Hej "PublicService"
Mekanikken i at tro, det nytter at undgå madspild, må
være at landbrugsproduktionen mindskes, fordi det ikke
kan betale sig; men inden det sker er der en del, der
er gået fallit og det er jo ikke altid de dårligste, der
går fallit - det kan være dem, der har investeret i nye
produktionsfaciliteter.
Jeg fatter simpelthen ikke blindheden i diskussionen.
Selvfølgelig skal vi ikke smide mad ud, men løsningen
på klimaproblemerne kommer ikke ved at landmændene ikke
kan få afsat fødevarerne.
Venlig hilsen
Donald Axel
Tror man stirrer seg blind på fragmenter og glemmer å se det store bildet. Dessverre
Annemor Schønhaug
Wednesday, March 4, 2020 at 13:41 GMT+0000
Man stirrer sig blind på fragmenter – og man kan ikke se skoven for bare træer, som man siger på dansk, hvordan siger man det på Norsk?
Donald
Wednesday, March 4, 2020 at 14:45 GMT+0000
“Man ser ikke Bergen for bakken!” 🙂
AagePK
Wednesday, March 4, 2020 at 15:39 GMT+0000
Nu er madspild jo så mange ting: høst, der går til spilde fordi infrastrukturen er dårlig, og maden ikke når frem til markedet. Eller rotter og andet, der ødelægger avlen pga dårlige opbevaringsmuligheder. Det er udbredt i u-landene.
Så er der fejlindkøb i distributionen, hvor mad må kasseres, fordi en ikke når at blive solgt inden sidste salgsdato.
Og endeligt det store spild i husholdninger med fryser og køleskab, hvor mad forputter sig, og ikke bliver spist, og til sidst må smides ud.
Alle tre afstedkommer enorme spild, op mod 30% af alle producerede fødevarer går til spilde ifølge Ministeriet for fødevarers hjemmeside: Verdens madspild, fra 2011. Det er 1,3 milliarder tons mad! Svarende til 10% af menneskelig skabte drivhusgasser. Som gasser videre på lossepladsen.
Dvs, at 1/3 af al jordbrug kunne nedlægges: det kan jo ikke være meningen, at en gartner eller bonde skal lægge beslag på regnskoven i Brasilien for at køre mad direkte på lossepladsen, hvorefter han hæver vore skattekroner i støtte, vel?
AagePK
Wednesday, March 4, 2020 at 15:56 GMT+0000
Nej, supermanden i markedet må ikke køre mad på lossepladsen!
Han skal nemlig ikke købe forkert ind. Markedsmekanismen byder ham at sørge for at der er det, som kunderne gerne vil have, men hvor skal han vide det fra? Han finder ud af det ved at varerne ikke bliver solgt.
Det er ikke nogen hemmelighed, at købmanden er meget glad for hyldevarer, der kan holde i laaang tid; det har et navn, tørfoder, konserves eller lignende.
Men hvis nabokøbmanden har friske fisk, gode grøntsager og lækre flotte flæskestege (NB Bogstavrim), så er det jo dér man går hen for at få god mad.
Donald
Wednesday, March 4, 2020 at 16:37 GMT+0000
At undgå madspild betyder nødvendigvis ikke at landbrugsproduktionen går ned. Den vil blot -ideelt set, indrømmet- ændres i retning af at få har for meget og færre for lidt.
Det er for mig tåbeligt med alle disse pseudo-kvalitetsparametre, som efterlader tonsvis af god mad i marken.
Hvorfor må et kålhoved ikke var aflangt; men skal være fladtrykt i formen for at kunne sælges?
Hvad fejler et kepa-løg mindre end 40 mm? Øjeblikket efter købes små skalotte-løg til den dobbelte pris. Når først de er havnet som ingrediens i gryderetten kan ingen smage forskel på de to løgtyper.
Hvorfor krav til højt glutenindhold i mel som bruges til sovsejævning eller småkagebagning?
natural2222
Thursday, March 5, 2020 at 4:52 GMT+0000