Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Et rigtigt arbejde

Kun en tåbe frygter ikke haven, siger vor korrespondent på Ærø, som dog må have hørt den rigtige version om at man skal frygte havet og ikke haven. Det er faktisk meget fredeligt arbejde at ordne haven, især hvis man husker at lade nogle steder være, så fuglene kan finde mad.

Men det er alligevel arbejde, – og somme tider føles det godt, bare fordi det er “rigtigt arbejde”, for det arbejde med musik, som jeg har haft store dele af mit liv, anses for at være morsomt hyggearbejde (dog ikke blandt professionelle, vi ved godt at det er hårdt arbejde at lave musik, som er værd at høre på, musik, som er en udfordring for øret og hovedet og for selvet eller sjælen, hvis man har sådan en (eller måske er man sådan én?))

trailer-in-driveway

Burde jeg købe en trailer selv?

Tilbage til hus og have: der skulle beskæres for at huset ikke gror til. Jeg kan ikke lide at kalde det haveaffald efter at have læst bogen om “Træernes Hemmelige Liv”, det er mad for de mikroorganismer, som danner de næringsstoffer, som både planter og dyr har brug for.

Men der er rigeligt med grene og afklip og alting, og så er man nødt til at køre væk, for man må ikke brænde grene i haven, og lige nu har jeg faktisk heller ikke lyst til det, for lige overfor står en mark med en afgrøde, som er knastør.


Burde jeg købe en trailer selv? Hvad er miljø-regnskabet? Hvis idéen er at have ejere ikke må udslippe mere CO2 i atmosfæren og man derfor skal køre have-afklip til Genbrugspladsen, bruger benzin, køber en trailer og så videre?

Written by Donald

Wednesday, August 5, 2020 at 10:09 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Godt husket: såvel havet som haven skal man have respekt for. Tænk at blive indhentet af en dræbersnegl. Mørdare-snikel hedder de vist i Noreg. Vi må spørge Annemor.
  Vi har ladet en del stå, sået nogle vilde frø, og slået gange i alt de høje: ungerne elsker at løbe ad junglens stier, og vi har mange forskellige insekter og sommerfugle i år. 2 forskellige blåfugle, f.eks, og flere randøjer. Også en gylden grøn guldbasse, og en bøgehjort. Foruden flere forskellige bier, humlebier og hvepse. En jagtedderkopSalticus scenicus, zebraedderkop, med Andreas-kors som rygmærke.
  Så der er liv!

  AagePK

  Wednesday, August 5, 2020 at 15:29 GMT+0000

  • Nej altså nu får jeg mareridt i nat! Jeg synes jeg har rigeligt med dumme drømme! Jeg er nødt til at vågne og sige højt til mig selv: DET VAR BARE EN DRØM!

   Nu kan jeg ikke lige komme i tanke om nattens “anklager”, men det kunne fx. være noget med at skulle betale en bøde for at køre med have-høsten (nægter at kalde det affald!)

   Måske er det pga. det stykke, der har fået lov at ligge lidt hen at jeg har mange sommerfugle lige nu. Og måske har Lokalbanens stædige insisteren på at det er deres ret at lave grøfter langs med banelegemet, – grøfter som får lov at ligge hen! – at der er flere insekter. I min egen have er der også en stribe, hvor græsset har fået lov at stå. Jeg kan godt lide idéen med at lave veje gennem vildnis til børnene!

   Salticus scenicus – uha, det lyder forfærdeligt med alle de små væsener!

   Donald

   Wednesday, August 5, 2020 at 21:15 GMT+0000

   • Jeg går da ud fra, at din genbrugsstation hakker din have-høst til kompost, så du om et stykke tid kan køre ud og få en trailer-fuld til haven. Sådan gør de her på øen. Jeg har dog ikke haft det behov. Men hos min datter i Kvistgård får de da et læs leveret af og til.
    Et gedehamsebo snupper larver og andet svarende til 8 musvit-familier. Derfor er de fredet i Tyskland, og lige som man kan få fjernet bisværme, kan man tilkalde en fagperson, der flytter hvepseboet til et mindre udsat sted, om nødvendigt.
    Jeg har et par rækker kål, og fryder mig over den meget smukke Nomada fulvicornis, Hvepsebi, der flyver ind og ud af huller i kålbladene efter små kålorme: dens unger skal have proteiner, de voksne kan nøjes med nektar eller frugtkød.
    Men hvor er der mange forskellige, og hvad er hvepse, og hvad er bier: der er rigeligt at se til. Du kan se en hvepsebi ved at slå Nomada fulvicornis op på tysk eller svensk wikipedia, sidstnævnte kalder den Gulgökbi. De svenskere, altså..

    AagePK

    Thursday, August 6, 2020 at 17:50 GMT+0000

    • Hvis jeg skulle have glæde af kompost fra Genbrugsstationen skulle jeg jo hente det. Men jo – de er dygtige til at lave kompost, og man kan kun håbe på at det ikke er alt for sygdomsbefængt.

     Tænk at gedehamse kan være nyttige! Det vidste jeg ikke! Som hårdnakket tilhænger af insektfri haver kan jeg alene af den grund værdsætte gedehamse. (Men jeg ville nu hellere have 8 musvit-familer boende!)

     Hvad der er hvepse og hvad der er bier? Er det ikke noget, man overlader til bi-avlere? Alt hvad der kan trives i et bistade er tamme bier, og hvad der findes af honningtavler i hule træer er bjørnens bier eller noget … haha.

     Donald

     Friday, August 7, 2020 at 7:54 GMT+0000

 2. Hvis I kan være flere om en trailer, er det da fint. Vi har selv en, men især vores nabo bruger den meget til haveaffald, og andre af vejens beboere låner den også, hvis de for sjældent har et behov til selv at eje en.
  Et rigt insektliv i haven er så hyggeligt – bare det ikke er hvepse, selv om jeg i teorien ved, at selv de plageånder har deres berettigelse i naturen.

  Ellen

  Wednesday, August 5, 2020 at 18:27 GMT+0000

  • Jeg låner den, fordi Jesper selv foreslog det, men har lidt dårlig samvittighed over ikke at have én selv; der kommer jo både slid og han bruger lidt tid på at låse op for mig osv. Men du giver mig en idé, jeg kan jo give ham en lille erkendtlighed ved lejlighed – en gave af en art eller et lille beløb.

   Donald

   Wednesday, August 5, 2020 at 21:07 GMT+0000


Comments are closed.