærte at tæve jøder ihjæl ved håndkraft. Så bliver man hårdkogt.
    Jeg havde en onkel i SS, han fortalte aldrig noget, var en stille og rolig hjælpsom fyr. I Dansk ungdomsforening i Flensborg, hvor jeg var næstformand, fik vi medlemmer, der havde været med i krigen, til at komme og fortælle. De fortalte om unge officerers besøg på skolen, hvor SS blev sammenlignet med Garden ved Amalienborg, og hvem ville ikke være med der? Min kunstlærer i Slesvig blev taget som soldat som 16-årig og sendt til fronten i Holland. Han stak af, og nåede helskindet hele vejen hjem: der var ellers rigeligt af baglandspatruljer, der skød enhver desertør på stedet. Min lillesøsters gudmor var kanoner i Hamborg hun skulle betjene en af de store lyskastere, så man kunne skyde bombemaskinerne ned. Min fysiklærer kom hjem med fødderne i laser, han havde været i Sibirien.
    Du har jo læst min faders bog Tidehverv, eller i en anden udgave Mens Kalle var i krig. Der har du historien om Kanoner Petersens faneflugt.
    Jeg har været i både Kiel og Hamborg, så sent som i ´59, hvor der stadig var ruiner. Men det var der også i London i ´64. Og der er rigeligt med billeder og film fra Berlin, hvor det ser ganske rædsomt ud omkring Rigsdagen og Unter den Linden. Min morfars bror, Heinrich Hoffmann, blev af Zjukov udpeget til kommisarisk formand af SPD, socialdemokraterne. Senere blev han generalstatsadvokat i Mecklenburg. Han fik derved et tæt samarbejde med Zjukov, sålænge denne var i DDR. Derfor kunne han fortælle en masse om Tyskland under 2. Verdenskrig, og tiden, der fulgte. Han har en pæn side på tysk Wikipedia, og der er et billede af Wassilij Tjuikov, der overrækker fuldmagten til DDRs regering, hvor Heinrich står lidt tildækket.
    Men har du ikke fornyligt læst om den australske premierminister, der afsørede, at australske soldater havde brugt krigsfanger, men også civile irakere til at øve sig i at dræbe? Det var noget af en skandale. Men det samme, som SSerne gjorde.

    AagePK

    Saturday, January 2, 2021 at 21:52 GMT+0000

    • Det er mærkeligt, som jeg har fortrængt historien om de australske soldater, — men også om SS’ernes totale Krieg og de mange mord.

     Men ja, jeg vidste det jo egentlig godt.

     Det er en af de ting, man ikke må glemme.

     Donald

     Saturday, January 2, 2021 at 22:23 GMT+0000

     • Og så må vi ikke glemme, at SS og den tyske Wehrmacht gjorde udstrakt brug af metamfetamin: under navnet Pervitin brugte hæren alene fra April til Juni 35 mil ! doser, så soldaterne kunne kæmpe i døgndrift og dermed gennemføre Blitz-krigen uden stop. I en sådan rus, uden at komme ud af den for at restituere naturligt ved vi, at man bliver aggressiv og kan begå de værste ting, og accepterer tingenes tilstand ret så brutalt. Allerede i 1941 blev bivirkningerne så synlige for hærledelsen, at man indskrænkede brugen, og Pervitin kunne nu kun udleveres pr recept. Men også i Stalingrad blev der brugt en del for at sløre opfattelsen af sult, træthed og kulden.
      Også i NATO bruges det, især hos piloter, så de kan flyve længere, det sparer pauser og flere landinger/starter. Men også sløret opfattelse af mål, og derfor flere fejlangreb, endda angreb på egne tropper.

      AagePK

      Sunday, January 3, 2021 at 7:22 GMT+0000

      • Jeg vidste godt at Nato piloter har nogle speed-piller til rådighed, og det ville vel også være meget klogt, hvis man fx. flyver en U2 expedition, som kan vare mere end 24 timer. Det er virkelig et forfærdeligt spion-fly, nu gammeldaws. Men dengang var det måden: For at flyet skulle være så let som muligt lavede man en-hjuls landingsstel og støttehjul på vingerne, så skulle en følge bil og brandbiler møde op til hver landing fordi det jo kunne gå galt. Men der var vel ikke ret meget fly-brændstof, når piloten satte hjulet i jorden!?

       Jeg fandt meget:

       https://en.wikipedia.org/wiki/History_and_culture_of_substituted_amphetamines

       Donald

       Sunday, January 3, 2021 at 22:46 GMT+0000

      • Og

       Donald

       Sunday, January 3, 2021 at 22:47 GMT+0000

       • Du ku’ nu også have gået på tysk wikipedia og søgt på Pervitin; så var du blevet omdirigeret, redirectiferet, til Methamfetamin, og der fundet afsnittet om brugen under 2. Verdenskrig. Og Adenauers brug, så han kunne snakke alle andre under bordet. Og det tyske fodboldhold i Bern, og Kennedys rygsmerter. Tager du den engelske udgave af samme artikel, nævnes krigsforbrydelser og drab på egne officerer som følge af voldsparatheden efter brug af pervitin eksplicit.

        AagePK

        Monday, January 4, 2021 at 9:27 GMT+0000

        • Jamen jo jeg læste jo om krigsforbrydelserne – der er masser af viden på Wikipedia, også på Tysk.

         Der stod bl.a. at man måtte rationere, fordi en soldat efter Pervitin ikke var kampklar før et par dage efter, når “tømmermændene havde lagt sig”. wow.

         Donald

         Monday, January 4, 2021 at 10:43 GMT+0000

        • …medmindre han fortsatte misbruget. Det var det, der skete, så de gik amok på alt, hvad der rørte sig.
         Da det så kom til Stalingrad, var det jo ligemeget. Så da russerne havde set, hvad tyskerne havde begået her, og hele vejen til Berlin, var der ikke ende på deres hævntørst. Og tyskerne hjemme fik ikke grunden at vide. Det forbød Adenauer.

         AagePK

         Monday, January 4, 2021 at 12:29 GMT+0000

        • Igen er jeg overrasket: Adenauer lagde tæppe på hærens og SS-ernes forbrydelser!

         Wikip.: Der stod at cheferne begrænsede brugen af pervitin allerede 1940, fordi en kampsoldat ikke kunne bruges bagefter. Kampene omkring Stalingrad var jo så forfærdelige, så dér kunne det være ligemeget, var det det du mente? så soldaterne fik så meget som de havde lyst til?

         Der er skrevet meget deailleret om kampene ved Stalingrad, men det, som mest fangede min interesse var, at krigs-experter (også de tyske generaler i 1941) mente at med angrebet på Rusland havde tyskerne gabt over for meget og ville tabe krigen — men at man derfor blev forbavsede over at det *næsten* lykkedes; da man stod 15-20 km fra Moskva var billedet lige ved at ændres, tror de naive, men glemmer at Russerne “var gået”, byen var delvis affolket og som der står i Wikipedia:

         [October-1941] A major offensive against Moscow was renewed; after two months of fierce battles in increasingly harsh weather, the German army almost reached the outer suburbs of Moscow, where the exhausted troops were forced to suspend their offensive. Large territorial gains were made by Axis forces, but their campaign had failed to achieve its main objectives: two key cities remained in Soviet hands, the Soviet capability to resist was not broken, and the Soviet Union retained a considerable part of its military potential.

         En detaille: Til eller fra?
         … og hele vejen (til/fra) Berlin …

         Donald

         Monday, January 4, 2021 at 14:57 GMT+0000

        • Moskva var man jo kommet til “på speed”, så at sige. Nu kom krigsvinteren, og maskineriet og dets smøremidler frøs til: imens var man blevet opmærksom på risikoen ved Pervitin, så da soldaterne ikke fik det, gik de vinteren imøde i sommeruniformer, langstrakte forsyningsveje, sultne, og demoraliserede: de var jo alligevel ikke super-soldater, nu hvor Stuka-pillerne ikke flød. Panik i Pilleparken.
         Desuden havde Hitler også givet kontra-ordre: han havde brug for oliefelterne og kornlagrene i Ukraine, han gik efter maven og ikke efter hovedet. Og da man endeligt begyndte at få kørt panser-tropperne i startopstilling i forårsoffensiven, viste det sig, at knap 1/3 var kampklare. Se wikipedia: Slaget om Moskva, bl.m.a.

         AagePK

         Monday, January 4, 2021 at 15:59 GMT+0000

        • Ja jeg har læst Wikipedia og et par steder mere, video-historie af Mark Felton på YouTube; tyskerhærene tabte pusten lige før Moskva og det blev koldt – og de døde i stort tal. Det er derfor man siger at allerede 1941 kunne man se at tyskerne ville tabe. Men nu har vi jo set hvordan 75 mio. amerikanere kan lokkes til at tro på løgne, så de par millioner, som tyskerne fik til at tro på at de kunne vinde, det var nemt nok.

         Vi er slet ikke vant til at forstå de mekanismer, og krigs-experter er ikke altid formidlere, kommunikatorer.

         Donald

         Monday, January 4, 2021 at 19:33 GMT+0000

        • I forbindelse med terroren mod den tyske befolkning fra SS og lignende: på tysk Wikipedia fandt jeg: Endphasenverbrechen. Desværre ingen engelsk eller dansk oversættelse, kun spansk og catala. Men alene i Flensborg henrettede man, fra den 5. Maj og frem til den 31., mere end 150 soldater, med alle mulige begrundelser. Altså efter at den tyske overkommando havde nedlagt våbnene og overgivet sig. En SS-gruppe fløj til det af USA besatte Aachen og myrdede den af USA indsatte borgmester Franz Oppenhoff.
         Så man fortsatte terroren EFTER overgivelsen, generelt og lokalt. Hvilket siger lidt om, hvorfor så mange havde svært med at tilslutte sig befrierne.

         AagePK

         Tuesday, January 12, 2021 at 18:16 GMT+0000

        • Jeg fandt hurtigt Endphaseverbrechen på de.wikip. det er rystende.

         Men alene betegnelsen viser at jeg ikke er den eneste, der mener at tyskerne burde have overgivet sig allerede vinteren 1944-45.

         Men nu når man opdager det og tænker “det lærte vi ikke meget om i skolen”, så bør man jo tage fat og skrive om hvordan samfundsordenen i kaos kan smadres endnu mere, og så anbefale, kræve, at der indføres love og / eller regler, så et angrebet landsting (Capitol, Centralregering, Rigsdag) kan rekvirere tropper uden forsinkelse – det er jo frygteligt at se hvordan politikere og embedsmænd (Chuck Shumer og en anden) må overbevise Maryland Guvernøren om at de faktisk har bemyndigelse til at rekvirere hjælp.

         MSNBC (enten Maddow eller var det en gæst) sammenligner problemet med det, Inderne havde, da først Indira blev myrdet, og derefter den anden, sidste Gandhi blev myrdet af soldater, der skulle være “sikkerhedstropper”.

         Derfor kan jeg stadig ikke forstå, at folk ikke organiserede en modstand mod disse åndsformørkede SS’er.

         I Berlin så jeg et museum — desværre meget lille — om den tyske modstandsbevægelse. Der var ikke meget, men de der var, såe klart.

         Als Endphaseverbrechen oder Verbrechen der Endphase werden nationalsozialistische Verbrechen bezeichnet, die in den letzten Wochen und Monaten des Zweiten Weltkrieges begangen wurden; meist wird dabei Endphase definiert als Zeitraum zwischen Januar 1945 und dem örtlich unterschiedlichen Ende der Kriegshandlungen.[1] Der Begriff wurde im Umfeld der Strafverfolgung dieser Verbrechen in Deutschland und Österreich nach 1945 geprägt. In der Gerichtsurteilssammlung Justiz und NS-Verbrechen werden 410 Urteile zum Tatkomplex „Verbrechen der Endphase“ dargestellt.

         Donald

         Tuesday, January 12, 2021 at 19:18 GMT+0000

        • De, der myrdede Oppenhoff, blev jo tildels ikke anklaget, andre fik straffen eftergivet, da Adenauer fik en aftale om straffrihed for Wehrmachts forbrydelser, for at få officererne med i Nato-hæren. På trods af de beviser, de selv havde leveret til de skjulte mikrofoner i de engelske fangelejre for officerer. Og siden blev det forbudt skoler og gymnasier i Vesttyskland at undervise herom.
         Derfor lavede Ole Monty sangen Turisterne, også kendt som Wir fahren gennem Dannevang, findes på youtuben.

         AagePK

         Tuesday, January 12, 2021 at 21:57 GMT+0000

        • Det vidste jeg ikke, det, jeg finder i en.Wikipedia om Adenauer:

         In 1950, a major controversy broke out when it emerged that Adenauer’s State Secretary Hans Globke had played a major role in drafting anti-semitic Nuremberg Race Laws in Nazi Germany.[53] Adenauer kept Globke on as State Secretary as part of his strategy of integration.[54] Starting in August 1950, Adenauer began to pressure the Western Allies to free all of the war criminals in their custody, especially those from the Wehrmacht, whose continued imprisonment he claimed made West German rearmament impossible.[55] Adenauer had been opposed to the Nuremberg Trials in 1945–46, and after becoming Chancellor, he demanded the release of the so-called “Spandau Seven,” as the seven war criminals convicted at Nuremberg and imprisoned at Spandau Prison were known.

         In October 1950, Adenauer received the so-called “Himmerod memorandum” drafted by four former Wehrmacht generals at the Himmerod Abbey that linked freedom for German war criminals as the price of German rearmament,
         //…//
         By 1951 laws were passed by the Bundestag ending denazification. Denazification was viewed by the United States as counterproductive and ineffective, and its demise was not opposed.[61] Adenauer’s intention was to switch government policy to reparations and compensation for the victims of Nazi rule (Wiedergutmachung).[62][63] Officials were allowed to retake jobs in civil service, with the exception of people assigned to Group I (Major Offenders) and II (Offenders) during the denazification review process.[63][64] Adenauer pressured his rehabilitated ex-Nazis by threatening that stepping out of line could trigger the reopening of individual de-Nazification prosecutions. The construction of a “competent Federal Government effectively from a standing start was one of the greatest of Adenauer’s formidable achievements”.
         //citat-end//

         Der står meget mere, jeg prøvede at pille de vigtigste sætninger ud, men alle sætningerne forekom mig vigtigst, så jeg nøjedes med de to paragraffer ovenfor, som kvittering for at jeg har forstået.

         Gys.

         Donald

         Wednesday, January 13, 2021 at 12:31 GMT+0000


Comments are closed.