Forårstur rundt Gribsø – jeg kunne gå hele vejen
Det er så smukt, jeg har taget alt for mange billeder, men jeg ville bevise (for mig selv og hvem der har lyst til at se med) at jeg kunne gå hele vejen rundt. For to år siden måtte jeg stoppe ved Åkandestedet, fordi benene gjorde for ondt.
- Turen begynder ved Den Hårde Kernes klubhus
- De flotte egekævler kunne blive til parketgulv hvis man havde et lille savværk
- Ege-xylofon; de flotte kævler har én, som er lidt ødelagt
- Den mørke fyrrelund
- De døde træer
- De høje træer (hvilket man desværre ikke rigtig får indtryk af her – jeg må finde en anden måde at fotografere dem)
- Det første sø-kig
- De gamle birke
- Vestbred og struktur i vandoverfladen – flot blåt
- Åkandestedet
- Udsigt ved Grill-halvtaget
- Hestevasken – man møder mange mennesker
- På tur for at nyde de smukke, lyse bøgeblade
- Man flytter ikke længere væltede træer – det skal forestille natur
- Her grinede jeg og min søn for 15 år siden: Det er periskopet fra en Russisk Ubåd (i en indsø!)
- Tilbage ved vejen opdager jeg popkunst: Et kid, som kan blive kørt over, hvis man ikke er helt vågen
Hvor er det flot, at du gik hele turen rundt om søen, og det er meget smukke billeder.
Vi går hver dag fire til seks kilometer for at få mig i form igen efter sygdom.
Madame
Tuesday, May 12, 2020 at 4:15 GMT+0000
Det beundrer jeg! at gå tur hver dag. OK jeg kommer ud hver dag med ganske få undtagelser, men desværre ikke 4-5 km eller hvad der ville svare til det (græsslåning og have-trilleri).
Dame på 87 fortalte (mens vi drak kaffe på Herlev H) at hun gik tur 2x 1 time hver dag og at hun derfor havde det ret godt – trods mere end 40 kemo-behandlinger mv. gennem årene.
Donald
Tuesday, May 12, 2020 at 4:19 GMT+0000
Det er imponerende, at den 87-årige dame går tur to gange hver dag trods 40 kemobehandlinger og i en hel time hver gang. Hende må vi begge bruge som forbillede 🙂
Madame
Tuesday, May 12, 2020 at 13:30 GMT+0000
🙂 Ja!
Donald
Tuesday, May 12, 2020 at 15:51 GMT+0000
Ar gå, i smukke, men også i udfordrende omgivelser, er det, vi mennesker er skabte til. Og du har da fundet begge dele her. Og gengivet dem nydeligte.
Men ham på billedet: hedder det ikke Hestevaske-re-n? 😉
I xylofonen kan jeg se en person, måske har nogen ramt en skæv node? Vor nabo fældede nys et hult æbletræ, vi reddede det fra Skt Hans-bålet, og har det nu som bærere af potteplanter, det er mindst lige så pænt som krukker.
Plankegulve er da pænere end parket, det laver man da af de kævler, der ikke duer som planker. Se gulvene i de gamle slotte: der er tit af hele planker. Vi har dem i fyr, dog skåret i ens bredde.
Jeg har også hele stammer, ask, liggende, det giver hjem for flotte svampe og insekter.
AAgePK
Tuesday, May 12, 2020 at 4:37 GMT+0000
Det er et syn, man burde unde sig selv mindst 4 gange om året, forår, sommer, efterår og vinter. Helst i solskin!
På YouTube kan man se at man kan købe forskellige større og mindre savværksmaskiner, og nogle af de fingernemme har vist, hvordan selv en skadet kævle kan blive til flotte bordplader eller paneler og lignende. Nogle af dem er baseret på en sav, der kører ad en skinne, andre har kævle-hydraulik og kævle-skinner, nogle er rundsave, andre båndsave.
Ja, jeg tror Juncker’s Savværker i Køge begyndte med ideen at lave parketstave af træ, som ikke kunne bruges til byggetømmer (det var så deres efterbehandling af stavene, der gjorde dem til en kommerciel succés), det er joda rigtigt at man ikke vil ødelægge en planke-kævle ved at lave parket-stave. Men jeg tænkte jo på at hvis der var svamp i én af dem (som man ser) så kan man måske heller ikke få solgt de andre til rigtigt tømmer?
Jeg har en bunke grene, som er hjem for mange insekter, men jeg vil lave en bålplads, så jeg kan brænde noget (det er så vanvittigt at køre i bil for at få afskaffet haveaffald).
Donald
Tuesday, May 12, 2020 at 9:33 GMT+0000
Uha, pas på: efter at et galt kvindemenneske for år tilbage fik indført en bestemmelse om afbrænding i det fri, er der faldet nogle betydelige bøder for selv ganske små haveafbrændingsbål. Der var en helsides artikel i Weekend-avisen herom.Ganske vist var der så lokale byrødder, der indskrev nogle formildende regler; men det er vist lidt uigennemsigtigt, hvad de forskellige kommuner tillader.
Så vi har en stak eller 2 med små træstammer, med de smukkeste askeknoldsvampe, eller hvad de nu hedder, så har vi en relativ stor kompostbunke, og så har vi et par gammeldags brændekomfurer, hvori vi kan grille og koge mad, det er børnebørn glade for: pandekager og brændenældesuppe er hits!
Og den der med svamp ville jeg jo hule ud og sætte en blomsterpotte i.
AagePK
Tuesday, May 12, 2020 at 12:32 GMT+0000
OK tak for kommentaren – men der står at det er tilladt at brænde (tørt) brænde når man laver en bålplads rammet med sten, og jeg har fliser og får brosten forærende.
De kævler er jo simpelthen flotte – tænk at man kan lave sådan noget med maskiner; på det nedlagte Forst- og Jagtmuseum kunne man se de store save, som skovarbejdere måtte bruge i gamle dage.
Naturstyrelsen: I løbet af 1800-tallet blev der med skovle og spader gravet 564 km grøfter til Pøleå og Arresø mod vest og Esrum Sø mod øst for at lede vandet ud af Gribskov.
Hvis man bruge svampehullet til potteplanter, og skærer over et godt stykke over det, (længere inde på kævlen) kunne man så bruge resten til tømmer? Jeg ved ikke hvordan man bedømmer træ, men det var så interessant at se de små private savværker eller rettere save-maskiner, som kunne lave både stolper, planker og andet tømmer. – også af træ, som skov-styrelsen havde kasseret.
Donald
Tuesday, May 12, 2020 at 13:28 GMT+0000
Målbart fremskridt i smukke omgivelser – ikke værst!
Eric
Tuesday, May 12, 2020 at 6:30 GMT+0000
Ikke værst, enig – motion et sted, hvor mennesker og ænder færdes med passende stor Corona2 afstand.
Donald
Tuesday, May 12, 2020 at 9:35 GMT+0000
Gribskov er besøgt flere gange, men ikke Gribsø. Det gav anledning til lidt baggrundslæsning, hvor bl.a. Naturstyrelsen kan fortælle: “(…) Sagnene om Store Gribsø er mange. Dens opståen tilskrives både et nonnekloster med utugtige nonner, der sank i søen, og også en heks, som blev manet ned af en munk fra Esrum Kloster. Også skjulte skatte, lygtemænd og hoffolk fra dronning Margrethe den førstes tid har spøgt ved søen. “
Erik Hulegaard
Tuesday, May 12, 2020 at 15:44 GMT+0000
Ja – det er både smukt og lidt mystisk med en sø uden afløb, en indsø!
Men mest forfærdeligt er det at man har gravet 500 km. afvandingsgrøfter gennem rødder og sten og mose MED SPADER!
Donald
Tuesday, May 12, 2020 at 15:50 GMT+0000