Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fredags – ork

Det har regnet så meget at lysten at blive hjemme var overvældende – men et lille ophold i regnen fredag eftermiddag skulle udnyttes.

I den slags vejr er en lille spadseretur (2km) ad Rågeleje Strandvej og Store Orebjergvej en god idé.

Jeg så hvordan man har arbejdet med kystsikring og ved Rågeleje har dynget en masse småsten, grovkornet grus (eller ral?) op langs cement-muren (glacis) som skal sikre at Rågeleje Strandvej, restauranterne og feriecenteret ikke bliver skyllet i havet.

Det er meget vanskeligt at vise skråninger på flade billeder, så tilgiv mig at det kan tage lidt tid at “læse” billederne. Sidste gang der var en storm blev alle stenene skyllet væk, – men det er nok billigere at lægge et nyt læs hver gang det stormer, end det ville være at bygge en mole eller høfder og bølgebrydere, som kunne sørge for at en sandstrand var til at gå på.

Det er ret umuligt at gå på stenbunkerne, som skråner meget stejlt ned mod vandet. Man kunne forledes til at tro, at havet er sunket og at det ikke stiger, men det er kun pga. midlertidig lavvande, når blæsten kommer fra sydlig retning og skubber Kattegat op nordpå.

Advertisement

Written by Donald

Saturday, January 11, 2020 at 22:36 GMT+0000

Posted in Naturpleje, Vandbyggeri

Tagged with , ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er en helt utrolig kraft, stormene har, og uhyggeligt hvor meget de kan ødelægge. Det ser vi mange gange her i Nordsjælland.

  Madame

  Sunday, January 12, 2020 at 6:21 GMT+0000

  • Men netop fordi vi har set det både ved redningshuset ved Vejby Strand og skråningen ved Heatherhill så burde kommunen vide hvordan man laver en ordentlig glacis. Sammenlign med molebyggeri ved Hanstholm og Hirtshals, det er nogle solide størrelser. Jeg frygter at man for Gribskov Kommunes vedkommende har tænkt “det kan ikke betale sig at lave det mere solidt”.

   En Facebook-bruger og kommunalpolitiker fortalte i formiddags at han havde fået en bevilling til 2023 for en bølgebryder eller mole. Lad os se om beton-muren (“glacis”) kan holde så længe. Der er tegn på at den allerede har forskubbet sig (sammenføjningerne gaber).

   Jeg får sådan en lyst til at lave tegninger over hvordan det kunne gøres med bølgebryder eller mole, søpromenade og et befæstet udløb af åen (Højbro Å), vandløb er jo en skøn ting hvis man passer ordentlig på dem.

   Donald

   Sunday, January 12, 2020 at 22:02 GMT+0000

 2. Jeg har altid troet, at det hed ral, fordi de rullede. Men det er altså på grund af lyden, de raller. På svensk hedder de klappersten, og den bunke foran trappen er så et klapperstensfelt. De svenskere.. men jeg synes også, de klaprer mere ende de raller, stenene altså.
  Her fra Ærø ved vi jo, at de skylles let frem og tilbage, alt efter årstidernes og dermed havstrømmenes skiften. Netop fordi de er så runde. Derfor er jeg heller ikke helt overbevist om deres effekt. Så hellere faskiner, som vi bruger det på Vestkysten: i marsklandet har vi brugt det i århundreder, nu bruges det også med stor succes ved Lønstrup.

  AagePK

  Sunday, January 12, 2020 at 21:01 GMT+0000

  • Stedet ved Rågeleje er ret vanskeligt at redde, fordi brændingen ved lavvande er ca. 4 meter fra betonmuren, der holder på vejen. Ved højvande med storm kommer der sand og vand op på vejen og sandet stopper selvfølgelig kloakkerne til, så vandet ikke kan løbe væk. Jeg gik en nat rundt i vand til skinnebenene og en husejer prøvede ivrigt at skovle sand væk fra kloak-afløbet.

   Der er noget helt galt i designet af det stykke vej.

   Donald

   Sunday, January 12, 2020 at 22:09 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: