Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Agricultural salvation

Lytter til et foredrag af Richard Carrier, Mystery Cults & Christianity (2019)YouTube.

Undrede mig over udtrykket “Agricultural salvation”; regnguder og andre guddomme sørger for at afgrøderne gror og for at der er mad nok, dyrene trives, fisk kan fanges. Men som Carrier siger, det bliver omfortolket fra “agerbrugs-frelse” til “personlig-frelse” i de religioner, som findes for 2000 år siden i det østlige middelhavsområde.

Det fik mig til at tænke på Israelerne i Ørkenen (og også på et oratorium af samme navn, skrevet af CPE Bach, flot musik) med bl.a. historien om “manna” som sørgede for at Israelerne – nomader i Sinai Ørkenen – ikke døde af sult.

Så ville jeg se hvad Internet-websteder kan fortælle om “manna” – første hit var Ordbog Over Det Danske Sprog (ODS) og jeg kunne da ikke lade være med at glæde mig over de gode gamle stavemåder: “Vore fædre aade Manna i Ørken.”

ODS:

Manna
manna, mlat. man, af aramæisk manna (hebr. man)

1) (bibl.) den fra himlen nedfaldne føde, hvormed gud bespiste jøderne under deres vandring i ørkenen; himmelbrød. (muligvis mannalav, jf. Mannaregn; se Sal.2 XVI.548). Vore Fædre aade Manna i Ørken. Joh.6.31. naar Duggen faldt over Leiren om Natten, da faldt Man ned derpaa. 4Mos.11.9. (relig.) uegl., om nadverbrødet. *O Jesu, lad mig aldrig gaae | Fra Bordet, med Guds Manna paa. SalmHus.344.7.

billedl. ell. i sammenligninger, om hvad der tjener til aandelig berigelse, styrkelse olgn. *Et helligt Liv, en salig Død | Hinanden kierlig møder, | De har det skiulte Man i Skiød, | Som Døden selv forsøder.Brors. 23. *Da drypper som Duggen | Der Manna paa Vuggen | Til Barnet paa Jord | Fra Englenes Bord. Grundtv.SS.IV.378.

Written by Donald

Saturday, June 27, 2020 at 13:09 GMT+0000

Posted in Music

Tagged with ,

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg leste en bok om “jødenes ørkenvandring” og vedkommende trodde kanskje det var noen alger av en eller annen art involvert.
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Saturday, June 27, 2020 at 13:46 GMT+0000

  • Da vi var børn kaldte vi elmetræets frø for “manna”.
   Da vi var barn kalte vi frøene til almtreet “manna”.
   Klem på deg ❤ 😎

   Donald

   Saturday, June 27, 2020 at 19:03 GMT+0000

 2. Israels hus kaldte det manna. Det lignede hvide korianderfrø, og smagte som honningkage. 2. Mosebog, v.16.
  Vi fik mannagrød med kanelsukker og saftsovs om lørdagen, og sang om Manna fra himlen i søndagsskolen; men vi kunne ikke se nogen sammenhæng. 🙂
  Du kan stadig trække dagens mannakorn i Bibelselskabet. Så har du lidt at starte dagen med. 🙂

  AagePK

  Sunday, June 28, 2020 at 5:22 GMT+0000

  • Mannagrød, ja, det udtryk havde jeg helt glemt! Men hvad er det nu det var? Sagosuppe? Majsgrød? Hvedegryn? Gryn? det husker jeg ikke, jeg var ellers en god køkkenskriver.

   # Ingredienser til mannagrød:

   2½ dl mannagryn (hvedegryn) (ca 175 g)

   1,5 l mælk

   ½ tsk groft salt

   Men det var elmens frugt vi kaldte for manna, og den spiser man kun hvis den er helt frisk og man er meget sulten …

   Frugter
   Elmens frugter bliver kaldt for manna. Manna er små vingede nødder. Når de er grønne sidder de i tætte klaser på elmetræet. De smager specielt, men meget godt.

   😀 😀 😀

   Donald

   Sunday, June 28, 2020 at 12:09 GMT+0000

   • Du kan stadig nå at gå ind på mannakorn online og få Dagens Mannakorn: i dag er det Kolossenserbrevet, kap. 3 vers 1. Jeg synes nu, vers 18 er bedre, men min kone kan bedre lide vers 19, tø-hø!
    Det er Paulus, der er forfatter, og så gætter du dig vel til resten. Ellers må du lige kigge efter… 😉

    AagePK

    Sunday, June 28, 2020 at 14:40 GMT+0000

    • Det er da svært at finde de mannakorn og særligt da Kolossenserbrevet kap.3v1, 18 og 19. http://www.hapasu.dk/mannakorn/

     Er det bibelselskabet, der driver Hapasu dk? Der er jo ikke nogen datoer på, så jeg kan ikke finde “et korn for i dag”.

     Nå — det er ligemeget, jeg opgiver at finde ud af hvordan du fandt noget “i dag”, – på min hapasu webside er der jo millioner af links til bibelsætninger, hvis bare jeg kan finde … jamen jeg har jo et lillebibel (“Ny Testamente”) stående, det må da være godt nok, trykt på cigaretpapir tror jeg.

     … … … Det var heldigvis nemt at finde Kolossenser/kap3. V1 er som Carrier forklarer typisk for den strømning af mysterie-religioner, som trivedes før år nul, den himmelske belønning for at blive “medlem” og blive indviet, oplært, i hemmelighederne, så man senere kan opnå behageligt ophold i de højere luftlag.

     Richard Carrier mener at man kan godtgøre en del senere tilføjelser i Paulus’ skrifter, blandt andet den om at kvinder skal tie i forsamlinger, “den er bogus” siger han på English i foredraget som der er linket til i indlægget. Jeg tror heller ikke rigtig på at han har skrevet kap.3 v.18-19.

     V18: Hustruer, I skal underordne jer under jeres mænd, som det sømmer sig i Herren. V19: Mænd, elsk jeres hustruer, og vær ikke hårde mod dem.

     Donald

     Sunday, June 28, 2020 at 15:08 GMT+0000

 3. Elmefrø kaldte/kalder vi manna og jeg spiser de grønne frø med stor velbehag hvert forår.

  Dette med at lade det guddommelige klare sagerne kender jeg fra polsk jagt.
  Min gamle, nu afdøde, læremester i vildsvinejagt var overbevist om, at vi skulle have Skt. Hubertus på vores side (og en god vodka indenbords) for at det ville lykkes.
  -Og som der i psalmen skrevet staa:
  “Hvad magted jeg vel, om du ej gav held?
  Det vokser jo, medens vi sove.”
  Netop derfor blev jeg landmand: Jo mere man sover, des mere vokser det! 🙂
  Dette sidste holdt desværre ikke stik hele vejen.

  natural2222

  Sunday, June 28, 2020 at 14:39 GMT+0000

  • Ja det var jo elmefrø, og det var jo sjovt at spise nogen, men kun når de var helt friske.

   Haha jo mere jeg sover desto mere vokser haven og hæk og græs er ved at løbe fra mig! Men det gør ikke noget, jeg skal nok få has på det.

   Jeg håber da at du stort set hele tiden har haft held med afgrøderne, selv sidste år, nej forrige år 2018 med den lange tørkeperiode? At det generelt er gået godt.

   Men jeg følger med så meget jeg kan i de umulige forhold for unge landmænd, der er nødt til at låne for dyrt.

   Donald

   Sunday, June 28, 2020 at 15:12 GMT+0000

   • Ja, vi skal ikke klage. Vi skal i gang med et generationsskifte. Det kommer nok til at koste kassen; men vi må se hvordan vi får den drejet, så hele gården ikke ender i statskassen.

    natural2222

    Sunday, June 28, 2020 at 17:02 GMT+0000

    • Det er muligt at foretage overdragelse i form af gaver, hvis man begynder tidligt, sådan har jeg forstået det. Men der må da også være andre metoder, især når vi taler om familie-ejendom gennem generationer?

     Ellers er det et dårligt arvesystem vi har.

     Donald

     Monday, June 29, 2020 at 12:35 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: