Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hov-stigninger

Hov! Nu er græsset igen ved at vokse ind over fliserne på terrassen. Frem med spaden!

Hvis plænen stiger 5 mm på et år, så er stigningen på 20 år 10 cm, ikke?

Havstigning på 100 år forventes at være 50-100 cm. d.v.s. 10-20 cm på 20 år. Det er lige før min plæne kan holde trit med havstigningerne.

Mere i alvor: Der har været helt anderledes klima i det danske område, dengang Stevns og Møns Klint blev dannet. Det var et varmt hav, temperaturerne over hele kloden var varmere i en periode, mener man – 145 til 65 millioner år siden! Det er næsten ikke til at fatte så store tidsspan. Hvorfor blev planeten så meget varmere? Jeg ved ikke om man har en forklaring/teori. Kan man forestille sig at Jordens klima har været ustabilt i millioner af år og at de sidste 10,000 år er specielle derved at klimaet har været forholdsvis stabilt?

Vil det nogensinde lykkes at stabilisere jordens klima? Vil mennesker kunne gennemskue og styre alle processerne, der fører til et stabilt klima?

Eller skal vi hellere koncentrere os om at hjælpe de millioner af mennesker, som bliver ramt af klimaændringer?

Fra Wikipedia: Kridt – eller Cretacious:

After the end of the first age, however, temperatures increased again, and these conditions were almost constant until the end of the period. The warming may have been due to intense volcanic activity which produced large quantities of carbon dioxide. Between 70–69 Ma and 66–65 Ma, isotopic ratios indicate elevated atmospheric CO2 pressures with levels of 1000–1400 ppmV and mean annual temperatures in west Texas between 21 and 23 °C (70-73 °F). Atmospheric CO2 and temperature relations indicate a doubling of pCO2 was accompanied by a ~0.6 °C increase in temperature.

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, October 14, 2020 at 6:46 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with ,

One Response

Subscribe to comments with RSS.

 1. AagePK skrev:

  I millioner af år har klimaet været ustabilt, ja: vi har haft store istider, og små, og mellemistider, og særdeles varme perioder.

  Professor Harald Lesch er en dygtig formidler af viden om stort set alt mellem himmel og jord, lige fra The Big Bang og til nu. Han huserer på ZDF og derivater af denne store tyske fjernsynskanal, gerne i serier som Lesch’ Kosmos. Bare for et par dage siden fortalte han om, hvorledes man fandt ud af rytmen af sommervejret og solpletterne, der har en vekslende periode på 11 år.

  Men også andre rytmer, helt op til flere hundrede år. Man har fundet frem til, at lige som månen skaber tidevand på jorden, og solen og månen i forening kan skabe tidevand i jordens flydende indre masse og dermed udløse jordskælv og vulkanudbrud, kan planeterne, når de står på line, samlet skabe så megen masse, at der hives i solens plasma, og derved udløse solpletterne. Man har faktisk data pænt langt tilbage, da flere videnskabsfolk, herunder nogle af den katolske kirkes dygtige folk, har samlet tegninger af fordelingen af solpletterne gennem tiderne. Kirkens dilemma var jo at skulle modbevise Galileo og andre, det modsatte blev så tilfældet.

  Denne viden har så fået semi-videnskabsfolk til at sætte spørgsmålstegn ved klima-forværringens menneskelige oprindelse, men bare roligt: netop ved at sammenholde rytmen i perioderne med den faktiske udvikling sandsynliggør, at den nuværende udvikling er exceptionel, hvorved den menneskelige faktor skulle være sandsynliggjort godt og grundigt.

  AagePK

  Wednesday, October 14, 2020 at 13:49 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: