Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Heraf man seer

Jeg er ved at læse bogen om Træernes Hemmelige Liv af Skovfoged Wohlleben, som er fuld af overraskende nye forskningsresultater om træers biologi.

Som fx. at nogle træarter er som gadedrenge og kun tænker på sig selv. Her på billederne man ser at en hyld har invaderet en ligusterhæk. Forklaringen er enkel nok, vækstbetingelserne passer bedre for hyld end for liguster. (Der er et par arter mere, som trænger ind i de almindeligste hække).

En anden opdagelse, som har væltet forskere i forstbranchen er at rødgran kan blive flere tusinde år gamle. Wohlleben fortæller om en rødgran i Dalarna, som havde dannet en slags fladt krat; forskerne undersøgte roden med kulstof-14 metoden og bagefter nogle af de mange skud.

==================================================

Wohlleben sætter alle disse opdagelser ind i en social sprogramme – eller sagt på en anden måde, han bruger anthropomorfismer til at formidle stoffet på en munter måde (disneyficering).

Gør det noget? Eller er det toppen af en langt større diskussion livet er det, som holder universet igang, og ikke omvendt?

Written by Donald

Thursday, July 2, 2020 at 20:41 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Naturens hemmelige netværk” skulle være den tyske skovmands efterfølger. Har ikke læst nogle af dem, men omtalen af “Træernes hemmelige liv” giver appetit på emnet. At gå i skoven er (i min optik) balsam for sjælen (ligesom at gå langs vandet).

  Forskernes undersøgelser og resultater af disse vedrørende nogle ældgamle rødgraner i Dalarna gav mig (gode) associationer til en rejse for længe siden til netop samme pragtfulde svenske naturområde.

  Erik Hulegaard

  Friday, July 3, 2020 at 6:41 GMT+0000

  • Det glæder mig at det lille uddrag kan give lyst til læsning. Der var andre steder i bogen, som kunne være repræsentative, men dér er oplysninger så overraskende, at man bliver blæst omkuld og fristes til at tro at det måske er bare lidt forkert …

   Det glæder mig at høre at du også har erindringer, som dukker op (somme tider uanmeldt?) Min politik overfor erindringerne er at jeg undersøger om der er nogen sammenhæng med en problemstilling i den aktuelle tid (den såkaldte nutid …)

   Det var derfor de mange drømme for 2 uger siden overraskede mig, jeg plejer at kunne finde “meningen” ret hurtigt.

   Mine oplevelser i “SommerSverige” er så store og gode, at jeg er ret ked af ikke at kunne tage på tur nu. Men om en ugestid tror jeg nu nok at jeg alligevel vil tage en tur til Kullen, Kulla på Svensk, og de omliggende meget skønne områder.

   Donald

   Friday, July 3, 2020 at 9:35 GMT+0000

 2. Inspireret af dig har jeg nu downloadet to af Wohllebens bøger i Bookmate, som jeg abonnerer på. Hans bøger lyder meget interessante, og jeg glæder mig til at læse dem – og evt. resten, hvis de fanger mig – hvad jeg dog tror de gør 🙂

  Ellen

  Friday, July 3, 2020 at 9:19 GMT+0000

  • Det vil jeg gerne høre mere om! Spændende. Men måske man skal tage antropofismerne med liiidt forbehold. 🙂

   Donald

   Friday, July 3, 2020 at 9:37 GMT+0000

 3. Jaahh. Han kører nu lidt med klatten, den gode forfatter. Vegetativ formering og selvforyngelse kobles til dyrelivs kraftigere skelnen mellem liv og død.

  Nu er det ikke flyttet rundt på det beskrevne træ; men ud fra samme præmisser kan mit lille fillippa-æbletræ også siges at være fra 1877. Alle filippatræer er jo i den sidste ende podekviste fra modertræet i Hundstrup.
  https://www.aebletsby.dk/historien-om-filippa-aeblet/

  Man kunne spørge sig selv om det er falsk varebetegnelse at sælge bintje-kartofler som nye danske kartofler, da de “nye” kartofler har helt samme genmasse som deres hollandske ophav, som blev fremavlet af frø for utallige år siden.

  natural2222

  Friday, July 3, 2020 at 18:08 GMT+0000

  • Historien om Filippa rører mig, som historier sjældent gør, nok fordi den handler om familien som bruger øjnene og ser tingene.

   Wohlleben er selvfølgelig lidt sjov fordi han så uhæmmet taler om træerne som om de var mennesker. Måske har han fået nogle idéer fra Holberg’s “Niels Klim” hvor manden kommer til et land, hvor indbyggerne er træer.

   Men de spændende opdagelser, som han refererer til, må være noget, der er værd at forfølge og enten få bekræftet eller i det mindste få lidt mere at vide om. Er det rigtigt, at vi ikke helt forstår muldlagets mikrobiologi? Er der tusind arter snudebiller og springmider, som har betydning for nedbrydning? Er svampene i symbiose med træerne?

   Han fortæller også at man kan påvise, at træer i dag vokser hurtigere, fordi der er mere CO2 i luften – men at der på bregnernes tid for 300 mio. år siden var 20 gange så meget CO2 i luften!!! (og måske varmere klima? I kridttiden ved jeg at vandet ved Stevns og de andre kridtsteder var varmt, så kridt-dyrene kunne leve).

   Donald

   Saturday, July 4, 2020 at 16:48 GMT+0000

 4. Spændende læsning også de fine kommentarer.
  Jeg læser:
  Træer som mennesker, nogle med gadedrenge træk, tænker kun på sig selv
  Jeg læser:
  Om drømme, der skal komme frem til forståelse.
  Jeg læser:
  Om lysten til at gense og opleve smukke natursteder.

  Jeg har selv gået mellem træer og klitter de sidste dage og jeg mærker træernes liv.
  Derfor — for mig så forståelige refleksioner og værdifuldt, at få så meget serveret helt gratis
  Tak til Jer alle.

  Herand

  Friday, July 3, 2020 at 20:44 GMT+0000

 5. Jeg får lyst til at låne Wohllebens ‘Træernes Hemmelige Liv’. Det var dejligt, at du fortæller om den. Har du læst flere end denne bog af ham?

  Madame

  Saturday, July 4, 2020 at 5:25 GMT+0000

  • Nej, jeg har ikke læst flere bøger af ham. Oversættelsen af denneher bog er ret god, der er nuancer med i den danske oversættelse, jeg har kun fundet en ubetydelige fejl, og jeg kan ikke engang huske hvad, men det var et sted, hvor jeg kunne gætte hvad meningen var.

   Men nu er Ellen gået igang og nævner også en anden bog af ham, så man kunne jo spørge hende.

   Donald

   Saturday, July 4, 2020 at 16:51 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: