Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

De Gyldne Arkader — lande hvori der er McDonald

Vi er ikke flygtninge, (Engelsk: We are not refugees) hedder en bog af Agus Morales, en spansk journalist. Hvor kommer de fra, de mange fordrevne mennesker? De mange, som ikke er flygtninge, og de, som UNHCR anerkender som flygtninge, der bør have adgang til sikre lande?

Agus Morales lægger vægt på at fortælle om de mange væbnede konflikter, som har skabt strømme af mennesker på flugt. I år hører vi at antallet er steget yderligere, 79 millioner mennesker er fordrevne eller flygtninge i dag.

Men vi kender ikke ret meget til krig i Europa – det er så længe siden. Agus Morales siger, at der er en teori om at lande, hvori der er McDonald restauranter, ikke slås med hinanden, at de med andre ord er fredelige og civiliserede.

Den kaldes også De Gyldne Arkaders Teori:

Book-page

McDonald teorien: Ingen krig mellem lande, hvori der er McDonald restauranter

Men den holder ikke, den teori. Der er stadig krig, også de vestlige lande deltager, men det er krigenes placering, som er flyttet. Og krigens historier er blevet myter, mystiske hændelser i et andet univers.

Derfor forstår vi ikke, at det er alvor.

Holder bogens påstand? Kan vi gøre mere end vi gør for at skabe fred i verden?

Written by Donald

Saturday, June 20, 2020 at 6:04 GMT+0000

Posted in Liv, Ord

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Næh, den holder nemlig ikke, for hvad med Tyrkiet, Irak og Kina? Det behøver vel ikke at være direkte krig; jeg mener, at lande, der opfører sig så grimt over for egen befolkning, er lige så slemme som krigsførende lande.
  Og så længe der er tre mennesker i verden, vil der være krig. Desværre … jeg har bestemt ikke noget godt råd til at få krig til forsvinde. Hvis jeg havde, ville jeg uden tvivl være selvskreven til Nobels Fredspris!

  Ellen

  Saturday, June 20, 2020 at 7:02 GMT+0000

  • Du ville prompte få fredsprisen! 🙂
   Men vi må i det mindste prøve forskellige løsninger, og ikke være bange for de fejl, der vil ske undervejs. – Kulturer skal passes og passes på, vi må ikke opgive vores værdier.

   Donald

   Saturday, June 20, 2020 at 8:27 GMT+0000

 2. Den teorien holder ikke vann

  Annemor Schønhaug

  Saturday, June 20, 2020 at 7:27 GMT+0000

  • Desværre nej, det er en ønskedrøm, som han skriver, et håb eller en tro på at kapitalismen skaber fred – modsat teorien om at det netop er jagten på rigdom, som skaber krige.

   Donald

   Saturday, June 20, 2020 at 8:28 GMT+0000

 3. 80 mio. flygtninge svarer stort set til Tysklands befolkning, der for øvrigt i nyere tid har åbnet deres grænser for (alt for) mange. Adderende vil jeg tro, at mange på Balkan og Ukraine ikke på nogen måde godtager Morales påstand om, at det er så længe siden, der har været krig i Europa.

  At krigenes epicentre derimod efter årtusindeskiftet i hovedsagen er flyttet til muslimske områder, er der et utal af forklaringer på. De respektive krigsområder udvirker store strømme af flygtninge, hvis demografiske indhold oftest tæller yngre mænd, medens de mere svage befolkningsgrupper lades tilbage og dermed skaber mere armod. Så længe den massive afvandring af f.eks. afrikanske og mellemøstlige yngre mænd fortsætter, er det stensikkert – McDonald eller ej – at problemerne kun bliver værre.

  Krig er umulig at udrydde, men kan inddæmmes med acceptable sociale og uddannelsesmæssige standarder i de enkelte befolkningsområder.

  Erik Hulegaard

  Saturday, June 20, 2020 at 7:36 GMT+0000

  • Jeg ville så gerne skrive mere om det emne, at Tyskland har åbnet grænserne for alt for mange. “Wir schaffen das” er en holdning, som er meget positiv, men som skal følges op af en form for kulturspredning.

   Jeg skal afsted til Jubilæumsfrokost, men senere tager vi den op igen: Amerikas politik overfor indvandring har ændret sig snesevis af gange, og man har derved erfaringer, som må kunne transformeres og bruges. Men indtil fornylig havde USA ikke muslimsk indvandring, – og det er en helt anden problematik, fundamentalisme i en ikke kristen-kompatibel version.

   Donald

   Saturday, June 20, 2020 at 8:31 GMT+0000

 4. Det er en interessant tanke, men den holder ikke vand, som vi også kan læse i kommentarerne. Jeg læste for nylig, at hvis et land har en kvindelig leder, er der meget lidt risiko for krig.

  Madame

  Saturday, June 20, 2020 at 9:43 GMT+0000

  • Agus Morales mener det er vestens forsøg på at gøre kapitalismen — med dens kolonialisering osv — mere “spiselig”.

   Donald

   Saturday, June 20, 2020 at 20:05 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: