Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Skal en hæk være firkantet?

Engang for længe siden, da jeg drømte om at bo i et hus igen (siden barndommens 3.år boede jeg i lejligheder) læste jeg i Politikens Havebog at hække skal være bredere forneden og tyndere i toppen, hvis man vil undgå at den visner forneden.

Der er ikke mange, som følger det princip her. En hæk er en grøn, firkantet mur.

Men jeg kan egentlig bedre lide at hæk og hegn ser lidt vilde ud – det forstår man når man ser mit læhegn og Thuja-hækken.

garden hedge

Jeg har klippet hæk

Indrømmet-1: Det er naboen, der har taget toppen (og hele sin side af hækken som derved er blevet ret luftig hvilket måske er meget godt.)

Indrømmet-2: Det var meningen at det skulle gå så hurtigt som muligt og være så lidt arbejdskrævende som muligt (der er ikke først tegnet fine huler og buler i hækkemuren). (Måske er det aleatorisk kunst?) (Bagefter fik jeg tid til at øve klaver og det går faktisk fremad og er mega sjovt.)

Indrømmet-3: Afklippet har foreløbig fået lov at ligge, måske kan det kvæle ukrudt under hækken. Fem steder har andre planter sneget sig ind, den ene er kendt for “gøgeeffekt”, idet den ligner liguster indtil den overhaler og skyder store høje stammer ud. De steder kan man ikke bruge afklippet, selvfølgelig.

Advertisement

Written by Donald

Thursday, July 9, 2020 at 9:08 GMT+0000

Posted in Naturpleje

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg har slet ingen mening om, hvor mange kanter en hæk skal have. Jeg er blot glad for, at vi sidste efterår fik erstattet den gamle tjørnehæk med en bøgehæk. At klippe den tjørn var som at slås med en vildkat!

  Eric

  Thursday, July 9, 2020 at 10:14 GMT+0000

  • Ja hvidtjørn er god til at holde mennesker væk, men ikke til andet! 😥

   En bøgehæk er noget af det bedste man kan have, synes jeg. Det er også morsomt at når bøgeplanterne bruges som hæk (eller er små i skovbunden) så smider de ikke de rødbrune blade om vinteren. Så på den måde giver hækken stadig beskyttelse mod indsyn!

   Donald

   Thursday, July 9, 2020 at 16:24 GMT+0000

 2. En hæk skal jo være som du vil have den, eller hvis det er en hæk i skel: Som du og naboen enes om den skal være.
  Det er det gode ved haver: Der er reelt ingen regler, og derfor er næppe to haver ens.
  -Men når det er skrevet, er der noget fornuftigt i, at hækken er bredest for neden. Det giver styrke for vind og samtidig -som du selv skriver- giver det lidt mere lys til bunden.

  natural2222

  Friday, July 10, 2020 at 16:09 GMT+0000

  • Engang kom den tidligere nabos svigerfar og klippede hækken for mig fordi han syntes den skulle se sådan ud – se det var godt naboskab! Men den nye nabo siger vist ikke så meget. Han er professionel hækkeklipper og fortalte engang at han havde 10 km. hæk at klippe i nabolaget!

   Donald

   Friday, July 10, 2020 at 20:35 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: