En skarp tand
En skolekammerat havde overvejet at blive tandlæge, men da han så sin piberygende onkels mund i nærbillede droppede han tanken med væmmelse.
Turen til tandlægen i Helsingborg er altid en fornøjelse, især bagefter, med det forbehold at man kan være øm i kæbemusklerne af at holde munden åben.
Allerede mens jeg ventede på regningen tog jeg et billede af den tandreparation, som var foretaget, midlertidig krone (lukning) af en ødelagt tand – jeg håber ikke billedet støder for meget.
Man kan se tandlægens venteværelse lænestol i baggrunden.
Men jeg skulle have sagt til (“av!”) med det samme, jeg er alt for tilbageholdende. Jeg kunne mærke at kanten var for skarp. Men da sådan en midlertidig krone laves ved afstøbning af den oprindelig tand (med plumbe) så tænkte jeg “tandlægen ved bedst”.
Det er som sagt ikke klogt – jeg skal lære at sige “av!”
- Strøm til opladning af færge
- Den kindtand stikker lidt for meget ud — hjemme blev det værre og værre, øm tunge, så jeg filede lidt på den, og det hjalp
- Ved indgang til Slotsparken ligger dyre lejligheder og der står biler i millionklassen
- Træ med krykker
- Blåregn ved halvtag i Slotsparken – til picnic
Ja, nu har du lært at sige til. Eller av …
Man er skrækkelig ømfindtlig i munden, så der skal ikke meget til, før det gør meget ondt, og så er det svært at tænke på andet.
Ellen
Saturday, May 23, 2020 at 14:56 GMT+0000
! ja!
Donald
Saturday, May 23, 2020 at 21:02 GMT+0000
Åh det var synd, og du har jo langt til tandlægen for at få hjælp. Jeg håber, din egen reparation kan klare smerterne, indtil du skal til tandlægen igen.
Det er da en fantastisk blåregn.
Nu hvor jeg ved, at man uden problemer kan tage til Helsingborg, får jeg lyst til en tur igen.
Madame
Sunday, May 24, 2020 at 5:19 GMT+0000
En tur til Helsingborg – ja, det kan jeg da godt forstå. Det er jo især den gamle bykerne, som lokker, men det er også en dejlig tur nordpå langs med Øresund til Kullen (Kulla på svensk), hvis man kører i bil … eller bedre, kan gå så langt. Det er desværre meget få dage, jeg kan gå hurtigt og langt, men jeg kan alligevel meget.
Tandlægen er nu god nok og det er ikke så svært at tage til Helsingborg, man skal afsted to timer før (eller bare halvanden time, hvis færgen passer.) De har selvfølgelig sagt at jeg ENDELIG skal ringe, hvis der er smerter. – Det er faldet ret meget til ro.
Donald
Sunday, May 24, 2020 at 9:47 GMT+0000
Det er for sent at sige av, når man får regningen. Selv om regningen i sig selv oftest begrunder et højt AV!Rikke! 🙂
Nu brokker den svenske udenrigsminister sig over den lukkede grænse mellem Skåne og Danmark. Løsningen giver jo sig selv: så giv os da Skåne tilbage, og Halland og Blekinge med! Hvad dælen nøler I efter?
Det samme kunne ske mht Sydslesvig, de sukker jo også efter at komme ind i det forjættede land.
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 😉 🙂
AagePK
Wednesday, May 27, 2020 at 6:07 GMT+0000
Det er da ellers et meget godt sted at have en grænse, Øresund, et smalt stræde. Det var både Russere og Englændere, Franskmænd, foruden selvfølgelig Svenskere, som ønskede at have grænsen dér, så Danskekongen ikke kunne kræve helt så høje afgifter af Sundtrafikken.
I Bellinzona i Schweitz havde man samme taktik, afkræve “told” eller skat af de rejsende – ligesom i Tyskerne havde deres korrupte lensmænd og grever og fyrster, som bare satte en bom op og krævede penge – tænk på historien om Michael Kohl-haas, som blev udsat for autoriseret røveri og besluttede at bekæmpe overmagten (med dårligt resultat).
Ja, sådan kan en skarp tand føre til mange overvejelser. Heldigvis ringede tandlægen for lidt siden og sagde “Vi har fået din krone!” — nej jeg er ikke blev konge af Øresund, men det ville jeg nu ellers egne mig godt til.
Donald
Wednesday, May 27, 2020 at 12:11 GMT+0000
Og han nøjes jo ikke med 1, og slet ikke en svensk en af slagsen.
Jo, jeg husker Kohlhaas. Men Øresundstolden var jo en forudsætning for kongens mulighed for at opbygge en flåde, der kunne sætte en stopper for pirateri. Altså regulære beskyttelsespenge. Selv om det så også kan kamme over.
Jeg holder nu alligevel for, at “dem, som har meget, skal betale mest, da han koster mest at beskytte”, som der vist står et sted. 🙂
AagePK
Wednesday, May 27, 2020 at 14:53 GMT+0000
Ja den filosofi, beskyttelse mod pirateri, det er jo helt legitimt, eller er det … når kongen også udsteder kaperbreve. (Det var måske først senere, omkring 1807, men Englænderne havde den slags autoriserede pirater længe før.)
Det er helt i orden med skat, det er ikke dér, jeg vil hen.
Donald
Wednesday, May 27, 2020 at 22:11 GMT+0000