Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Efterårsfarver på min vej

Allerhelst ville jeg gå rundt om Gribsø og tage billeder af de smukke bøge-skovbryn, med efterårsfarver. Men Herlev har sendt formkurven nedad – med råd om at tage den med ro, så jeg har i stedet set efter alle de steder, jeg har været, om der var et smukt efterårsmotiv.

Måske det bedste er Helsinge Kirke med de røde popler omkring – i eftermiddagslys, fordi solen står lavt. Jeg så det, da jeg stillede bilen for at se på ting i Det Grønne Hus, hvor Malte iøvrigt havde vagt. Så første indtryk var altså fra en bil. Jeg havde stillet den og ville finde synsvinkelen igen. Det viste sig at være midt på fodgængerovergangen! Der var grønt lys, men ikke desto mindre var der en bil, som dyttede aggressivt ad mig to gange, fordi jeg stoppede og tog billeder. Hvor frækt! Man ser bilisten til højre i billedet.

Wbpage w new photos of rare bird

Alle bilerne kom for at fotografere de sjældne fugle, som var observeret ved Vejby Strand — en af dem sagde, da jeg gik forbi: Sikken en flyveopvisning! (Kaffersejlere er i slægt med Mursejlere, som er i slægt med måger)

Forresten, ville du skrive bilist eller billist? Nej vel, det er ikke et ord, som følger flertallets tyranni. Men:
cellist
detaillist
gaullist
kancellist
novellist
parcellist
pointillist
violoncellist

Nå nu bliver jeg da nødt til at slå op i ODS og DDO.

Bi-list, en. [biˈlisd] flt. -er. (afl. af II. Bil; jf. Cyklist olgn.)

Kampagnen “Det er klamt at blive ramt” har som mål at både cyklister og bilister skal blive klar over, at der er fare på færde i et vejkryds

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, October 27, 2020 at 21:53 GMT+0000

Posted in Ord, Park

Tagged with

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Med 2xL ville det nok også minde for meget om ordet billigst.
  Det er da klart at han dytter, når du er så uforstandig ikke at kunne gennemskue, at han ville køre over for rødt! 🙂
  Smukke billeder og en særdeles smuk og ensartet rapsmark. Landmanden må køre med en meget smal sprøjte (12 eller 15 meter bom?) med den afstand mellem plejesporene.

  natural2222

  Wednesday, October 28, 2020 at 4:55 GMT+0000

  • Ja, jeg elsker markerne heromkring når man kan se hvor godt det spirer og gror.

   Jeg tror også at ordet “bil” med langt ‘i’ ville ligne “billig” for meget, men hvis man nu skal være ærlig, så hedder det biler i flertal – deraf bilist. Mens parcel hedder “parceller” i flertal (kort -el bliver til -eller)

   Men jeg kan ikke lade være med at huske sådan nogle ting og smile lidt over så mange forskelle og regler, der kan være i et sprog.

   Donald

   Wednesday, October 28, 2020 at 10:10 GMT+0000

 2. Når sprognævnet gengiver ordet som bi-list, må roden være bi, med tilføjelsen -list. Altså en, der bruger/flyver på en bi.
  En, der kører bil, må hedde bil-list, alt andet er da håbløst inkonsekvent. Men sådan kender vi jo sprognævnet…

  AagePK

  Wednesday, October 28, 2020 at 6:08 GMT+0000

  • PS: har lige kigget efter ordet “trafikstyrelsen” i Den danske Ordbog: findes ikke!
   Men Trafikstyrelsen har sin egen hjemmeside med et dk efterhængt, der dækker Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Færdselstyrelsen findes heller ikke i Den danske Ordbog, på ordnet . dk, men de har også egen hjemmeside, fstyr . dk.
   Måske har de bare opgivet at følge med, hver gang, der kommer en ny minister, skal der jo laves om, det giver nok lønforhøjelse til vedkommende kontorchef for innovativ tænkning.

   AagePK

   Wednesday, October 28, 2020 at 9:31 GMT+0000

   • Åh nej, tænk at at DDO ikke har dette med – måske er det fordi man anser det for en døgnflue? Et sammensat ord, som man selv må regne ud – ligesom Naturstyrelsen?

    Til gengæld har vi naturstof, naturstridig og natursyn …
    :mrgreen:

    Donald

    Wednesday, October 28, 2020 at 10:15 GMT+0000

  • Forstavelsen “bi-” giver anledning til så mange skønne tanker. Biplan – en flyver for bier?
   Der er så mange ord med ‘bi-‘ (2548 i min danske ordliste, der endda har nogle år på bagen) så man kan lave uendelig mange vittigheder om bier og bibetydninger.

   Donald

   Wednesday, October 28, 2020 at 10:17 GMT+0000

   • Din liste indeholder bl.m.a også: cellist. Det kommer af cello, burde det så ikke hedde cellolost? Altså hvis man skulle følge sprognævnets (in)konsekvens?
    Nu har jeg så selv beriget sproget med et nyt udtryk: En tidligere kollegas datter, Louise Balslev, skrev et ret aggressivt og fornærmende indlæg i Fyns Amts Avis mod demonstranter mod opstilling af mega-møller ved Broholm på Sydfyn: OK, Boomers! Jeg fik så et indlæg optaget under titlen Boomers vs. Toddlers på Svendborg-siden. Er ret spændt på reaktionen, men der var da et par stykker, der kom med indlæg, der ligesom mit prøvede på at debatten ned i det rette leje.

    AagePK

    Wednesday, October 28, 2020 at 15:06 GMT+0000

    • Spændende! Boomers vs Toddlers, ja jeg må indrømme at jeg er blevet anklaget for at være “en 68’er” og faktisk også for det modsatte. Men nu skal jeg prøve at koncentrere mig om det du skriver: Fy(e)ns Amts Avis, Louise Balslev, mod vindmøller ved Broholm Sydfyn. Jeg ved ikke om det er en god idé at bygge flere vindmøller, da man første gang forsøgte i Gedser i 1930’erne (resterne er forlængs pillet ned) var alting dyrere og styring af vindmøller, gear, bremser, frekvensstyring og net-kobling var vist den egentlige forhindring dengang.

     Man vil også bygge vindmøller på min lille Hesselø eller ved dens stenrev, og flytte strømmen ind på land enten ved Gilleleje eller ved Vejby Strand (hvilket menes at være vanskeligt, trods alt).

     Hvorfor ved Broholm? Ville det ikke være bedre ude på spidsen af Langeland, eller på Storebæltbroens naturlige “Sprog-ø”?

     Donald

     Wednesday, October 28, 2020 at 15:47 GMT+0000

 3. Vakre farger, om ikke annet.
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Wednesday, October 28, 2020 at 6:25 GMT+0000

  • Det er så smukt lige netop nu, Annemor, og det er derfor jeg så gerne ville gå en lille skovtur omkring Gribsø, 4 km. Jeg prøver nu, onsdag, det er solskin igen!

   Donald

   Wednesday, October 28, 2020 at 10:11 GMT+0000

 4. Meget smukke billeder – der er så mange dejlige farver i naturen netop nu.
  Hvor er det også spændende med de sjældne fugle, som var observeret ved Vejby Strand.
  Jeg har været i Frederiksberg Have i dag netop for at se efterårsfarverne, inden bladene falder af.

  Madame

  Wednesday, October 28, 2020 at 15:20 GMT+0000

  • Der er nemlig SÅ mange smukke farver om efteråret. I dag tog jeg chancen trods ømt højreben og tog turen rundt om Gribsø!

   De sjældne fugle er forhåbentlig nogen, som kan finde ud af at overleve i vores lille oase her. De billeder, man kunne finde på netfugle, var meget skønne – det er en fremragende flyver.

   Århh Frederiksberg Have – ja, det savner jeg.

   Donald

   Wednesday, October 28, 2020 at 15:49 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: