Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Nature Morte

Copenhagen skyline

Her kan man se lidt mere af skyline – det runde tårn er nybyg overfor Axelborg og hedder Axel Tower – med X

Firkant-profilen til højre hed SAS-Hotel; det blev tegnet af Arne Jacobsen – berømt arkitekt – mens de andre profiler til venstre er hhv. skorsten på Københavns Vandforsyning og rundt tårn på den grund, hvor der førhen lå et forlystelsesetablissement, National Scala, hvor Josephine Baker vakte opstandelse i 1927 ved at udføre et danse nummer iført bl.a. et bananskørt. Det bemærkelsesværdige var så vidt jeg kan bedømme stedet, for både på Istedgade og ved Det Ny Teater lå der etablissementer, der diverterede publikum med letpåklædte damer.

Istedgades kabaret hed vistnok Tunesia, den på Vesterbrogade ved Det ny Teater hed Valencia; begge satte plader op over udstillingsruderne i dagtimerne, så vi børnehavebørn, der passerede, ikke blev forskrækket over nøgne piger der jo nok nu er bedstemødre.

National Scala blev i 1957 til Anva, andelsbevægelsens flagskib af et stormagasin, men det løb ikke rigtig rundt, kunne ikke konkurrere med Daells Varehus, Illum, Magasin, Chrome&Goldsmith og andre større butikker i København. Senere Coop, og nu Axel Towers med reference til Axeltorv og Axelborg. Med ‘x’, tak!

Min far nåede at slæbe os med til National-Scala og Wivex inden han blev fattig eller noget der ligner, ca. 1958.

Advertisement

Written by Donald

Sunday, January 26, 2020 at 11:39 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Størrelsen af lårbensresterne tyder ikke på, at det er en af de (tidligere) damer, der “diverterede” gæsterne i nævnte etablissementer enten vertikalt eller efter nærmere forhandling horisontalt.

  Hovedsagelig mandlige læsere med “bedste-/oldefar-anciennitet”, der læser ovennævnte, vil nikke genkendende og tilføje “Wonder Bar” i samme område. I nutiden eksisterer disse interessante matrikelindehavere ikke mere, men W for Waterloo skråt overfor Scandic Copenhagen (tidligere Sheraton hotel) er den naturlige “erstatning”. Dette (og andre tilsv.) ejedes i en årrække af “tæppe-Erik”, der i perioder havde “et nært samarbejde med Kriminalforsorgen”, men i vor spændende tidsalder er ejeren nok en kapitalfond.

  Erik Hulegaard

  Tuesday, January 28, 2020 at 12:46 GMT+0000

  • Hæ nej, det lårben er ikke fra en af de smukke damer.

   Tak for den kommentar, det reddede dagen.

   Ejeren, ja! Jeg grublede lidt og søgte efter hvem der kunne tænkes at eje disse etablissementer, men fandt intet. I dag kan det meget vel være en kapitalfond, som så igen ejes af mange små og store investorer.

   Donald

   Tuesday, January 28, 2020 at 12:53 GMT+0000

 2. Var i byen for at hente en pakke. Udenfor butikken havde nogen bundet en hund, i regnvejr, og med kig ind til kirkegården gennem smedejerns-stakittet. Butiksindehaversken gav mig ret i, at det var at drive den lige vidt nok, den må da have kunne lugte alle de gode ben.
  Lige overfor holder min frisør til, han har det med at skue kunden på hårene, ikke hunden, fair nok: ellers kan han jo ikke klippe os, vel?
  Jeg ved ikke, om det stadigvæk er en ærøbo, Store-Peter, der ejer Kakadu-Bar, hvor man kan se kropduer.

  AagePK

  Tuesday, January 28, 2020 at 15:33 GMT+0000

  • Åhja, Kakadu, eksisterer den endnu … undersøger lige sagen … nej det er omdannet til noget andet.
   Man vænner sig til at de forretninger, man troede var statiske enheder, som havde eksisteret siden tidernes morgen, pludselig ikke er noget, der bare eksisterer. Måske fordi man som voksen mere og mere forstår at ting laves af mennesker, som fødes, lever og dør. Fødes uden ret meget hår på hovedet, sort babyhår. Får måske en manke. Taber håret igen, passer godt på resterne og opdager at så er det endnu mere vigtigt at kunden bliver skuet på håret (reddede min dag).


   Facaden er enten renoveret kraftigt eller huset er udskiftet.

   Donald

   Tuesday, January 28, 2020 at 18:52 GMT+0000

   • Kære DAX. Du er i den forkerte Helgolandsgade. “Lady Love” er en afløser for den navnkundige “Indisk Bar”, der i mange år havde det vidunderlige bartender-par “Knold og Tot”. – Du skal dreje ned af Colbjørnsensgade (næste gade mod Rådhuspladsen) og der ligger Kakadu Bar stadig på højre hånd, helt modsat den mangeårige konkurrent Maxim Bar på den modsatte side, der er stoppet. Very best _ehu 😉

    Erik Hulegaard

    Tuesday, January 28, 2020 at 22:49 GMT+0000

    • Det er jo sandt – det skulle være Colbjørnsensgade. Det er så længe siden, at jeg var vant til stederne, at jeg ikke kunne huske forskel på Helgolandsgade og Colbjørnsensgade. Der dukker pludselig erindringer op – og jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op med dem. Det er skelsættende begivenheder i mit liv og alligevel kan man ikke rumme det hele på en gang. Helgolandsgade havde et kollegium for unge piger eller lignende, hvor en studiekammerat boede, hun ville være sanger og blev det. Sommerjob som Taxichauffeur gav mig anledning til at se Banegårdsmilieu’et på nært hold (undskyld mine gymnasiale stavemåder – vi måtte gerne benytte det gode gamle stavemåder for franske låneord og jeg synes ærligt talt det er sjovere!)

     Her først fra Vesterbrogade mod Istedgade …

     Her set mod Vesterbrogade med Trommesalen, – kobberbygning! – i baggrunden.

     Donald

     Wednesday, January 29, 2020 at 11:05 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: