Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Bombninger af civile

Det værste ved nyheder er, at der er så mange ting, man ikke kan gøre noget ved. Jo, man kan støtte Læger Uden Grænser, Medecins Sans Frontieres, MSF, eller en anden nødhjælpsorganisation; men der er ikke nogen garanti for at det løser bare en lille flig af problemerne.

clip from Guardian

31. Januar 2020: 700,000 civile flygter fra områder, som bliver bombet af Assad-styrker

Hvorhen? Fra Idlib provinsen til …? I retning mod Tyrkiet, som ikke ønsker at modtage flere flygtninge. Tyrkerne truer med militære aktioner over grænsen imod Assad og Russerne.

Idlib and the surrounding countryside are nominally protected by a de-escalation agreement brokered by Moscow and Ankara in 2018. Fighting in the area has steadily worsened, however[…]

Rescue workers and a war monitor said a hospital and bakery in the town of Ariha were targeted by Bashar al-Assad’s Russian allies on Thursday, killing 11 people. Syrian and Russian strikes and shelling in the last few days have also hit roads jammed with convoys of civilians travelling northwards.

Nødhjælpsorganisationer forudser den største humanitære krise i de 9 år, krigen har varet.

Almost 390,000 people, around 80% of whom are women and children, have fled their homes since 1 December, the UN said this week, and another 400,000 people have been displaced since April.

Thousands of families are sheltering in schools, mosques and tents near the Turkish border without adequate food or medicine in the winter weather.

Hvordan ville min stue se ud, hvis der var 10 taknemmelige mennesker, som kom og boede her? Indtil man fandt en mere permanent løsning?

Written by Donald

Friday, January 31, 2020 at 22:31 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Opdager at jeg har klippet i artiklen så det virker mere sammenhængende (for mig i det mindste) – og tilstår dermed at rækkefølgen ikke helt er som i The Guardian.
  https://www.theguardian.com/world/2020/jan/31/syria-pro-assad-forces-batter-idlib-spark-fears-fresh-crisis

  Donald

  Friday, January 31, 2020 at 23:06 GMT+0000

 2. Dette indlæg ligger jo i forlængelse af Frygten for flygtninge: hvordan skaber Putin nok pres på Tyrkiet og Europa, kaos, utryghed, whatever, så vi er fuldt optaget med brandslukning, så han kan læne sig tilbage og ikke behøver at frygte sin egen befolknings frustrationer: Se bare, europæerne har det ikke bedre end jer, og de kan slet ikke hjælpe jer, kære russere, I må finde jer i mig i ret lang tid fremover!!!”
  Husk lige på, hvordan de russiske statsbaner fragtede i tusindvis af loyale iraker til grænsen oppe ved Jakobselv/Kirkenes, hvor de så fik stillet cykler til rådighed, så de kunne komme til den norske grænse og bede om asyl. Hvad fløjten skulle de dog der? De var Assad-tilhængere, og var integrerede i Rusland, men så sig selv som bondeofre i et skakspil.
  Slår du folk ihjel, er der ikke mere at bruge de døde til; men skaber du flygtninge, er din modstander beskæftiget med dem i årevis. Lige som sårede eller traumatiserede soldater tærer på kræfterne i et samfund.

  AagePK

  Saturday, February 1, 2020 at 19:23 GMT+0000

  • Det var i 2016 at russerne gjorde det – og jeg fandt en artikel og billeder.

   Det er rystende.

   Norge har bygget et hegn, som man ikke må krydse (men det er vist ikke så svært at klippe det i stykker.)

   Donald

   Saturday, February 1, 2020 at 22:40 GMT+0000

   • Der var ikke noget hegn, da vi var der. Der var bare en lille elv, Jakobselven, nogle steder kunne man vade over. Der var selvfølgeligt grænsepæle: gule for Norge, og rød-grønne for Rusland.
    Værten på Sollia Restaurant og Hotel fortalte om 2 journalister fra København, der kom en vinterdag; der var is på søen Pikevatnet, hvor restauranten ligger meget smukt. Man kan se grænsepælene ved den modsatte bred. De ville skrive om denne fredelige grænse, og tage billeder. Ja, de kunne jo bare gå over isen, det var ok, men: de måtte ikke gå længere end til den norske pæl, de måtte ikke røre, og de måtte slet ikke gå videre til den russiske!
    De fik en madpakke, og varm kaffe på termo-flasken, og forsvandt ud over isen, i det smukke snedækkede landskab.Og kom tilbage et par timer senere. Fin-fin tur, tak for instruktion…
    Hen på aftenen bankede det på restaurationens dør, ind tren en politibetjent, efterfulgt af 2 bevæbnede soldater. Om værten kendte noget til et par mænd, der var blevet set ved grænsepælene ved søens bred? Jo, de sad da lige derhenne. De blev arresteret, ført ud i en ventende bil, og kørt til et timelangt natligt forhør hos politimesteren i Kirkenæs. Hans politigård er ikke særligt pæn udefra, men en fantastisk dygtig lokal maler, Kaare Espolin Johnson, har dekoreret hallen med et meget smukt landskabsbillede, der indkorporerer grænselandet og dets historie. Jeg har nemlig også været på Gården, men det var som bryllupsvidne.
    Først op på næste dags morgen slap de løs, efter at have betalt en klækkelig bøde for ulejligheden: de russiske grænsevagter havde afleveret flere fotos af journalisterne medsamt deres fodspor i sneen, fra søen, hen til grænsepælene, og endda rundt om den russiske. Og i deres eget kamera var der også beviser nok: hvordan de gik hen til, rundt om, og endda rørte ved den russiske.
    Så de lærte på den dyre måde: nok se, men ikke røre! Men som krofatter sagde:” Mon ikke redaktionen har betalt? Men typisk dansk, det er det jo!”
    Vi gav ham ret: typisk dansk: i Rusland er alt strengt forbudt. I Tyskland er alt forbudt, hvis der ikke foreligger tilladelse. I Sverige er alt, hvad der ikke er tilladt, forbudt. Og i Danmark er alt tilladt, medmindre det er forbudt iflg loven. Det er til gengæld strengt forbudt!
    Medmindre du meget gerne vil. Som f.eks. bryde navneforbud i aviserne, ikk’?

    AagePK

    Sunday, February 2, 2020 at 9:26 GMT+0000

    • Den sammenligning med hvordan man forholder sig til loven er meget morsom og heldigvis kun anekdotisk sand (eller statistisk sand), og det er jo klart at hvis de her journalister havde vidst hvordan grænsen overvåges med diverse moderne kikkertudstyr og automatiske personsensorer eller vagter, som er omhyggelige med deres arbejde fordi de ikke har andet at lave – så var de ikke blevet på hotellet men havde skyndt sig hjem eller gemt sig for russerne, hvis de da ikke simpelthen havde afstået fra at spadsere ind i Rusland.

     Der er en Wikipedia artikel eller to om “Den Norsk Russiske grænse”

     https://en.wikipedia.org/wiki/Norway%E2%80%93Russia_border

     og en anden om det hegn, som Norge og Rusland har bygget

     https://en.wikipedia.org/wiki/Norway%E2%80%93Russia_border_barrier

     Donald

     Sunday, February 2, 2020 at 12:39 GMT+0000

  • After just a handful of migrant crossings here in the first half of this year [2015], the number “exploded” in September, with 420 asylum seekers pedaling into northern Norway at Storskog, said Stein Kristian Hansen, the police superintendent in charge of the Norwegian border post. So far this week, 263 arrived via the Arctic route — a tiny number compared to the thousands arriving daily in Greece and Italy, but a record here.

   Donald

   Saturday, February 1, 2020 at 22:46 GMT+0000

   • Men dit første link skriver:” .. an estimated 5,500 to 10,800 migrants..” ikk’?
    Hegnene på norsk side forefindes kun ved de regulære grænseovergange, Storskogen, BorisGleb og et par steder mere, hvor der er vandkraftstationer. Altså steder, hvortil der fører veje igennem Rusland. BorisGleb er russisk, men ligger på den norske side, og har en historisk forbindelse til Rusland. Der ligger en kirke, som helliggøres ved det faktum, at Skt Boris og Skt Gleb ligger højt oppe i helgen-hierakiet.
    Til gengæld måtte Rusland så afstå landet mellem Pasvik-elven og Jakobselv. Så der ligger selvfølgeligt en norsk kirke, med kirkegård, hvor Thorvaldsen er repræsenteret med både Jesus og Natten.
    Vi holdt polter-grillfest der, min kone tog ud at bade i Ishavet, og fik selskab af en lille flok hvidhvaler.
    Et stykke inde på russisk område er der til gengæld et yderst omfattende hegn, med belysning, grusvej, automatisk kameraovervågning, og hundepatruljer: man må ikke nærme sig grænsen uden tilladelse, lige som i DDR. Så hvordan f”’en kommer de mange cyklister så langt? Russerne har klart haft en mening med, at internationale vedtægter og landets egne love blev brudt, eller set gennem fingre med.
    Min halv-stedbror, hvis bryllup vi var til i 2012, arbejdede på begge sider af grænsen, helt til Murmansk, og kender alt til den grænse. Lige som jeg er han opvokset i Flensborg og ved, hvad vi skal holde øje med i et grænseland. Især skilte: det er strengt forbudt at fotografere ind mod Rusland, det bryder russerne sig ikke om, og man må heller ikke vise f”’finger, eller tisse mod øst. En del af wikipedias billeder er klart optaget ulovligt, sjovt, ikk’?

    AagePK

    Sunday, February 2, 2020 at 15:16 GMT+0000

    • Jo men artiklen er fra 2015 inden det om efteråret i de sidste 15 uge fordobledes hver uge. Hvis der var 420 i begyndelsen af September så har vi i slutningen af året 2^15 (2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2) ca32000 gange så mange de sidste uger d.v.s. ca.12mio. Hvis tallet 420 i september kun gælder for den sidste uge, så lad os anslå blot 100 på en uge og 8 uger tilbage, så er det 256*100 flygtninge sidst på året, altså 25600. Det er selvfølgelig slumperegning, men kan måske forklare hvorfor artikel og Wikipedia har forskellige tal.

     Jeg må anstrenge mig for at holde mig i skindet ved den skønne beretning om at hvidhvalerne fik selskab af din kone. Hun er godt nok sejg at turde bade i Ishavet! Du milde Russer!

     Sikken en dejlig polter-grillfest det var.

     Historien om Irakerne der blev beordret til at cykle og ham der kom fra Yemen og de andre, der beskrives i artikelerne, tyder jo på at Russerne har gjort alt hvad de kunne for at slippe af med flygtninge, det har jeg forstået. Og det kan også være Putin’s interesse at destabilisere.

     Ja, læste også om både det Norske og det Russiske hegn og om Ruslands paranoiske bevogtning af grænsen.

     Donald

     Sunday, February 2, 2020 at 22:45 GMT+0000

     • Historien om “Svømmer med hvaler” blev bedre endnu: Da nu Bente var kommet op af det Is-havs-kolde vand, hoppede et par unge skotter fra selskabet i. Da forsvandt hvalerne. Jeg konfronterede dem med spørgsmålet:”What happened with the whales? They left?” “Maybe it is our soap?” sagde den ene. “What is soap?” spurgte hans bror.
      Vi havde det så sjovt. Og det fortsatte næste dag med ceremoni på toppen over byen, en joik fra en af samerne, hundespandsbrudekaretkørsel, og et mægtigt gilde i Afholdsforeningens lejede lokaler. Min medbragte strandmalurt gjorde lige så stor lykke, som brudeparrets medbragte specialbryggede øl fra Drammen (!)
      Dagen efter ryddede vi op, og slukkede efter med godt øl fra Flensborg i mit dertil medbragte anker. Utroligt, som de 12 liter fik ben at gå på.
      Og så var der mågeæg, ishavskrabber, laks, rensdyr, elgsteg og skotske specialiteter, herunder oste.
      Om mandagen kom jeg så på politistationen… som bryllupsvidne.

      AagePK

      Monday, February 3, 2020 at 9:05 GMT+0000

      • Hæ hæ hæ … Tak for en god start på dagen! – afsted til Herlev!

       Donald

       Monday, February 3, 2020 at 10:13 GMT+0000


Comments are closed.