Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Mobil-kamera lysmåling

Søndag sidste dag i efterårsferien – så er det også sidste dag, at Ishuset på Tisvildeleje Strandparkering har åbent. Det skal opleves — især når det er godt vejr, også selvom man har sovet længe og er dødtræt. En soft ice i blæsevejr, – den ultimative efterårsoplevelse!

Ice House THS

Ishuset har åbent for sidste gang i denne sæson

Ligesom man som ung har en radar for smukke mennesker, så har man som kemo-patient en radar for bænke eller steder, der egner sig til et hvil. På denne lille tur, sidste dag i efterårsferien, ville jeg gerne dokumentere, at jeg faktisk kom ud og ikke bare fiskede billeder frem af de smukke steder ved Tisvilde Hegn Strand. Men selfies er forfærdelige, når man ikke ser så ung ud som man tror. Hvad kan man så gøre? Måske lægge en vinkel så der er skygger.

Men det vigtigste her var egentlig skyformationerne, som dels var meget smukke efterårsskyer og som dels kunne bruges til en “foto-leg”, nemlig at man skulle kunne se, at det var samme tidspunkt landskabet og selfie var fotograferet.

Men det viste sig, at mobil-kameraet har en “ansigtsgenkendelse” som sætter exponering efter det genkendte ansigt; derfor, hvis der var mere end et kvart ansigt, så blev exponeringen bestemt efter ansigtet og skyerne og himlen blev totalt hvide.

Written by Donald

Tuesday, October 20, 2020 at 1:34 GMT+0000

Posted in Foto

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Eftersom jeg stadig har radar for smukke mennesker/dyr/planter/steder, må jeg iflg Donald være ung. At jeg ikke tager selfies skyldes, at de samme smukke mennesker osv så ikke ville have en chance. Jeg er fotograf, ikke model.
  Jeg mener nu at vide, at kameraer sætter exponeringen efter det nærmeste dominerende objekt, uanset om det er ansigter eller træer, sten, whatever. Det kaster en mørk skygge, hvorefter kameraet forsøger at kompensere, hvilket giver overbelyst baggrund. Har jeg ret i min antagelse?
  Til gengæld skruer kameraet så ned for exponeringen, når man retter objektivet direkte mod lyskilden, så man kan få flotte solnedgange ved højlys dag. Det er lykkedes flere gange.

  AagePK

  Tuesday, October 20, 2020 at 8:39 GMT+0000

  • Ja tøhø, du er da stadig ung. Der er en vis logik her. At man som ung har “radar” for smukke mennesker betyder jo ikke at man mister radar-evnen senerehen. Men det er et ømt emne og man skal ikke gå for meget op i udseendet, – og det er dér alderen og erfaringen kommer ind i billedet.

   Jeg undrer mig ikke over at kameraet sætter belysning efter de lysstærke områder på billedet, men over at selv om jeg flyttede ansigts-fladen ud i siden af billedet med horisonten midt i billedet og horisonten ned, så den lyse himmel dominerede, så kunne jeg ikke få samme exponering, og derfor ikke skyer, på billedet med tophuen i hjørnet.

   Der er faktisk ansigtsgenkendelse i kameraets standard modus, så det er nok ikke helt forkert at antage, at programmellet er indstillet til at tage lys efter ansigtet.

   Især de to sidste billeder (nye bænke) viser at horisonten er langt nede (når der er ansigt på) men alligevel er himlen overexponeret og skyerne er næsten forsvundet.

   Men – det er jo ikke stor videnskab eller voldsomme problemer.

   Det “gamle” kamera kan indstilles, så det altid måler lys udaf en firkant i midten, og endvidere kan man trykke udløseren halvt ned og dermed låse afstand og exponering; det savner man på mobil-kameraer, men jeg tror at den nye kamera-software har muligheder som jeg endnu ikke har udforsket.

   Men jeg overvejer alvorligt at købe et Canon-powershot-sx730 eller 740, de skifter hurtigt numre.

   Donald

   Tuesday, October 20, 2020 at 9:55 GMT+0000

 2. Det var godt, du kom ud at gå i det smukke vejr, og en softice er jo en herlig belønning.
  Et kamera er nu så automatisk, at man kan få mange forskellige billeder ud af samme motiv ved at flytte kameraet bare lidt.

  Madame

  Tuesday, October 20, 2020 at 12:02 GMT+0000

  • De kan virkelig meget nu, men jeg har altså forelsket mig i mellemstørrelse Canon med mulighed for manuel-indstilling, fordi man bedre kan kontrollere resultatet.

   Men de dejlige billeder fra Tisvilde Hegn Strand er selvfølgelig ikke at kimse ad.

   Donald

   Tuesday, October 20, 2020 at 16:12 GMT+0000

 3. Jeg skal ikke kloge mig på mobilkamera-teknik. Derimod – noget vigtigere – nemlig glæde mig over på dine vegne i den aktuelle helbredelsesproces, at du lever i et umådeligt sundt område, hvor du kan tanke frisk luft og stimuleres af den særdeles charmerende nordsjællandske natur, især ved kysterne. Speedy recovery – once more!

  hulegaarddk

  Tuesday, October 20, 2020 at 16:23 GMT+0000

  • Tusind tak – ja jeg kommer stadig ud og rundt, mindre radius, langsommere tempo, men jeg går.

   Mobil-kamera er lavet så den almindelige bruger får mest muligt ud af det – derfor ansigtsgenkendelse, så ansigter uanset fotografens evner kommer i focus.

   Donald

   Wednesday, October 21, 2020 at 8:57 GMT+0000

 4. Hehe, du kan lige som en af vores venner, som aldrig tager mere end halvdelen af sit ansigt med. Det har jeg naturligvis døbt halfies 🙂

  Ellen

  Wednesday, October 21, 2020 at 12:56 GMT+0000

  • :mrgreen: jeg ser så grim ud når jeg er ude og rynker brynene!

   Donald

   Wednesday, October 21, 2020 at 13:10 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: