Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvad ville du gøre, hvis du havde 16000 læsere?

I radioens “Public Service” (P1-program kl.13) havde Jesper Borup besøg af en journalist og en forsker for at tale om influencere, som skrev om mode. En af dem havde opdaget hvor meget tøjproduktion forurener og fortalte at hun derfor var begyndt at interessere sig for affald, spild, genbrug, recycling.

Det lød som om hun havde fået flere læsere på grund af dette skift. Det gav stor genklang at skrive om hvordan man kan organisere sin garderobe for at mindske belastningen af klimaet; det er kun en dråbe i havet, men det er noget, man selv kan gøre.

Det er tankevækkende — men måske ikke ukendt for mig, der har set så mange vinkler på teknik, politik, ungdomsstil og uddannelse. Mens man ofte nedgør unge mennesker for at være barnlige, umodne, uvidende, embryoniske voksne, så kom her nogle “influencere” og betragtede de unge som mennesker. Rigtige mennesker. Hvem kan ikke lide at blive set?

Og så blev det forundret nævnt at Sofie Linde — hende, der ikke var bange for at vise, at hun var gravid — blev læst af 46% af unge kvinder, men det undrede mig heller ikke.

Ærligt talt, jeg begyndte at søge for at finde Sofies skriv!

Og endnu mere ærligt talt, hvad ville jeg gøre hvis jeg pludselig havde 16000 læsere?

Written by Donald

Wednesday, December 30, 2020 at 13:09 GMT+0000

Posted in Brok, Carpe Diem

Tagged with ,

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg ved ikke, hvad du ville gøre, men jeg ville da nyde det 😀
  Men de skulle helst ikke lægge kommentarer alle sammen … ikke engang én procent af dem 😉
  Og så er ungdommen ikke, hvad den har været, men det har den aldrig været, og jeg er faktisk fuld af fortrøstning, for langt de fleste er gode nok!

  Ellen

  Wednesday, December 30, 2020 at 14:09 GMT+0000

 2. Jeg har læst om influencere, og har, for første gang siden December 1969, taget imod influenza-vaccine. Dengang blev jeg hundesyg med 41.5 i feber juleaften, efter at have slukket en mindre juletræsbrand på Tuberkulosehospitalet i Aabenraa. Nu håber jeg på at holde influencere væk.
  Jeg så i dagens Weekend-avisen, at Sofie Linde var landet på førstepladsen i listen over folk på Årets Åndsliv. I Guder! Jeg havde troet, det blev på listen over Årets Underliv, efter at hun smækkede sit skræv op på skærmen i bedste sendetid. Endda i et program, hvor hun brokkede sig over at være sexuelt krænket. Og hvem skal vi andre så klage til? Det var da en krænkelse, der ville noget. Vi manglede bare manden, der lynede ned for at vise, hvad der havde gjort hende gravid.

  AagePK

  Wednesday, December 30, 2020 at 22:50 GMT+0000

  • Ja influenza vaccine er problematisk, kontroversiel faktisk, men det viser sig dog at den har formindsket influenza-epidemier en smule, hvis man tager de bedste exempler frem.

   Men hvad ligger der i ordet “influenza”? – Forleden hørte vi Anders Fomsgaard, virus-forsker ved Serum-Instituttet (og Kbh.Universitet tror jeg) fortælle om at influenza er 100 forskellige virus, eller var det 200, hvoraf nogle er corona-typer og andre er noget andet. Det er så interessant så man burde lave flere udsendelser om hvordan man har opdaget, isoleret, og typificeret disse små dele biologisk-snylter-materiale.

   Angående Sofie Lindes hofte og trusser er vi helt uenige. Hun er min helt! Endda selv om jeg ikke har set hele den tale hun holdt ved en prisuddeling. Hun bringer børn og graviditet ned på jorden, og det sexuelle, som vi ellers er opdraget til er noget, man ikke taler ret meget om, det bliver pludselig menneskeligt og humoristisk, når man kan fortælle om det med et smil.

   Influencere, som taler til tusinder af unge mennesker, er forhåbentlig kun et skridt på vejen til større politisk bevidsthed. Man kan kun håbe at politikere og medieprofessionelle tager ved lære og kommunikerer de stor problemstillinger bedre ud til de nye generationer.

   Donald

   Thursday, December 31, 2020 at 12:06 GMT+0000

   • Beklager: influencere er i første omgang reklamesøjler, der tjener penge på at sælge unge mennesker noget. Flere har allerede fået myndighederne på banen for skjulte reklamer og manglende opgivelser til SKAT.
    Og jeg synes stadigvæk ikke om at blande opløftede skørter sammen med anklager om krænkelser. Forkert timing.

    AagePK

    Thursday, December 31, 2020 at 12:21 GMT+0000

    • Det interessante er ikke at det er uinteressante reklamer (undskyld mig ordspillet, det er med vilie) men det interessante er at så mange ser og læser disse små udgivelser, “mikromediehuse”, baseret på en halv persons arbejdskraft.

     Når unge, udygtige mennesker med et forsnævret udsyn kan ramme så mange læsere, må det være fordi de — trods det at *jeg* ved bedre (haha) — forstår læsernes behov, som fx. med gode råd om at kunne gøre noget selv.

     Jeg vil iøvrigt gætte på, at Alt for Damerne stadig har flere læsere selv om hvert enkelt nummer koster en mindre formue. Men netop de bedste af uge/damebladene har artikler om hvad du selv kan gøre. De er bare begrænset af at de ikke må lade som om det er rigtigt at man kan redde verden ved at spise mindre kød og gå med genbrugstøj.

     Donald

     Friday, January 1, 2021 at 20:40 GMT+0000

     • Dr.dk har i Indland en interessant artikel om aflønning af og arbejdsforhold for mikroinfluencers. Barsk læsning.
      Som jeg ser det, er det lidt rottefænger- eller lemminge-effekt, man kører på: hver influent har sin lille enklave, som han/hun/den/det/whatever dyrker, og hvis menighed ser op til vedkommende. På den måde får afsenderen af budskabet, om det er Brandheroes, Step Movers eller who -ever, dækket hele paletten fra Alpha via LGTB til Omega for en meget billig penge. Medens Googles og andres datahubs koger over i billig strøm, med klodens opvarmning til følge.
      Og dagspressen og bladenes annoncebudget sultes.

      AagePK

      Sunday, January 3, 2021 at 9:21 GMT+0000

      • Ja, lemmingene er ikke helt så dumme, som man siger de er, men det er rigtigt at der er sådan en “lemminge”vandring eller flyvning en gang imellem. Der var en fantastisk optagelse af en færing, som fangede fugle på kanten af afgrunden, han skulle ligge, så man ikke kunne se ham, og smække nettet op når han kunne høre (eller se med øjenkrogen) at nu kom der en fugl (lemming?) flyvende ud over kanten for at komme ud i verden og finde fisk på havet. Så røg den i nettet, og han tog den ned og vred halsen om på den – dagen efter kunne man købe fugle i supermarkedet, pænt pakket ind — lige til at sætte i ovnen …

       Det er klart at de firmaer, som bruger “influencers” sparer penge. Hvad siger du, Google koger over i billig strøm! ?!! ja der bliver brugt meget strøm, og én artikel påstod, at en enkelt søgning på Google kunne sætte så meget igang, at det svarede til at koge en liter vand på et elektrisk komfur. Jeg ved ikke om det er rigtigt.

       Nye computere bruger faktisk mindre strøm.

       Donald

       Sunday, January 3, 2021 at 22:57 GMT+0000

       • Datahubs skal køles ned, der bruges det meste af den elektriske strøm. Ligesom de arkitekturistiske makværker til krystalglas-kontortårne. Der bruges de facto mere energi på nedkøling, end på opvarmning. Prøv Dubais lufthavnsbygninger, når der er 48 grader udenfor. Eller gå i deres kælkebakke!
        I Plano, Texas, har man bygget et 53 MWh stort is-lager: her udnytter man billig nattestrøm, til produktion af is, så man kan imødekomme næste dags peak i energiforbruget, når bygninger og datahubs skal nedkøles.
        Tænk også på patienterne på Aarhus nye storhospital, der ikke måtte få airconditioning, sådan noget luksus! Og vinduerne, der ikke kan lukkes op! Nu slås de med arbejdstilsynet.
        Vi havd/har samme problem med de store vinduer på Marstal skole: hvordan er det på Herlev sygehus?

        AagePK

        Monday, January 4, 2021 at 9:03 GMT+0000

        • Man byggede en strømforsyning udenfor vores serverrum (altså udenfor huset, i sit eget lille hus) i Roskilde Datalogi! Det var flot og dyrt! Men da der var så mange maskiner installeret og da temperaturen ikke var til at slå ned, så begyndte man at tænke kreativt.

         På Herlev sygehus oplevede jeg at fyrmesteren havde sommerferie, og da hedebølgen 2018 i midten (eller hvornår) af August blev afløst af kuldebølge og regnvejr, så fortsatte ventilationssystemet med at blæse kold luft ind til patienter *og* medarbejdere (samme total-ventilation). Vinduerne kunne ikke åbnes, og dørene til altanerne MÅTTE ikke åbnes!

         Arbejdstilsynet udfører et godt arbejde. Det er som om at virksomheder og kommuner glemmer at medarbejdere også har rettigheder.

         Donald

         Monday, January 4, 2021 at 10:40 GMT+0000

 3. Det er virkelig opløftende, at en influencer er begyndt at gøre opmærksom på affald, spild, genbrug og recycling.
  Hvor mon man kan læse, hvad Sofie Linde skriver? Har du et tip?

  Madame

  Thursday, December 31, 2020 at 13:20 GMT+0000

  • https://www.facebook.com/sofielinde
   men dér er ikke så meget hun poster på FB.

   Her er billeder; det ser ud til at være en ægte (ikke reklame) account:
   https://www.instagram.com/sofielinde1/

   Jeg tror ikke hun skriver andet end små billedtexter på Instagram. Måske får hun penge for de interview og artikler, der har været på Se & Hør.

   Det er klart et første skridt, at nogen gør noget ved affaldsophobning. Det skal være på industrielt plan, før det virkelig betyder noget. Jeg ved ikke hvordan det gik i Frederikssund, de havde oprindeligt lavet en losseplads eller genbrugsplads ved amtsvejen mod Roskilde, og det lugtede ikke godt, så man stoppede dette projekt og fandt på noget andet. Jeg gætter på at de er kunde hos et forbrændingsanlæg eller selv har bygget et i Frederikssund.

   Donald

   Friday, January 1, 2021 at 20:57 GMT+0000

 4. 16.000 læsere er da et særdeles pænt hit, især hvis de fortsætter med attention. “Influencer” er et flygtigt begreb, mode og stemninger ligeså. Derimod er det sikkert, at nytåret bringer os ind i et med sandsynlighed mindre Corona-belastet år, hvor også din helse forhåbentlig bliver yderligere stabiliseret, så dine rige evner fortsat kan udfolde sig i x antal år. – Godt nytår! Very best _ehu

  hulegaarddk

  Thursday, December 31, 2020 at 13:40 GMT+0000

  • Der er sikkert ikke så mange af de 16k der sidder spændt og læser hvert ord fra vedkommende, som blev nævnt. Det undrer mig at de store medier har været så længe om at lære at bruge web-poster som en reklamesøjle for sig selv og for deres annoncører.

   Det er klart at sådanne micro-mediehuse har en kort levetid. Selv Berlingske Tidende har kun overlevet i 200 år fordi der er skiftet redaktion og linie efter behov og strømninger med stor faglig dygtighed. I min barndom var Berlingske den avis, man altid kunne stole på. Det perspektiv glemmer de store aviser i dag.

   Tusind tak for den meget opmuntrende hilsen, det giver virkelig én lyst til at tage tråden op hvor jeg slap, med både skriverier og musikalsk underholdning for patienterne på Arresødal.

   Donald

   Friday, January 1, 2021 at 20:58 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: