Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Havens svampe

Jeg kender ikke navnet på denne svamp. Hvis man går en tur i skovene nu, kan man se mange forskellige arter svampe, mens der i min have kun er to – tre forskellige svampetyper — men denne her er da pæn, ikke sandt?

fungus in lawn

Svampesæson i haven

Hvis man ikke vidste at svampe kan være giftige, ville det være morsomt at stege og spise denneher. Mindes at vi havde en kollegianer, Henning Knudsen, nu Lektor eller noget andet indenfor biologiundervisning, som studerede under Morten Lange, kendt som SF’er og som rektor for Københavns Universitet, og altså også som svampeforsker.

På det tidspunkt, 1969-1972, kendte Henning også en af vores fremmeste musikere, Niels Tuxen, (Niels Oluf Tuxen, jeg tror han var søn af dirigent og jazz-musiker Erik Oluf Tuxen) som kom og spillede lidt guitar med os på kollegiet, selv om han var stjerne i det fantastisk nyskabende band “Savage Rose” dannet af Thomas Koppel, der også var klassisk uddannet pianist, og som har skrevet en opera “Historien Om En Moder”, der blev opført på Det Kgl. Teater i 1961 da Thomas Koppel var 17 år gammel; – og igen ca. 2005 tror jeg, enten lige før eller efter at Thomas Koppel døde februar 2006.

Men tilbage til svampene. Morten Lange inviterede sine studerende på svampeture, og dér lærte de nok til at turde tage en svampekurv med på efterårsture og samle ind, hvad der kan spises. Man børster jorden af med en pensel, og så steger man dem.

Så vi fik smagt smørstegte svampe, dengang. I dag tør jeg ikke rigtigt, det var jo ikke mig, der var på svampetur!

Men champignoner er altid godt.

Written by Donald

Thursday, October 15, 2020 at 16:16 GMT+0000

Posted in Skov og have

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. I formiddags var jeg på tur med mine 2 børnebørn, på Hellehøj ved Lindsbjerg, og bagefter på Sct Alberts kirke, der ligger inde i en vikingetidsfæstning, med kredsvold og spidsgrav og det hele. De fandt hurtigt ud af at kure fra toppen af volden de 15 meter ned i spidsgraven.
  Men oppe på Hellehøj, ved den nyligt reparerede og sikrede jættestue, var der et mindre hav af bakke-champignoner. De gjorde sovsen til aftenens lammekølle ekstra lækker! Og fyldte i blandingen af rodfrugter, som lamsebenet havde ligget på. Mums! Og så en god californisk Hand-crafted cabernet sauvignon, så bliver det ikke meget bedre.

  AagePK

  Thursday, October 15, 2020 at 18:06 GMT+0000

  • Åh det er bare så dejligt! sidste gang jeg turde spise en hjemme-fanget svamp var med en kender, der kun kunne kende “KarlJohan” svampe, det var noget med rørhat versus lamel-hat. Vi fandt en kæmpestor KarlJohan og det husker jeg selv om det er 21 år siden!

   Donald

   Friday, October 16, 2020 at 10:24 GMT+0000

 2. Selvsamlede svampe smager ekstra godt, men man skal selvfølgelig vide 100 % hvad man har med at gøre. Jeg ved ikke hvad det er for en svamp på billedet, for jeg kan hverken se stokken eller undersiden, men det er med størst sandsynlighed ikke en, du skal spise, så den vil være bedst på græsplænen 🙂

  Ellen

  Thursday, October 15, 2020 at 18:40 GMT+0000

  • Hvis jeg så bare kunne genkende “vilde” champignon’er – så ville man da kunne finde noget. Vent forresten, jeg har set kantareller i Tisvilde Hegn, men lod dem stå til svampesamlere! 🙂

   Donald

   Friday, October 16, 2020 at 10:25 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: