Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvor er der plads

Socialdemokratisk minister Matthias Tesfaye fortæller optimistisk at der er forståelse for ønsket om at placere en migrant- og flygtninge-opsamling i “et andet land”, selv om der ikke er nogen lande, der har vist sig villige til et sådant experiment.

Man fornemmer, at der ikke rigtig er plads i Danmark. “Hvor skal de være?”

Nej nej jeg ønsker ikke flere religioner til Danmark og selvfølgelig slet ikke fundamentalister, muslimske fanatikere eller kristne anti-Darwinister.

Men man kommer nu alligevel til at klø sig lidt i nakken: Er Danmark virkelig så lille? Ville det ødelægge vores økonomi? Hvordan gør de andre steder? Hvilke lande har multikulturalisme i grundloven? Og er de hærget af had og fundamentalisme?

Plads spørgsmålet kommer til udtryk i en lille quiz: Gæt et land!

Land nr.1

Area 725.1 km2 (280.0 sq mi) (176th)
Population 5,638,700 (113th)
Pop. density 7,804/km2 (20,212.3/sq mi) (2nd)

Land nr.2

Area 1,243 km2 (480 sq mi)
Population 62,578 (2013)
Pop. density 52.9 /km2 (137 /sq mi)

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, February 4, 2020 at 6:15 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Land 1 må være Singapore, land 2 er sværere: det nærmeste, iflg List of countries and dependencies by area, på wikipedia, skulle være Færøerne.
  Det, der betyder noget, er jo bl.a landets evne til at brødføde tilrejsende. Og evnen til at rumme forskellighed. Her kan man bl.a se på infrastruktur, fødevareproduktion, og Gini-effekten. Færøerne skal stort set importere alle levnedsmidler bortset fra fisk. Og det duer jo ikke, hvis man er indisk veganer. Og muslimer vil jo nok ikke overleve en ramadan med midnatsol. Bare spørg Ahmed Akkari, Harakiri blandt venner. Han blev da godt nok solet af, mens han boede på Grønland: først midnatssol, og så vintermørke, det er ikke nemt for en muselmand at klare faste og Eid-fest under de omstændigheder.

  AagePK

  Tuesday, February 4, 2020 at 9:16 GMT+0000

  • Ja det er svært at gætte nr. 2, det var meningen at det skulle være en slags overraskelse. Det var også et drille-spørgsmål (trick-question), se Eric’s gæt.

   At brødføde befolkningen i Singapore med egne landbrugsprodukter er nok ikke muligt, så vi må gerne medregne andre muligheder. Men så må vi også se i øjnene at Singapore-modellen forudsætter opland, landbrugsproduktion i nærområderne, eller indenfor en afstand, hvor transportudgifter ikke overstiger en vis grænse, en grænse som har flyttet sig nu hvor man transporterer mange basis-madvarer i kølecontainere eller endda fly.

   Den problematik havde vi i øjnene, da vi fra Hundested (1990) solgte metalvarer (“kabelfremføringsmateriel”) til et Esbjerg Kraftværk, – hvis de kunne købe det billigere i Tyskland, var vi ude af billedet, men nærmeste billigere producent var i Polen så vidt jeg husker – det var vist ikke rigtig på tale dengang.

   Donald

   Tuesday, February 4, 2020 at 12:51 GMT+0000

 2. Singapore og Lolland, men den oplyste befolkningstæthed passer ikke helt, hvis man regner med oplyst areal og befolkningstal, hm …
  Jeg hylder det gamle ord: “Hvor der er hjerterum, er der husrum,” og så behøver jeg vel ikke sige mere.

  Eric

  Tuesday, February 4, 2020 at 10:24 GMT+0000

  • Oh ha ja, jeg har også lige prøvet at dividere og får befolkningstæthed til 50.4 ud fra tallene. Det er så tæt på den opgivne befolkningstæthed at jeg ikke vil undersøge det nærmere eller forsøge at finde en forklaring. En af forklaringerne kunne jo være, at man ikke talte hele arealet med i udregningen, fordi noget af det er for lavtliggende og derfor for vådt. 🙄 👿

   Oplyst areal, undskyld mig, men de har ikke gadelygter alle steder på Lolland, det var gudhjælpemig min første tanke før 10-øren faldt, som man sagde dengang man kunne købe en salmiakstang for 10 øre. 😀

   Donald

   Tuesday, February 4, 2020 at 12:57 GMT+0000

 3. Selvom min geografiske interesse er betydelig, er jeg ikke til quiz. Derfor afholder jeg mig fra dette. Men kommentaren skal på alligevel. Hvorfor? Fordi Matthias Tesfaye er et godt eksempel på en vellykket integration i det danske samfund, også fordi hans tilgang er tilsat en betydelig realisme.

  Det gælder desværre ikke for mange andre fra Mellemøsten og Nordafrika såvel i DK som flere andre store europæiske lande, såmænd også i Sverige, hvor den tidl. Moderater-leder (før Anna Kinberg Batra) Fredrik Reinfeldt konstaterede den store plads i Sverige (fra en flyver); en betragtning, der kom til at koste ham politisk.

  Emnet er både interessant og sprængfarligt. Humanisme er godt, men realisme er bedst! 😉

  Erik Hulegaard

  Wednesday, February 5, 2020 at 11:17 GMT+0000

  • Man behøver ikke at gætte – det var jo kun en lille spøg, en art tankeexperiment om hvordan vi indretter os. Hvis vi skulle finde plads til 5 mio mennesker i Danmark (urealistisk) ville jeg under ingen omstændigheder foreslå Lolland, som efter nogle årtier må forventes at få problemer pga havstigningen.

   Som AagePK siger er det jo ikke nok at der er plads, der skal også være existensgrundlag – mad, vand og varme.

   Nu var det jo ikke så svært at gætte hvad der var tale om, selv om “land nr.2” var Lolland, – ikke noget rigtigt land i betydningen stat med egen udenrigspolitik.

   Tesfaye tilsat realisme? Jeg håber det, han var i stand til at svare på spørgsmålet om hvorfor han anså det for muligt at komme videre med ideen om opsamlingssteder, sådan at den spørgende journalist måtte acceptere svaret: Der er gehør for idéen, selv om det ikke strax kan lade sig gøre.

   Men jeg er stadig i tvivl om det kan lade sig gøre, taler vi om ny kolonialisering? Det kan være en god løsning. Men Middelhavslandene ønsker ikke opsamlingssteder, der jo kan danne grobund for terrorister, som radikaliserer de let antændelige migranter. Nej, jeg tror at samfundssystemet skal komme først og velkomst til migranter bagefter.

   Donald

   Wednesday, February 5, 2020 at 12:08 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: