Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Horror vacui

Håber det er stavet rigtigt, horror vacui, frygten for det tomme rum eller den tomme flade på et hus eller en genstand, der skal udsmykkes. Det var en af de ting, vi lærte i Gymnasiets fag oldtidskundskab, og det var vel ikke det værste at lære, hvis man så samtidig havde haft mulighed for at undersøge og arbejde med de ting, som særligt inspirerede, greb én. Ting, som havde samfundsmæssig betydning?

Men ikke desto mindre kan jeg more mig over at der er en slags kunst i dag, som viser samme trang til at male på tomme flader, nemlig graffiti.

Hvorfor i tredie sals højde? Det slog mig, da jeg kom nærmere, at der måtte være reparation af tagkonstruktionen på det efterhånden 40 år gamle Herlev Hospitals 4-etages bygning med ambulatorier mv. Man kan lige akkurat skimte noget midlertidigt træværk helt til venstre i billedet, som formentlig beskytter håndværkerne under arbejdet.

Hver gang jeg ankommer dér tænker jeg “husk nu hvor den lange gang er, husk at man kommer ind på 3.etage, hvis man kommer fra det, der ligner en parkeringskælder men i virkeligheden er en 3.-etage i et 4-etages hus, der er gravet ind i en bakkeskråning.”

Jeg farer stadig vild i bygningen, hvis jeg ikke lige har kompas med … Nu er der heldigvis 3½ uge til næste besøg.

Advertisement

Written by Donald

Saturday, August 1, 2020 at 8:34 GMT+0000

Posted in Liv

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. I en fortid, hvor jeg også på professionelle vegne betrådte de farvelagte lange gange på Herlev hospital, kunne det såmænd også udfordre min sædvanligvis gode stedsans. 😉

  Omkring graffiti kan der sagtens være spændende farvemættet kunst imellem, men jeg står af…helt af, når de “ødelægger” S-tog og andre offentlige værdier.

  Erik Hulegaard

  Sunday, August 2, 2020 at 9:10 GMT+0000

  • Måske én enkelt gang har jeg set noget graffitti, som så pænt ud. Men jeg ved jo ikke om min æstetiske sans bare er forskellig fra de unge, frembrusende “malere”.

   Hvis man ser rent maleteknisk på det er der jo nogle af dem, som har stort talent, de planlægger noget hjemmefra, øver sig, og kan med et enkelt strøg ramme nogenlunde den figur, de ønsker at lave!

   Hvorfor hjælper man dog ikke unge menneskers evner til udfoldelse, mens evnerne og begejstringen er der?

   Vores uddannelsessystem virker, men det er på trods af de konservative “austerity” strømninger.

   Donald

   Sunday, August 2, 2020 at 9:20 GMT+0000

 2. Der er meget rigtig flot graffiti, men jeg har det som Erik Hulegaard med S-togene. Kedelige grå betonflader må de derimod for mig meget gerne udsmykke 🙂

  Ellen

  Sunday, August 2, 2020 at 12:30 GMT+0000

  • Graffitti kunstnere burde få vægge.

   Jeg kan ikke engang lide det på store grå ensartede betonmure! det er så ærgeligt at se bygninger blive ødelagt.

   Vidste du at der var graffiti på Thorvaldsens Museum efter at de havde restaureret vægmalerierne? Men restauratorerne havde forudset problemet og havde coatet væggene med et materiale, så det var **forholdsvis** let at fjerne igen, men det er jo skrækkeligt alligevel!

   Donald

   Sunday, August 2, 2020 at 18:53 GMT+0000

 3. Graffitister må male der, hvor de har fået lov. Alle andre steder skal de drages til ansvar og betale for genopretning. Hele prisen. Basta!
  Der bliver lavet meget flot graffitti, Banksy gør det, så man får noget at tænke på. Men har man ikke fået lov, er det hærværk, og der skal betales for at få det fjernet.

  AagePK

  Sunday, August 2, 2020 at 21:18 GMT+0000

  • Selvfølgelig.

   Graffitti forbryderen for denne container har ikke været oppe på stilladset, containerens ejer har sikkert opgivet at få den malet igen, og den er blevet hejst op til renoveringsarbejdet.

   Bemærk iøvrigt at den er “spændt fast” med remme, der går fra 3.sal til jorden.

   Det er fristende at tage et par billeder af Banksy og lægge her som supplement til din kommentar.

   Donald

   Monday, August 3, 2020 at 7:34 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: