Entreprenør konkurs
Det er ikke bygherren, men entreprenøren, altså bygmesteren, som er gået konkurs, og grunden er ukendt – som regel er det bygherren, som kræver en pris, der ikke giver overskud.
For nogle år siden måtte en lokal bank stoppe sit byggeri og nedtage de dele af arbejdet, der gik over én etage, og bygge færdigt efter nye, mindre planer, fordi byplanen tilsagde højden på byggeri. På grunden ved siden af blev der senere opført hus med 3 etager, og nu er der så i bykernen bygget på de store grunde, som udgjorde gamle dages mølle-område (møllen må være pillet ned længe før 1960).
Det er enorme summer, der følger med byggetilladelser. I dette tilfælde er der både ejerlejligheder og almennyttigt byggeri, som Helsinge (nu Gribskov) længe har haft behov for.
Somme tider må man undre sig over, at det lykkes at lave byer, som fungerer, men det er jo heller ikke altid sådan – se blot på Københavns nybyggerier ved havnene og de mere almennyttige områder, som hurtigt blev til voldsramte områder.
En anden “beslægtet” vinkel på substansen af dit indlæg fra lokalområdet er de semi-luksuriøse lejlighedsbyggerier i mindre danske havnebyer. Ifald det lykkes at sælge/udleje dem, kan der hurtigt være noget “eksklusivt ghetto” over dem. Eksempler blandt flere, som jeg lejlighedsvis passerer, er Nykøbing Sj. og Rudkøbing.
Det kan undre meget, at en lokal bank ikke havde mere tjek på byplanen…..
Erik Hulegaard
Saturday, March 7, 2020 at 14:01 GMT+0000
Ja, der bliver bygget ved havnefronten både her og der, og det er jo meget høje salgspriser (og luksuøst, storartet byggeri) disse steder, fx. ved Tuborg Havn og iøvrigt også ved Kalkbrænderi-havneng og Islands Brygge, ved Admiralsgården og så videre. Det er enten centrale beliggenheder eller attraktive højniveau-klassemarkører. Ikke desto mindre kan man undre sig over at der er investeret så meget i byggeri, som (skynd dig! Kom!) om føje år som et farvand står.
Jeg tror faktisk at både banken og de nuværende bygherrer har fuldt styr på byggereglementer og lokalplaner, men den lille lokalbank satsede velsagtens på at det fik lov at stå – fait accomplis, noget, som kunne ordnes med et forlig og en lille bøde.
Donald
Saturday, March 7, 2020 at 23:42 GMT+0000
Det er ikke alltid at byplaner blir ettersett av banker som “vil noget” med “sine penger”.
Annemor Schønhaug
Saturday, March 7, 2020 at 14:15 GMT+0000
Det er muligt at banken ikke havde set reglerne grundigt igennem, men jeg tror ikke det er forklaringen, jeg tror de havde håbet at man ville acceptere byggeriet, når det var gjort og at man måske ville nøjes med at give dem en lille bøde.
Donald
Saturday, March 7, 2020 at 23:43 GMT+0000
Undertiden vælger man at satse på tilgivelse i stedet for tilladelse.
Disse kaninburs-lignende byggerier ved forældede anløbssteder bliver morgendagens slum.
Min mellemste søn har været med til at bygge en del af dem, og derfor har vi haft mulighed for at se byggerierne inden indflytning. Amager, Odense, Horsens.
Det er byggetæthed med mindelser om for længst nedrevne baggårde.
Kun marehalm kan trives på de såkaldt grønne arealer bestående af 40 cm sand over parkeringskældrenes betonloft.
Heldigvis for køberne er priserne så skyhøje, at de kun får tid til at arbejde og sove, så de kunne i princippet have valgt en papkasse i en opgang som hjem i stedet for.
natural2222
Sunday, March 8, 2020 at 4:49 GMT+0000
Jeg skal love for at du kan se det positive! Med hensyn til Helsinge må man først sige OK – det er godt at der sker noget, byen har en fremtid, og der er andre byggerier med mere kvalitet. Men dette byggeri “i hjertet af Helsinge”, som reklamen lød, må være kommet efter en drejning i byrådet hvor man pludselig har tænkt at nu skal det gå stærkt.
Donald
Sunday, March 8, 2020 at 14:12 GMT+0000