Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvornår er vand begyndt at løbe opad?

Hvad skal man tro? Er tyngdeloven forældet? Er der ikke længere sammenhæng mellem årsag og virkning?

Der var vand øverst på den anden bakke, og nu havde jeg ellers lige vasket mine motionist-sko, men der var ingen vej udenom hvis jeg ville op på toppen af Bangs Høj. (Det fandt jeg så senere ud af at der faktisk alligevel var). Vandet lå i vandrestien, og der lå vand langs siderne så langt jeg kunne se.

Min første tanke var ikke, at vand nok er begyndt at løbe opad, nej, – jeg tænkte på den forlystelse, der findes i mange tivoli’er: Det Mystiske Hus, hvor man kommer ind i rum, hvor vand løber opad (i glasrør) og hvor der er perspektiviske forskydninger, så man pludselig ser meget stor (eller lille) ud – kort sagt, en morsom leg med sanserne. Men så slog det mig alligevel, måske KAN vand løbe opad? Måske … eller bliver det suget op af noget øverst på bakken.

Som min bekendt engang forklarede, der er ikke nogen garantier for at verden hænger sammen, som vi tror den gør. Hmmm … hvad mener du?

Jo ser du, min gamle lærer besluttede at afprøve årsag-virkning og sprang ud fra 100.etage på Empire State Building. Da han kom til 99. etage tænkte han: Der skete jo ikke noget. Ved 98. etage sagde han, “det går jo fint”.

Ved 90. etage udbrød han “jeg kan jo flyve!”

Ved anden etage var han overbevist om at det er ufarligt at springe ud fra et højhus.

Ved første etage besluttede han at nedskrive sit forskningsresultat, og tog sin pen frem …

Beach-scape

Blå himmel – oh!
det er så godt for øjnene og helbredet især om vinteren – bemærk en drage i baggrunden

Det viste sig iøvrigt at der var et vandhul på det øverste stykke af bakken. Det havde jeg faktisk set en gang før (men glemt igen). Man skal med andre ord ikke drage forhastede konklusioner om at vand kan løbe opad, når man er i Den Mystiske Skov.

Advertisement

Written by Donald

Saturday, February 22, 2020 at 7:06 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Forhastede konklusjoner viser seg sjelden å holde stikk

  Annemor Schønhaug

  Saturday, February 22, 2020 at 7:41 GMT+0000

  • Nej og statistik skal altid ses med bekymring! 🙂

   Donald

   Saturday, February 22, 2020 at 7:58 GMT+0000

 2. Har Donald og Annemor ikke hørt om Loven om forbundne kar? Den står ellers i Fysik for Mellemskolen, udgivet i Kjøbenhavn og Christiana 1897, som blev brugt i min, og vel også jeres skoletid i 1960-erne, ikkesandt? 🙂 🙂 🙂
  Nå, det var ært, som de siger i Norge, tror jeg nok:” Jeg ertede dig!” 🙂
  Så I, hvordan de flyttede Rubjerg Knude Fyr? Ved besøg så tidligt som i 1971, da jeg arbejdede som medicinstuderende ved sygehuset i Hjørring, undrede jeg mig over, at sandet var så fugtigt og fast at gå på, så tæt ved kanten på den høje skrænt mod havet. Det gav jo også kun mening at gøre forsøget med flytning af det mange tons tunge fyrtårn (flot bogstavrim, ikkesandt?), så det var forholdsvis let at lægge skinner ud. En almindelig klit havde ikke kunne bære.
  Sagen er, at Danmark er dannet på bunden af Eem-havet, af tusindvis skiftende lag af sand og ler, som vor barndoms kiksekage. Så kom istiderne, og som en bulldozer skrabede isen hen over lagene og skubbede dem op, så lagene blev brudte og somme steder stog på højkant. Det gør de akkurat ved Lønstrup. Når det så regner ved Hjørring Bjerge, løber vandet ned i sandlagene, og bliver forhindrede i at trække op eller ned af lerlagene. Vandets vægt får det til at følge hældningen i grundfjeldet ud mod havet, hvor det så må følge de lodretstående sandlag til toppen af klitten. Enkelte steder er der dog revner i lerlagene, både i skrænten, hvor vandet faktisk plasker ud om foråret, men også under skrænten, hvorved der kan dannes farligt kviksand: jeg har prøvet at hænge fast, og skal ikke prøve mere, tak! 😉
  Det er det samme på Bangs Høj, vil jeg tro. Fænomenet kendes jo også i Maarum, med forbindelse under Øresund til Sverige, hvor de også tapper vandet på flaske og kalder det Ramlösa; det findes i et utal af smagsvarianter, uhadada!

  AagePK

  Saturday, February 22, 2020 at 9:14 GMT+0000

  • Jo – dejligt bogstavrim! Jeg har bare aldrig helt forstået, hvordan man får bærende bjælker ind under tårnet (eller under huse, der skal flyttes!) For nogle år siden sad jeg og så dokumentarer om flytning af huse i Chicago dengang man fandt ud af at det nok var en god idé at lave kloakering. Siden da er den by ombygget adskillige gange, og man kan kun glæde sig over den opfindsomhed Chicagonerne har ved løsning af by-problemer som vandforsyning, fastholdelse af vandspejlet i Michigansøen og andre “små” problemer. Forresten lige det med vandstanden i de store søer er ikke så nemt endda.

   The Eem ([eːm]; formerly the Amer) is a river in the central Netherlands with a length of approximately 18 kilometres (11 mi).

   Angående forbundne kar og vand på toppen af en bakke: Så skal der jo være en anden bakke, der er endnu højere. Her ved Bangs Mindesten er forklaringen nok snarere at det har regnet voldsomt meget – ligesom her, min plæne svupper i dag for første gang i mange år – og vandhullet ved toppen af Bangs Bakke (Bogstavrim Bruges, Bravo!) er selvfølgelig baseret på at der er ler i bakken, så det ikke kan løbe ned gennem sand.

   Bangshøj er det højeste i området, så der skal være noget højere et andet sted, der kan få vandet til presse på opad; det tror jeg ikke, at der er. Bortset fra det så er det hermed forklaret, at vand løber opad … sommetider.

   Det er bare så ærgeligt at jeg ikke så den anden sti eller gik om på modsatte side. Sådan nogle løbesko kan ikke tåle uendeligt mange maskinvaske.

   En af de lokale gartnere har det med at blande lerklumper i stabilgrus for at gøre det mere stabilt. Det er vist ikke en autoriseret praksis.

   Jeg har også prøvet at sidde fast i noget, der lignede kviksand, måske var det mergel, måske bare mudder. Det er livsfarligt, og det mærker man straks, selv om man jo har prøvet at holde sig oppe i vand, så er det ikke de samme bevægelser, der kan redde én, når fødderne synker ned i kviksand.

   Donald

   Saturday, February 22, 2020 at 14:08 GMT+0000

   • The Eemian Sea was a body of water located approximately where the Baltic Sea is now during the last interglacial, or Eemian Stage, Marine isotopic stage (MIS) 5e, roughly 130,000 to 115,000 years BP. Sea level was 5 to 7 metres higher globally than it is today, due to the release of glacial water in the early stage of the interglacial. Although “Eemian” rightly applies only to the northern European glacial system, some scientists use the term in a wider sense to mean any high-level body of water in the last interglacial.

    Donald

    Saturday, February 22, 2020 at 14:12 GMT+0000

    • Jeg anførte Ramlösa for at sandsynliggøre, at vandet på toppen af Bangshøj kunne være svensk mineralvand, men: du er nok svær at lokke til at sammenligne ved en smagsprøve, hø-hø!
     Kviksand er fælt: det ligner en gangbar sandflade, men: fordi der strømmer vand op nedefra, har sandskornene ikke forbindelse med hinanden, og man ryger lige igennem. Men som regel kun med fødderne, man bliver alligevel lidt panikslagen, og så kan det gå rigtigt galt, hvis der ikke er nogen, der savner en.

     AagePK

     Saturday, February 22, 2020 at 15:47 GMT+0000

     • Nej tak, skål og velbekomme! Jeg tror at den “Alnarp aquifer” av av jeg kan ikke huske om det er navnet på det vandlag, som man mener strækker sig fra Kulla (åsen) til Nordsjælland under Øresund og en søgning på Alnarp Vand giver noget helt andet.

      Det du nævner, er en art an mener at der er nogle vandførende lag dybt nede under kridtlagene. Jeg fandt en illustration fra en Google-bog. Den kommer her om lidt 🙂

      Donald

      Saturday, February 22, 2020 at 21:17 GMT+0000

 3. Jeg vil overlade vand-diskussionen til andre og i stedet glæde mig over de gode billeder samt “skovrider-stenen” http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/192023/Udskriv/

  90 minutters gang i okkuperet terræn er nok for meget (uden længervarende genoptræning)…. til obs!

  Erik Hulegaard

  Sunday, February 23, 2020 at 14:36 GMT+0000

  • Ja, der er et eller andet omkring lår og hofteled, som ikke føles så ungdommeligt, men efter en god søvn plejer det at blive bedre.

   Jeg takker for link til “Skovriderstenen” –

   Bang så klart at disse nye skove sammen med Tisvilde Hegn ville blive af den allerstørste betydning som fritidsområder, og han protesterede derfor imod udstykning til villagrunde af arealer i skoven langs med stranden. Han forudså at hele Nordsjællands kyst ville blive bebygget, og at statens skov- og klitområder mellem Liseleje og Tisvildeleje skulle bevares for offentligheden.

   Der var en nyere træpæl med skilt om at man kunne ringe til et nummer, der slutter på 0884 for at høre om lokaliteten. Forhåbentlig er telefondækningen i skoven sådan at man kan få forbindelse (det var den ikke førhen).

   Donald

   Sunday, February 23, 2020 at 21:08 GMT+0000

 4. Hvad skulle du dog bruge en mindesten for forstraad Bang til. Den vil på ingen måde pynte i din have og i stue vil den fylde for meget.
  Ønsk dig noget andet 🙂

  natural2222

  Sunday, February 23, 2020 at 14:40 GMT+0000

  • Ha ha ha … Nej hvad skal man bruge den til hvis det ikke er éns eget navn, der står på den. Og hvis det nu var éns eget navn havde man jo heller ikke rigtig brug for den.

   Men brugsværdi er noget uhåndgribeligt noget med mindre vi taler om basale fornødenheder som mad, tøj og husly.

   Donald

   Sunday, February 23, 2020 at 21:10 GMT+0000

 5. Hehe, jeg tænkte præcis det samme som Farmer 😀

  Ellen

  Sunday, February 23, 2020 at 16:39 GMT+0000

  • Ja ja – der var nok ikke mange, der ville valfarte til min sten 🙂

   Donald

   Sunday, February 23, 2020 at 21:11 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: