Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Et kig 63 år tilbage

Old family photo

yderst til højre – mod venstre – min moster Marie og min mor ved siden af hinanden,
den halve mand til højrest er min morbror kaldet Donald

Hvad er man expert på andet end sig selv? Jeg kan ikke engang alle navnene på personerne på dette billede, men kunne dog strax genkende min mor. Man kan også finde min mormor og morfar (i midten). Billedet er med min mors håndskrift forsynet med datoen 20. Juli 1956; da var hun i Tehran for at besøge sin familie, som hun jo havde forladt for at blive gift og få børn og bo i et pænt hus et meget pænt sted.

Når jeg ser dette billede tænker jeg endnu en gang på, hvordan det har været for en mor at flytte langt væk fra sin hjemstavn, det være sig en bygd i Sverige eller en hovedstad i et andet land.

Jeg har været i tvivl om hvorvidt jeg skulle lægge dette billede på dax2, men efter nogen tøven går det op for mig at det er OK at fortælle om sit livs historie.

Mens min moder var i Tehran sommeren 1956 blev min broder og jeg passet af min faster, som var et meget venligt menneske. Han var færdig med 4. klasse og jeg havde gået i 2.klasse. Fasteren flyttede midlertidigt ind i lejligheden, som vi nu havde boet i i 7 år – drømmen om et hus et pænt sted holdt ikke og ægteskabet lå i ruiner.

Min mor skulle klare økonomien alene, men der var dog en veninde, som hjalp med pænt store beløb.

Written by Donald

Friday, September 13, 2019 at 12:06 GMT+0000

Posted in Blogosofi

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Billedet er taget cirka 3 år efter Mossadeq. Der var stadig brydninger i befolkningen, men personerne på billedet ser ud som det rolige (og pæne) bourgeoisi. – Jeg har måske misforstået noget, men var af den opfattelse, at dine forfædre/-mødre havde rødder i Armenien?

  Erik Hulegaard

  Friday, September 13, 2019 at 12:20 GMT+0000

  • Ja, min moders familie er armeniere; kristne, som har levet i Tehran i nogle generationer, derfor kaldet “øst-armeniere”. Den nordvestligste del af Iran er hovedsageligt beboet af armeniere.
   The Armenian people are amongst the native ethnic groups of northwestern Iran (known as Iranian Azerbaijan), having millennia long recorded history there while the region (or parts of it) have had made up part of historical Armenia numerous times in history.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Armenia%E2%80%93Iran_relations

   Donald

   Friday, September 13, 2019 at 14:16 GMT+0000

 2. En liten bit av ditt liv. Spennende.
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Friday, September 13, 2019 at 12:57 GMT+0000

 3. Det er altid interessant – også for andre – at se disse gamle familiebilleder, og det var da ellers noget af en stor familie, din mor (og dermed dig, selvfølgelig) havde dernede.
  Det er også pudsigt at se, at der er familietræk, der går igen hos mange af personerne.
  Blev din mor gift med en fra Danmark, eller blev hun gift hjemme i Teheran og de så begge tog til Danmark?

  Ellen

  Friday, September 13, 2019 at 14:52 GMT+0000

  • Min mor var meget modvilligt nødt til at tage fra en teen-age ungdom i Paris til Tehran, hvor hendes far havde fået arbejde under verdenskrisen – det måtte man jo respektere. Men hun længtes som sine kusiner efter et vestligt samfund. I Tehran var hun med til at forsørge familien som ca. 20årig, hun blev sekretær i Kampsax og traf min far – senere flyttede de så til Danmark efter WWII.

   Donald

   Saturday, September 14, 2019 at 11:42 GMT+0000

 4. Spændende, spændende at se og læse.
  Tænk, at flytte sådan omkring, og her sidder jeg som 6. generation på samme matrikel.
  Min viden om armeniere og deres historie beriges fra et desværre alt for lavt niveau.
  Tak!
  Fortsættelse håbes.

  natural2222

  Saturday, September 14, 2019 at 4:33 GMT+0000

  • Det er mange generationer, ja, men du har også nydt godt af det, og været klar til de økonomiske og tekniske forbedringer, som skete gennem alle årene (landbrugs-historien er lang og spændende).

   Det bør nævnes at min mors barndom var endnu mere omskiftelig.

   Men du har også været ude – flere og længere rejser end min mor har oplevet.

   Hvis jeg ellers kan få hjælp fra mine kusiner og fætre, kan jeg måske få sat flere navne på og fortælle mere. Min mor har skrevet nogle erindringer, men typisk fortæller hun mest om de lyse stunder.

   Donald

   Saturday, September 14, 2019 at 11:47 GMT+0000

   • Jeg venter med længsel efter flere gode fortællinger. Det er vigtig at få den slags skrevet ned ellers er det pist væk og borte med os.

    natural2222

    Sunday, September 15, 2019 at 3:14 GMT+0000

    • Jeg skal prøve at vise mere og fortælle mere, der er nok at tage af, men det er svært at finde de mest positive oplevelser – man kommer lettere i tanke om ulykkerne.

     Donald

     Tuesday, September 24, 2019 at 10:59 GMT+0000

 5. Det er så dejligt, at du viser gamle billeder med historier fra dit og din families liv. Bliv endelig ved med det!

  Madame

  Sunday, September 15, 2019 at 11:32 GMT+0000

  • Tusind tak, – du er så god til at opmuntre, og det varmer. Der gik godt nok 11 dage inden det næste indlæg; det er nemlig ikke “mit billede”, og jeg syntes jeg måtte spørge om lov til at bruge billedet fra den kusine, som havde lagt billedet på FBook.

   Desuden har jeg et par væsentlige nutids-oplevelser, som jeg synes skal med i denne billed-dagbog.

   Donald

   Tuesday, September 24, 2019 at 11:02 GMT+0000


Comments are closed.