Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tænker arkitekter ikke på vinduespudserne?

Da Statens Museum for Kunst for nogle år siden fik en stor, smuk moderne udbygning på bagsiden ind mod Østre Anlæg, var min første tanke “hvordan skal man vedligeholde den sammenføjning mellem gammelt og nyt? Det må blive utæt, og vand vil ødelægge bygningerne.”

Jeg ville ønske, at jeg ikke fik ret.

Her ser man vinduer på Herlev Hospital: Først et billede af ovenlys-vinduer, men billedet kan ikke vise at der faktisk er to lag vinduer, og heller ikke at de ikke er vasket – de er helt uigennemsigtige, men de giver jo lys alligevel.

Det andet billede viser mere almindelig vindueskonstruktion på 4. etage, den ville kunne vaskes, men det er nok for dyrt, ruderne er mælkehvidt snavsede.

Written by Donald

Monday, June 29, 2020 at 21:45 GMT+0000

Posted in Byggeri

Tagged with

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Når vinduer er opake, altså uigennemsigtige, kan der være flere grunde. Nogle steder er det faktisk med vilje, badeværelsesvinduer er bare ét eksempel. Der har vi set råglas, sandblæste og syrebehandlede ruder. Nu kan de så også få en film på de indvendige sider i en termo rude.
  Termoruder kan også være punkterede, eller på anden måde af så dårlig kvalitet, så der er efterladt mærker fra løfte-sugekopper eller fedtede fingre på den indvendige side, der jo ikke kan rengøres.
  På Herlev har jeg mistanke til noget af det sidste: dårlig kvalitet, f.eks dårlig film og/ellerpunktering. For nu det er vel meningen, at man skal kunne kigge ud?

  AagePK

  Tuesday, June 30, 2020 at 6:48 GMT+0000

  • Ja det var det jeg tænkte, det må være meningen at man skal kunne kigge ud. På alle sygestuer og kontorer i det store hus (“Danmarks Højeste Hus indtil …”) er der faktisk en altan udenfor hver stue så man let kan pudse vinduer.

   Donald

   Tuesday, June 30, 2020 at 7:27 GMT+0000

   • For øvrigt: faktisk tænker arkitekter over-hele-hovedet-slet-ikke på de mennesker, der skal bruge deres bygninger, det er nærmest det første, de lærer på academiet: “Du skal tænke på det kunstneriske ud-og indtryk, og dem, der skal købe dit næste projekt! For du skal skabe Monumentet over dem Alle: monumentet over dig selv, og hvis det kan nåes, monumentet over den, der skal betale: kort sagt, du skal skabe Ikoner! Hellige Haller! Om de kan bruges til noget fornuftigt, er trekartfløjtendeligegyldigt!”
    Se til London, hvor man har placeret en dildo lige midt i Christopher Wrens by. Se til Arken, med masser af rum-spild, der ikke kan bruges til en hujende fis. Se til Kagedåserne overfor Tivoli. Den sorte Diamant, med smuldrende sokkelbeklædning.
    Jeg så Amaliehaven kort efter åbningen: ved trappen mod syd havde man hængt en fin kæde til afspærring om natten: den skrue, der sad på den fine hvide marmorvæg, var allerede rusten, så der var dannet en rød stribe halvvejs ned mod vejbelægningen. Hvor tarveligt!
    Som sygehus-portør døjede vi meget med arkitektens påhit: vor ilt-flaskevogn kunne tage 6 styks, á 70 kg, men: vi kunne ikke få dem kørt ind i iltrummet pga dørenes placering, så vi måtte bære dem ind. Derfor skulle vi altid huske at have et forklæde med, så vi ikke startede dagen med at svine vort rene, hvide tøj til.
    Jeg ved fra diværste aviser, at de havde problemer med at få de store papirruller i hus, da dørene var fejlkonstruerede, bl.a af ham, der lavede Dark Waders, også kaldet Operaen.
    Gysselift!

    AagePK

    Wednesday, July 1, 2020 at 5:38 GMT+0000

    • Åh det er da nogle forfærdelige exempler på bygninger, som kunne være lavet på en bedre måde, bedre materialer.

     Rust på de smukke marmorsten kommer fra en stil, hvor rust blev anset for at være værdifuld patina – ligesom fx kobber, der irres.

     Donald

     Wednesday, July 1, 2020 at 22:51 GMT+0000

     • Tænk også DRs glasfacader, der skaber kuldenedfald og dermed træk i det meste af det åbne kontorlandskab, eller Realdanias glaskontainere, der ikke havde ordentlig nedkøling. Jeg tror, at det største energiproblem i dag ikke er opvarmning, men nedkøling. I Texas bruger man overskudsenergi fra nettet til at fryse vand til is, så man har til nedkøling af bygninger næste dag, se JF Penney Headquarters i “List of energy storage projects” engelsk wikipedia.

      AagePK

      Thursday, July 2, 2020 at 9:36 GMT+0000

      • Jeg prøver at tænke på DR’s glasfacader, men det lykkes ikke rigtig, jeg har ikke set det ordentligt, det nybyggeri, som man lavede for efterhånden 20 år siden. Men glasfacader får mig til at tænke på at min gran(d) kusine dengang i Berlin viste mig DB bygningen, Deutsche Bank eller Bundesbahn, som også havde glasfacade, egentlig en dobbeltskal, som skulle være så godt for indeklimaet, men var det modsatte; det var en (lokal) skandale, at sådan et fint prestigebyggeri var en ommer. Det lyder som Realdanias glascontainere.

       Jeg kan forestille mig mange måder at bruge overskudsvarme, men “List of Energy Storage Projects” har alligeve flere end jeg lige har klar på rede hånd – flywheel, interti i et svinghjul, det er en af dem jeg tror mindst på, men hvis man kunne få et hjul til at spinne hurtigt nok, så måske? Men alting bliver svært og dyrt, når det skal være stort og hurtigt.

       Donald

       Thursday, July 2, 2020 at 19:33 GMT+0000

       • Husk lige på din barndoms legetøjsbil, man skubbede den et par gange, til et lille svinghjul var kommet i omdrejninger, og slap så: og så kørte bilen et pænt stykke hen ad gulvet.
        For nogle år siden beskrev FDMs Motor en kasse til montage i personbiler, med en række tandhjul og tungstensskiver: et svinghjulssystem, der skulle opsamle bremsekraften for at frigøre den igen ved ny igangsætning. Den virkede, men er nu overhalet af et elektrisk system, der akkumulerer strøm i en mild-hybrid form, bruges i formel 1-biler.
        Man eksperimenterer også med superstore klokkeværker, hvor kæmpe-lodder hænger ned i mineskakter. Og vandfald ned i minerne, der driver vandkraftværker. Der eksperimenteres meget disse år.

        AagePK

        Thursday, July 2, 2020 at 21:56 GMT+0000

        • Det er fantastisk fantasifulde idéer. Når skalering (forstørrelse) skal tænkes implementeret, så tror jeg stadig mest på vandfalds-modellen. Lodder og mineskakter er også besværlige størrelser.

         Donald

         Thursday, July 2, 2020 at 23:38 GMT+0000

        • Indtil videre er vandfaldsmodellen, på engelsk Pumped-storage hydroelectricity, se engelsk wikipedia, også den mest udbredte model. Norge har f.eks Blåsjøen, men du kan i artiklen læse om ganske gevaldige projekter. Selv Niagara er med på listen, se Lewiston Pump-Generating Plant under Robert Moses Niagara Power Plant i engelsk wikipedia.
         Men power-to-X er nu også spændende: tyskerne laver jo ilt og brint vha elektrolyse, når der er billig overskudsstrøm: brinten herfra kan parres med CO2 fra exempelvis cement-fabrikker, til methylalkohol, der kan bruges i flybenzin. Det er det, hollænderne lige har skudt 1 mia i her i landet. Skruet rigtigt sammen, kan man udtrække CO2 hvorsomhelst, og det første værk skal jo åbenbart ligge i København. Så får de nok friskere luft der.
         Men det fortæller mig, at energi, ligesom økonomi, og økologi, er cirkulær, og det skal den være, hvis vi, og Jorden, skal overleve. Indtil nu har vi jo ikke set det, vi har trukket energi fra Solen, i form af opbygning af bio-masse og fossil energi, og så har vi brændt det af, vi har haft behov for: vi har frisat energi samtidigt med, at Solen har fortsat med at bombardere os med ny energi. Selv i dag har vi ikke fattet, at derved samler energien sig på Jordens overflade i form af ophedning. Det sidste nye er, at Mærsk-Møller vil hive jordvarme op i store mængder for på den måde at få billig opvarmning af fjernvarme. Hvor tåbeligt! Det er jo også fossil energi! Nyttiggør dog den forhåndenværende sol-,vind- og vandenergi til at indfange CO2 og lave methanol til transportsektoren, og lad ilten fra elektrolysen sive ud i stræder og fjorde, hvor vi har iltsvind pga forurening. Det største potentiale ligger i havet: Månens og Solens skabelse af ebbe og flod kreerer enorme vandmassers strømme, der kan udnyttes til elektricitet, der igen kan udnyttes til drivkraft for Power-to-X og varmepumpe: nedkøling af havet. Vi har brug for afkøling, ikke opvarmning, og CO2 skal fjernes fra atmosfæren, så den kan nyttiggøres. OK? 🙂

         AagePK

         Friday, July 3, 2020 at 6:34 GMT+0000

        • At læse om – og se billeder fra – ting som Lewiston Pump er simpelthen bedre end havearbejde, det må være godt for alle, især unge, at man kan få så meget indblik i hvordan verdens store maskiner og bygninger fungerer.

         At danne brint udaf strøm er endnu ikke en god forretning, selv om der findes brint-stationer nogle steder, så skal man huske at rent fysisk-praktisk er brint-atomer de mindste atomer overhovedet, så de er meget svære at holde under tryk i beholdere. Der vil altid sive noget ud.

         Men ja, det findes, der er nogle få entusiaster, som har arbejdet med at finde passende materialer og metoder – og brint-motor eller “brændsels-celler” eller hvad det var vil være en brugbar løsning. Men det er bedre med methyl-alkohol, fordi allerede dér er molekulerne — kylerne — større.

         Den mængde energi jorden får fra solen er mere end rigeligt til at opretholde liv på jorden inclusive maskiner og transport og computere … (tror jeg da) … er det ikke det, man kalder cirkulær energi? eller noget i den retning.

         En sidste teori skal nævnes her: Det kan tænkes at jord-klimaet UDEN CO2 tilskud ville være gået over til istid nu, men at vi takket være svineriet med fossile brændstoffer faktisk har afværget en istid! Det er min egen opfindelse, og jeg har ikke taget patent på den. :mrgreen:

         Donald

         Friday, July 3, 2020 at 9:31 GMT+0000

 2. Det er så livsbekræftende, at du midt i dit besøg, reflekterer over bygninger, glas og meget andet.
  Du kan være meget stolt af dig selv. Og husk også…. du ved .
  Du er værd at fortælle gode historier om.

  Herand

  Tuesday, June 30, 2020 at 19:08 GMT+0000

  • Tak for den rare kommentar! Det føles godt. 🙂
   Jeg prøver at lade være med for meget brok, men somme tider er det nu meget relevant at se fx. ruder ud fra en anden synsvinkel, fx vinduespudserens.

   Donald

   Wednesday, July 1, 2020 at 4:42 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: