Aftentur – lyse nætter i gråvejr
Min døgnrytme er ikke-eksisterende og det er trættende, ærgeligt, irriterende …
Men det er sommer, og man kan godt gå en lille tur om aftenen efter 8, det er stadig lyst, endda meget lyst, vi har 14 dage tilbage med lange aftener, så det blev alligevel til en Søndagstur – en lille en, og så alligevel så meget at se på, ærgeligt bare at mit kamera er gået i udu (kan ikke huske tiden og man kan ikke skifte ur-batteri) så må man jo se, hvad man kan få ud af mobilkameraet.
- Jeg ved ikke om jeg skal ånde lettet over at der gøres noget …
- Mange grå nuancer – det er smukt i sig selv
- Kulla, som det hedder på Svensk, ses på den anden side af Øresund, ca. 35km væk, men kameraet kan ikke zoome ind og få detaillerne med
- Der bades efter kl.20, minsandten
- Ude over Kattegat samler der sig byger …
- Men jeg skal lige en tur ned ad den tjæreduftende svellesti …
- for at stå på badebroen og tage et billede af kystskrænten, som her, ved Heatherhill og Strandbjerggård, holdes sammen af bl.a. Rosa Rugosa
De døgnrytmer er svære at holde. Men er det overhovedet er et mål at holde dem.
Jeg er kommet lidt tidligt op i dag. Kl. er 1:50 i skrivende stund; men det er da fint at have været ude for i telefonlampens skær at aflæse 5 mm. i regnmåleren. Kaffen er løbet igennem og klar.
Om et par timer lysner det så småt, og så tager jeg en tur over markerne medens solen farver nordøsthimlen.
Jeg er gået over til kun at bruge telefonen, og lader mit kamera blive hjemme.
De få billeder jeg tager for at få noget særligt frem kan jeg undvære.Telefonen er med mig alligevel, og jeg overraskes gang på gang over, hvor meget der lykkes med den lille telefonlinse.
-Og det med corona-afstand: Det er i særdeles vigtigt. Særligt øst for Storebælt, hvor 80 procent af de nye konstaterede tilfælde i uge 27 og 28 var at finde.
I starten af Den Spanske Syge var langt de fleste tilfælde også øst for Storebælt og den blev kaldt Sjællændersygen i aviserne.
Der begynder at tegne sig en vis gentagelse, omend vi må håbe, at 2. bølge ikke tager 50 mill. med sig på verdensplan som det skete dengang.
natural2222
Thursday, July 23, 2020 at 23:59 GMT+0000
Det er en god tanke, nu er 01.50 godt nok meget tidligt, og egentlig vil jeg helst videregive det råd, jeg engang fik: Det er OK at man ikke sover, man kan godt ligge og hvile sig, og man hviler sig lige så godt, selv om man er vågen, når blot man ligger ned med lukkede øjne. Jeg tror dog ikke det er hele sandheden.
Men altså efter en god søvn er det faktisk godt at stå op selv om man vågner tidligt, det er jeg enig i.
Her er også faldet en god regn – og det kan ses! Det ser så friskt og grønt ud her. En tur sådan en morgen er en skøn oplevelse! Det husker jeg – og det skal da prøves igen snart.
OK så du bruger også kun telefonen nu.
Jeg er med på hvad du skriver om “Sjællandssygen”. Det er mennesker, som har været klemt inde sammen med en masse andre mennesker, der kan være smittebærere uden at vide det. Derfor er jeg glad for at man kan holde afstand i vores lokale supermarkeder (vi har faktisk 3 her i området, men der er jo også mange flere indbyggere om sommeren, selv om det er “på landet”!)
I 1919, da min far var 17 år, blev han indlagt med spansk syge, han tabte det meste af håret og det kom aldrig rigtigt igen (men det kan skyldes andre ting) – det var i hvert fald en skræmmende oplevelse, kunne jeg mærke, når han en sjælden gang fortalte om det. Jeg tror ikke at vi er heldige at bo i et samfund med et godt sundhedsvæsen, selv om jeg ikke er så sikker på at det var nødvendigt at “lukke ned” på den måde, det blev gjort.
Har lige hørt Winge Leisner fortælle om hvor svært det er, økonomisk og menneskeligt, at lukke ned for en planlagt teaterforestilling (“Den Skaldede Frisør”).
Donald
Friday, July 24, 2020 at 8:25 GMT+0000
Jeg er overbevist om, at nedlukningens omfang var og er nødvendig. Jeg bygger det på min erfaring med smittespredning blandt husdyr.
Er man ikke konsekvent, er det lettere at lade helt være og så derefter se døden i øjnene i ordets egentlige forstand.
For at skabe flokimmunitet -hvilket i covid-19s tilfælde måske end ikke er mulig grundet hurtige genetiske spring- skal der smittes uendeligt mange i risikogrupperne med deraf følgende store antal døde.
Man kan jo ikke dele befolkningen op
Hver dag får folk under 60 sukkersyge, forhøjet blodtryk og andet som medfører “overflytning”, og hver dag fylder nogle år, og kommer i risikogruppen rent aldersmæssigt.
Ældre og syge skal også plejes af personer, som efterfølgende skal hjem til familien.
Reelt ved vi heller ikke, om kommende mutationer flytter rundt på risikogrupperne. Den Spanske Syges første bølge tog også primært ældre og svagelige, anden bølge tog unge under 30 år.
Vil vi overleve i stort tal med denne virus, hjælper kun adfærdsændringer.
-Så må det koste nogle flyselskaber, eventmagere, teatertrupper og ølbryggere.
Til gengæld har cykelsmede, nethandel og sælgere af mobilhomes kronede dage.
natural2222
Sunday, July 26, 2020 at 3:52 GMT+0000
Det er godt at der er nogle positive resultater af den generelle adfærdsændring!
Men jeg kan ikke lade være med at konstatere at økonomisk set vil der kunne opstå problemer, der kan sammenlignes med en lavine, den ene lille snebold bliver større og større, eller økonomisk set: Kriser kan forstærkes fordi alle grene af samfundet afhænger af andre ting.
Mindre indtjening i fx. en tenisk gren som sælger til flyproduktion kan medføre at underleverandører går ned og arbejdsløse forskere ikke får brugt deres evner.
Det er ikke alle steder, at markedsmekanismerne hjælper til omstilling. På den anden side er det fantastisk som man kan omstille en produktion. Jeg læste musikeren Suzuki’s erindringer, og han fortalte at faderens fabrik for produktion af mandoliner eller andre strengeinstrumenter blev omstillet til produktion af flyvinger !!! (som jo dengang ofte var lavet af træ, formede spanter og længdeaksen af bærebjælker.)
Donald
Sunday, July 26, 2020 at 11:30 GMT+0000
Omstilling er mulig. Mange af de job som forsvinder er det man vist nok kalder bullshit-jobs og jobs som decideret skader nationaløkonomien.
Dette at BNP svinder ind giver ikke automatisk et fattigere samfund.
Dyrker man sine egne kartofler, skræller og frituresteger dem har et måltid påvirker det BNP med læggekartoflens pris plus lidt olie og el til komfuret. Næppe 1,-
Købes samme kartofler som en portion færdige pommes frites omsættes 25-30 kr.
I begge tilfælde har du fået de kartofler du kunne spise den dag. (Og kalorier til 3 dage 🙂 )
natural2222
Sunday, July 26, 2020 at 12:21 GMT+0000
Det regnestykke betyder at kartoffeldyrkeren har sit på det tørre, det er jeg med på, men jeg har stadig lidt ondt af de musikere, som ikke kunne spille for et levende publikum (altså ikke “bare” on-line).
Jeg er ikke så sikker på at alle de job, der går tabt, er skodjobs, men jeg ved ikke hvordan jeg skal tænke det igennem.
Donald
Sunday, July 26, 2020 at 19:19 GMT+0000
Vi bliver nok nødt til at have ondt af musikerne en tid endnu.
Et nyt studie viser, at hver 7. smittede slet ikke får symptomer. Det gør det svært grænsende til umuligt at åbne for forsamlinger til f.eks. koncerter så længe en effektiv vaccine ikke er tilgængelig.
-Og selvfølgelig rammer corona-ledigheden bredt; men mange kan formodentlig relativt let omskoles.
En steward/-esse burde let kunne omstille sig til at servicere plejekrævende syge og ældre i stedet for servicekrævende flypassagerer.
Med de mange nye tilfælde verden rundt kan de lige så godt skrotte de fleste groundede fly. De skulle nemlig efter sigende være værdiløse til flyvning efter 30 måneder på jorden. Det må kræve en hel del flymekanikere af få flyene skilt ad og sendt delene de rigtige steder hen til genbrug/omsmeltning.
natural2222
Monday, July 27, 2020 at 7:52 GMT+0000
Da jeg skrev om musikernes problemer tænkte jeg på en pianist Jesper René, generationen efter vores, som jo måtte leve med at en masse koncerter blev aflyst. Først var han stolt og kunne selv finde på noget, han underviser, og har elever på Grønland pr. video — men efter nogen tid tabte han modet og havde ikke overskud til at holde klaverspillet vedlige. Man skal her huske, at godt nok kan den gode pianist sætte sig og spille efter noder hvis de ikke er for svære, men hvis det skal lyde rigtig godt, så er det udenad, øvelse og vedligehold. En anden kendt pianist, Mogens Dalsgaard, spurgte engang publikum om de kunne forestille sig at vedligeholde et repertoire på 21 klaverkoncerter. – Det er både en krævende hukommelsespræstation (at huske musikken) men i nogen grad er fingrene ligesom fodboldspillerens ben, de skal varmes op, trænes hver dag.
Jespers indlæg på Facebook tydede på op og nedture; når man ikke har nogen indtægt og ikke ved, hvad der er klogest at gøre, så kan selv den dygtigste komme i tvivl om hvad man skal bruge sine evner til. Men Jesper René endte med at tage en cykeltur rundt på sin barndoms Sydfyn og genfandt mange seværdigheder (fx Lundegård, Krengerup, Krarup Gamle Skole, Rygård, Marielund, parken ved Glorup på Sydøstfyn – steder jeg aldrig før har hørt om!)
Donald
Monday, July 27, 2020 at 12:06 GMT+0000
Dengang jeg var barn og ung og stadig syntes det var nogenlunde okay at havbade, kørte vores far nogle gange os tre søstre til stranden om aftenen. Det var egentlig bedre end om dagen, var vi enige om … så hyggeligt og stemningsfuldt.
Kommentar til dit svar til Farmer: Det ses jo tydeligt hvor galt det er gået i de lande, som ikke lukkede så hurtigt og/eller hårdt ned som os og andre der var lige så hurtige. Det er naturligvis slemt for dem det er gået ud over, men jeg har et godt gæt på, hvordan Danmarks tal ville have set ud, hvis vi ikke havde været så kontante. At MF så har løjet, er dumt; det er altid dumt at lyve, men jeg tror stadig, at hun gjorde det rigtige.
Ellen
Saturday, July 25, 2020 at 8:31 GMT+0000
Ja en aften-dukkert er noget af det, som er så specielt for de lyse nætter. Det var det min genbo sagde: Klokken 7 om aftenen – om sommeren – er det stadig varmt og behageligt at gå i vandet. Solen står stadig ret højt på det tidspunkt, så går det nedad.
Det er ligefrem usundt at være ude i solen (uden solcreme) i timerne fra kl.10 eller 11 til 15, hvor solen bager mest. Højst ti minutter, sagde man engang!
Mht Frederiksen: Jaeh, hun har måske sagt en halv sandhed, brugt udtrykket “myndighederne” som om det var SST. Men jeg er ret sikker på at det ikke var eneste input. Den nyhed er faktisk gammel, kom også i sidste eller endda forrige måned! Da svarede hun at de havde fået rapporter fra hele Europa og det var det hun tolkede på sammen med embedsmænd og andre politikere, men for at undgå valenhed har hun vel udvist denne stædige sikkerhed, som hun er så god til.
Donald
Saturday, July 25, 2020 at 14:18 GMT+0000
Mommer Ellen: Se Farmers kommentar. Der er også opløftende elementer i den!
Jeg er ganske enig, man skal tage smitte alvorligt.
Donald
Sunday, July 26, 2020 at 10:55 GMT+0000