Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Ratatouille

For nu at få noget at spise om aftenen efter en hyggelig eftermiddag, ville jeg lave noget let udaf mine rester og varmede simpelthen en ratatouille fra dagen før serveret med grøn pasta (fettuccine) med revet ost. Ved den lejlighed slog jeg op, hvad Ratatouille egentlig medfører. For mig står det som synonym for stegte grøntsager i en mere eller mindre smagfuld blanding, gerne med hakkede tomater som basis. Gæsterne aftenen før havde brokket sig over at det ikke var ratatouille, fordi de forventede at det er noget med tomat, hvidløg, zucchini og auberginer, ikke gulerødder og spidskål.

Det viste sig ved opslaget i dag, at alle havde lidt ret. Wikipedia (English) har flg. indledning:

Ratatouille (/ˌrætəˈtuːi/ RAT-ə-TOO-ee, French: [ʁatatuj]; Occitan: ratatolha [ʀataˈtuʎɔ]) is a French Provençal stewed vegetable dish, originating in Nice, and sometimes referred to as ratatouille niçoise (French: [niswaz]). Recipes and cooking times differ widely, but common ingredients include tomato, garlic, onion, courgette (zucchini), aubergine (eggplant), bell pepper, and some combination of leafy green herbs common to the region.

Og lidt længere nede siges det igen: From the late 18th century, in French, it merely indicated a coarse stew.

Restemad i en fart

Advertisement

Written by Donald

Monday, May 25, 2020 at 23:59 GMT+0000

Posted in Brok, Foto

Tagged with

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Slik er det ofte med oppskrifter, de endrer seg etter omgivelsene.
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Thursday, May 28, 2020 at 5:23 GMT+0000

 2. Nu skal man jo aldrig diskutere opskrifter, især dem med mad i, med en franskmand, -kvinde eller blot og bar en frankofil: resultatet er som at pisse mod luvart, du får det hele i hovedet igen.
  Men derudover har spanierne, katalonerne, italienerne, grækerne, ungarerne, slovakkerne og tyrkerne deres sammenkogte og stegte grønsagsblandinger, der oftest gives som en slags sovs til kød eller fisk.
  Pisto i Castillien-la Mancha, tumbet (!) på Mallorca, samtaina i Katalonien, caponata, med kapers, i Italien, eller ciambotta, bourboulliade i Nimes, man kan blive ved.
  Min italienske bibel hedder Il Cucchiaio d’Argento, den har bl.a en Caponata en agrodolce, hvor auberginoer steges for sig, i en anden pande stegesløg, tomater, bladselleri, oliven, pinjekerner, sultanaer , inden det hele blandes sukker og hvidvinseddike.
  Og det er nok her, vandene skilles: ratatoullisterne hævder jo, at grønsagerne skal grilles eller steges hver for sig, tomaterne skal flåes, de røde pebere skal grilles kulsorte, så skindet kan fjernes, forinden det hele ender i den samme gryde. Ellers fremkommer den rigtige ratatouille-aroma ikke.
  Men så får man noget andet. Hver sin smag.
  Touille betyder omrøring, rata skulle være udtryk for “fattigmands”, altså: fattigmands-rør-om.

  AagePK

  Thursday, May 28, 2020 at 13:04 GMT+0000

  • Den Caponata en agrodolce kan jeg godt lide. Når jeg anstrenger mig, steger jeg også med flere stegepander/ildsteder, men ellers er kunsten at kunne regne en rækkefølge ud, hvor tingene bliver lige som de skal være – i samme pande, efter wok-systemet, men det er altså ikke en wok, jeg har, så det bliver lidt anderledes. Går det galt, eller er der noget, der skal brunes ordentligt (løg) så bliver de brunet, stegt, taget op og så må resten komme igang, + blandes til sidst.

   Navnet Ratatouille hørte jeg første gang da min datter spurgte om jeg ville lave “den gryde, du ved … som sidst”, jeg anede ikke hvad jeg lavede sidst og sagde – det var bare alt hvad jeg havde af grøntsager, og hendes mand supplerede: Nåh en ratatouille.

   Jeg tror egentlig hun ville have at manden skulle synes at jeg var god til at lave mad, men det er jeg ikke – bare doven og opfindsom. Men det endte godt alt sammen, nej det gjorde det faktisk ikke, de gik fra hinanden og hun vil ikke snakke med mig mere.

   Donald

   Thursday, May 28, 2020 at 16:37 GMT+0000

 3. Hver familie sin egen opskrift, lige som det er med de danske frikadeller – vil jeg tro – men jeg kan vældig godt lide min egen version af ratatouille.

  Ellen

  Thursday, May 28, 2020 at 18:50 GMT+0000

  • Ja sådan er det, hver familie sin egen opskrift. 🙂

   Jeg kan bedst lide min egen mad! 🙂

   Donald

   Thursday, May 28, 2020 at 19:55 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: