Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Der er liv endnu

Jeg hørte Vivi Knudsen og Johan Olsen i DR P1-Udsendelsen “Vildt” fortælle at NU havde man fundet en levende organisme, som ikke havde mitokondrier og altså var mere oprindelig end noget andet – og denne kunne leve uden ilt.

Og så lo de lidt, “Nu kommer der sikkert en masse konspirationsteorier om at der er liv på andre planeter!” sådan noget lignende sagde de med et smil.

“Selvfølgelig er der liv på andre planeter”, tænkte jeg som sædvanligt; “men det har ikke nogen praktisk betydning og det er ikke rejsen værd at sige ‘Hallooo’.”

Betyder det noget, om der er liv på andre planeter? Ændrer det din mening om liv og død, hjem og kirke, statsminister og fædreland, krig og fred?

Written by Donald

Thursday, August 6, 2020 at 9:44 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Carpe Diem

Tagged with ,

16 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Endrer ikke noe annet enn at jeg synes menneskeheten skulle være litt mindre arrogant og ikke tro at det ikke finnes annet liv i verdensrommet

  Annemor Schønhaug

  Thursday, August 6, 2020 at 10:26 GMT+0000

  • Ja, det kan jeg tilslutte mig!
   Klem på deg! ❤ ; 🙂

   Donald

   Thursday, August 6, 2020 at 10:32 GMT+0000

 2. Hehe, nej den store praktiske betydning her det næppe, medmindre de mod forventning besøger os en dag og siger “Hallooo”.
  Alligevel kan det være sjovt at lege med tanken. Den har givet smør på brødet i en del science fiction-forfatterhjem, og Donald Trump må bestemt være fra en anden planet 😉

  Eric

  Thursday, August 6, 2020 at 10:30 GMT+0000

  • Ja, det er sjovt at lege med tanken, og det er også lidt sjovt med “The Millenium Falcon” som kan flyve fra én galaxe til en anden, som var det Vesterbrogade og Banegården.

   Men jeg tror – uha alvorligt! haha – at det også er morsomt at tænke realistisk på fysik versus liv. Kan man overhovedet forestille sig et univers uden liv?

   Donald

   Thursday, August 6, 2020 at 10:38 GMT+0000

 3. Definer liv.
  Fra de første RNA-strenge til vort mangfoldige liv her på Jorden har der jo været uendeligt mange mutationer, der er gået forkert, for hver mutation, der er gået rigtigt. Og alene det, at der er opstået RNA.
  Folk pt skælder så meget ud på netop min udgave af mutation, så det er helt forfærdeligt. Alene det, at de kalder mig hvid: tænk, jeg gør faktisk hvad jeg kan for at blive brunere. Men det er der så andre, der siger, jeg skal lade være med, enten fordi jeg kan få hudkræft, eller fordi det er cultural appropriation, eller sådan noget. 🙂

  AagePK

  Thursday, August 6, 2020 at 17:34 GMT+0000

  • Ja OK det er svagheden ved min måde at forklare mit livssyn, men når jeg bruger sætningen “forestil dig et univers uden liv” eller grovere, “intet univers uden liv”, så er det et forsøg på at “levende”gøre definitionen af liv, at se “liv” på en anden måde. For vi kan lettere forestille os at vi er døde, og dermed har brudt forholdet mellem ånd og materie, end vi kan forestille os at vi lever i en anden form end den menneskelige. Det kan være, nu bliver jeg kreativ, at det også kan lade sig gøre at ryste og vride denne fastlåste opfattelse af at “jer er jo en sølle krop” ved at forestille sig en tilværelse i en alvorligt handicappet krop.

   Donald

   Friday, August 7, 2020 at 6:53 GMT+0000

   • Virus er liv. Hvaler er liv. Planter, bakterier, svampe, you name it, we got it: Life.
    Så hvad slags liv, og i hvilken dimension, vil man lede efter ude i Universet? Hvis man følger et Möbius-bånd står man pludseligt på hovedet, og somme har fremlagt teorier om, at der på denne måde kan findes en spejlverden, hvor vort liv og vore livsformer er spejlvendte.
    Det er langt ude, synes jeg, men det er enden af Universet jo også! 🙂 Og jeg forestiller mig, at blot lever mellem en ur-explosion og en ur-implosion, ud af en lang række, hvor vi så “skifter side” mellem 2 eller flere dimensioner.

    AagePK

    Friday, August 7, 2020 at 10:39 GMT+0000

    • Sorry: eks-og implosion. Rettet.

     AagePK

     Friday, August 7, 2020 at 10:41 GMT+0000

    • Av der var igen nyt: Hvad er et Möbius bånd?

     Liv, ud fra min teori om at der først er liv, derefter univers — eller sagt på en anden måde, hvis der ikke var liv, var der ikke noget univers, eller tredie måde: liv er ikke kun væsener med bevidsthed (prøv at definere det!) men en urkraft på linie med tyngdekraften. Hvor der er materie er der liv, energi er udslag af liv, og fører som bekendt til bevægelse og til kemiske reaktioner og dannelse af organismer. Overlevelsestrangen, den er en kraft, som jeg har en vag erindring om at Darwin forstod.

     Donald

     Friday, August 7, 2020 at 11:32 GMT+0000

     • MEN jeg er godt klar over at det er udtryk for en marginal-filosofi. Der er i Wikipedia og i Upanishaderne og i filosofisk encyclopædi https://iep.utm.edu/upanisad/ gode artikler om disse grundlæggende spørgsmål set ud fra “en psykologisk vinkel”, er det mon sådan man siger?

      Donald

      Friday, August 7, 2020 at 11:40 GMT+0000

      • Tag en strimmel papir, vrid 1 gang og lim enderne sammen. Nu har du et Möbius-bånd. Det ligner et u-endeligheds-tegn, ikke? Det kan man lave meget sjov med. F.eks forklare at der er mulighed for liv i andre dimensioner, der lever side om side uden at kunne fornemme hinanden.
       Allerede de gamle romere brugte figuren til at beskrive evigheden, hvilket ses af en mosaik i Münchens Glyptotek.
       Husk at kigge på dansk, tysk, engelsk og svensk wikipedia. Og prøv at klippe et sådant bånd ad en midterstribe. Det er sjovt!

       AagePK

       Friday, August 7, 2020 at 15:39 GMT+0000

       • OK! Så får man to Möbius bånd?!

        Donald

        Friday, August 7, 2020 at 18:52 GMT+0000

        • Nixenbixen! Du vil blive meget overrasket!

         AagePK

         Friday, August 7, 2020 at 20:06 GMT+0000

 4. Jeg er enig med Eric 🙂
  Har du set det nyeste opslag på Kissers blog – skrevet af Zette?

  Madame

  Friday, August 7, 2020 at 6:23 GMT+0000

  • Ikke set endnu –

   Jo, nu har jeg set. Tak for at gøre opmærksom.

   Donald

   Friday, August 7, 2020 at 7:49 GMT+0000

 5. Det er arrogant at tro, at vi er de eneste i rummet – eller rummene … men det er hulens svært at aflægge en visit hos naboen 🙂
  Hvem siger også, at det er liv, som vi kender det? Det kan være baseret på at være afhængig af ammoniak og ikke vand som her på jorden. Jeg tror slet ikke vi har fantasi til at forestille os mulighederne.

  Ellen

  Saturday, August 8, 2020 at 13:31 GMT+0000


Comments are closed.