Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Læsning på skærm versus læsning i bog

Tænk just som jeg filosoferede over hvor hurtigt man læser, og nytten af det, kom der en diskussion om at Folkeskolen var “digitaliseret” alt for meget.

Et tilbageblik, hvornår begyndte det?

Da man købte F16 til Air Force var det en betingelse at man havde håndbøgerne, manualerne, på computere/skærme, så man kunne søge og dermed hurtigt finde rundt i tekst og billeder.

Hvornår blev flyet F16 skabt? Opslag viser at det begyndte tidligt, men ibrugtagning var i begyndelsen af 1980’erne. Dengang havde DR i Radiohuset på Rosenørns Allé også pludselig en stor stigning i antallet af LP’er, – 300,000 blev til 400,000 til 700,000 inden man fik CD’er; altså musik på “plade”, og man besluttede af en grund jeg overhovedet ikke forstår at købe det dyreste dyre maskineri fra IBM til at bogføre hhv. anskaffelser og udlån.

Man følte sig rigtig “in” når man kunne betjene det, søgning på både det ene og det andet.

Det må være den følelse, de har haft i US Air Force, vi skal kunne finde rundt i de tekniske finurligheder på F16 uden besvær, så vil der kunne spares millioner på fejltagelser.

Men (pointe) at læse for at finde en oplysning er ikke det samme som at læse for at få indsigt i kultur eller for at opleve et drama.

At læse en roman er noget ganske andet end at læse hvor hårdt skrue nummer 75 skal drejes.

Written by Donald

Monday, December 16, 2019 at 11:00 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg er nok ikke helt med: Mener du, at det er forkert at læse ‘rigtige’ bøger som e-bøger?
  Det er der jo delte meninger om – jeg kunne ikke undvære min e-bogslæser. Tænk bare hvor mange bøger jeg kan have med på en lang ferie, uden det koster på vægten 🙂

  Ellen

  Monday, December 16, 2019 at 16:09 GMT+0000

  • Læser du på samme måde på en e-bog som i en papirbog? Jeg har aldrig prøvet at læse en e-bog, jo forresten, jeg downloadede Moby Dick og fik læst lidt. Dog vil jeg tro at det er sværere for øjnene at læse på skærm. Hvis ikke jeg kunne vælge font og størrelse på fx. denne txt ville jeg have svært ved at læse den.

   Jeg er ikke helt sikker på at man skal sidestille e-bog med papirbog, det, som de sagde i nyhederne var at Rosenkrands-Rød-Maling-Theil mente at det var synd at smide hele klassesæt væk – så er der tale om papirbøger. Men! før skærmbøger var der altså også klassesæt, som blev kasseret.

   Det ville da være dumt at slæbe et bibliotek med på ferie – nej, det skal man ikke, selvfølgelig. At have adgang til Wikipedia i inderlommen på en mobiltlf. er utrolig nyttigt.

   Men for skolebørn er det nok en “god ting” ® at prøve papirbøger.

   Donald

   Monday, December 16, 2019 at 17:47 GMT+0000

   • E-bøger kan indstilles med fontstørrelse, dags- og natbelysning, samt marginbredde, og man kan læse i høj- eller bredformat (portrait/landscape), så der er basis for total individualitet, hvilket er fint, for ens øjne ser ikke på samme måde døgnet rundt.
    Papirbøger kan ikke undværes; fx til have-, kunst- og andre bøger, hvor fotografiet spiller en stor rolle. Man kan spørge hvorfor, fordi iPad gengiver billeder flot, men det er (for mig) ikke det samme.

    Ellen

    Monday, December 16, 2019 at 21:31 GMT+0000


Comments are closed.