Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Omorganisering af vente-område

Hvornår har du sidst hørt udtrykket “Ventesal”?

Der er god plads på Herlev Hospital i den høje bygning. Der kunne ligge mange patienter på gangene, hvis det var nødvendigt.

Her er stemningsbilleder fra Hæmatologisk Afdeling, hvor man for at mindske smitterisiko har flyttet halvdelen af stolene ned i den fjerne ende af elevator-tårnets areal.

Hospitalets høje bygning er bygget med adskilte “tårne” som ved at støtte hinanden gør sideværts bevægelser i stormvejr næsten nul. Det er måske en dyr løsning, men så kan man til gengæld have glæde af de extra arealer, når man som nu er nødt til at omorganisere.

Der er god plads i “Tårnet” – men de lave bygninger (billede herunder) er derimod mere befolkede af alle mulige afdelinger, sådan at den oprindelige “kvadrant udlægning” af bygningsarealerne er blokeret nogle steder, hvor man har taget gangene i brug.

Roof-4floor building Herlev

En væsentlig del af Herlevs Afdelinger er ambulante afdelinger i 4 etager, som ligger bygget ind i en skråning.

Small terraces area with green

Rundt om Herlev ligger små rækkehuse, som også har en fælles plæne med fodboldmål og bænke

Engang for 50 år siden havde jeg elever på Ballerup Gymnasiu, – da var Herlev Hospital ikke bygget, men det lå i planlægningsfasen. En af eleverne havde en far, der var kunstner men også var den, der lagde jernklodser i stålskibe for at få magnetisk kompas til at vise rigtigt. (Gør man mon stadig det?)

Jeg tænker ofte på om man har anlagt de huse før eller efter Herlev Hospital blev planlagt. Det er tydeligt at man havde tænkt på udvidelse syd for hospitalet: dér var grunde (parkering med træer og græsplæner) syd for Hovedbygningerne, som nu er blevet brugt til udvidelse, men – hvad gør man med sådan et stort bygningskomplex, hvis man senere, 2070, får lyst til at udvide? Hvem ejer de omliggende arealer? Er de vedligeholdt? Desværre, kan man sige, vil det være fristende at nedlægge det dejlige lille arbejdervenlige område nord for hospitalet.

Advertisement

Written by Donald

Friday, October 16, 2020 at 10:47 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ved ordet “Ventesal” tænkes (måske) på en jernbanestation, hvor umagelige metalsæder og et dårligt isoleret rum, der skal forsøge at afskærme for damplokomotivers røg og diesellokomotivers støjniveauer. I nutiden er de fjernet på de fleste stationer. – Som non-bilejer har jeg oplevet et utal af disse mange steder i Europa.

  In casu er det nostalgisk at læse dit Herlev sghs-indlæg. I en fortid havde jeg en del mødevirksomhed på stedet, der sammen med de to andre store hospitaler i Københavns amt udgjorde behandlingskapaciteten for stort set alle specialer. Ånden blandt personalet var forskellig på de tre sygehuse, ret afhængig af beliggenheden. 😉

  Du skal ikke bekymre dig om Herlev hospitals udvidelser i 2070, alene af den grund, at ekspropriationslovgivningen formodes at være aktiv også til den tid. Dette “herlige” og ikke mindst hensigtsmæssige lovinstrument har gavnet talrige politiske beslutninger, når der skulle ryddes til nye prestige-byggerier, som…….KASHerlev var det i 1970erne.

  Og så vigtigst i denne kontekst: Nu skulle dine hæmatologiske besøg gerne snart være afsluttede….meget gerne!!!

  hulegaarddk

  Friday, October 16, 2020 at 11:03 GMT+0000

  • Ja, det var sidste omgang af denne serie Bendamustin + Rituximab og alle mulige afhjælpninger af bivirkninger. Det var forholdsvis let at komme igennem, men som nævnt var både immunsystem og almindelig blodprocent så langt nede at man udskød sidste behandling 3 uger. Hver behandling strækker sig over 3 dage, først måling+læge, så behandling-1 og dagen efter behandling-2 som i mit tilfælde yderligere indeholdt immunsystem skub med immunglobulin.

   Ventesal – så ser jeg for mit indre blik Hovedbanegården med to store rum for ventende, den ene for rygere, med en tobaks-askelugt som simpelthen fik børnlunger til at holde op med at trække vejret!

   De mindre perron-vente”sale” på S-tog stationerne var små, men dog indenfor nogle vægge, og med samme lugt.

   Peter Bangsvej Station, som jeg jo brugte i ca. 10 år, var dengang bemandet med én øverst og et billetkontor og en kiosk nederst. Op ad en lang trappe. Det blev ikke anset for nødvendigt med en elevator, den kom først senere.

   Donald

   Friday, October 16, 2020 at 11:25 GMT+0000

 2. Det eneste jeg kender til Herlevhospitalet er, udover din beskrivelse her, min oplevelse af Klinisk-Kemisk afdeling, hvor jeg søgte job i 1977. Jeg kom til samtale, men takkede bagefter de højere magter for, at jeg ikke fik jobbet. Laboratorierne havde nemlig ikke så meget som et eneste vindue! De stakkels laboranter så aldrig dagslys! Jeg var temmelig chokeret over at få at vide, at flere af dem ringede hjem, inden de kørte, for at høre, hvordan vejret var derude.
  Gad vide hvordan det er i dag? Så vidt jeg ved, er det forbudt at etablere arbejdspladser uden dagslys, men hvad med eksisterende, mon?

  Ellen

  Friday, October 16, 2020 at 15:35 GMT+0000

  • Det er forbudt at etablere arbejdspladser uden vinduer (det må vist gerne være tagvinduer) og det er OGSÅ forbudt at der ikke er et hvile- og/eller frokostrum (og -naturligvis- et toilet!)

   Men jeg tror at de klinisk-kemiske afdelinger er etableret i stueetagen, som mod syd er første-etage men som bare nogle få skridt mod nord er kælder. Jeg tror den oprindelige idé var at lysskakter skulle etablere dagslys helt ned til første etage. Det kan være Erik Hulegaard ved noget om det.

   Jeg tror ikke at “etage 0” – stueplan når man kommer gennem hovedindgangen, sydfra, har kontorer og laboratorier med ovenlys, men som du siger er uden dagslys.

   Men der er dagslys som ovenlys fra etage-1 og opad, der er en etage-2, etage-3 (som har bilparkeringskælder for patienter i den største del) og så selvfølgelig etage-4.

   Så vidt jeg husker har man her og på Hillerød ikke dagslys i de lokaler, hvor scanninger foretages.

   Donald

   Friday, October 16, 2020 at 19:10 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: