Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

3000 års kultur smadret på et år

Foredragsholderen fortalte hvad folkemordet i 1915-18 betød for den armenske kultur. Heldigvis var der nogle flygtninge, som det lykkedes at redde nogle kirkebøger og kunsværker fra de kristne kirker.

Language is one of the means by which humans understand their environment
—-ooo—-
Sproget er et af de midler som mennesket bruger til at forstå sit miljø

At høre min kusine tale Armensk med de Armenske gæster ved foredraget var en stor oplevelse – det var tydeligt at hun føler sig hjemme, når hun taler Armensk.

På et år blev 3000 års historie smadret

Foredragsholderen, Hrayr Jebenjian, arbejdede med bevarelse af Armensk kultur i landende omkring den Persiske Golf.

Had og ønsket om magt er stadig en drivkraft, som smadrer kultur i Syrien. [When Isis fighters stormed Palmyra and destroyed some of the most precious parts of this ancient city, the world was aghast. /The Guardian]

Er det rigtigt, at Danmark stadig ikke tør kalde ting ved deres rette navn? At Danmark ikke officielt erkender, at 1915 mordene på Armenske civile er et folkemord?

Written by Donald

Wednesday, August 28, 2019 at 23:00 GMT+0000

Posted in Ord

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er ganske forfærdeligt. Og endnu mere at verden ikke er blevet klogere, for folkemord er jo sket også sidenhen.

  Madame

  Thursday, August 29, 2019 at 4:22 GMT+0000

  • Det er mærkeligt, ja, som AagePK skriver massakrerede tyrkerne også grækere (i kystbyerne i Lilleasien) og senere har vi set massakrer både i WWII, senere i Afrika, og mange andre steder.

   Donald

   Thursday, August 29, 2019 at 10:38 GMT+0000

 2. Første Verdenskrig skyggede vel i nogen strategisk grad for osmannernes “flytteprojekt”. Da det sammensatte rige kollapsede, førte det til såkaldte “stærke mænd” i Tyrkiet, primært Kemal Atatürk i fortiden og Recep Erdogan i nutiden. At sidstnævnte ikke udfordres – f.eks. omkring det armenske folkdrab – skyldes dels manglende historisk hukommelse, dels (og især) manglende lyst til at irritere den sekulære tyrkiske stat med sit NATO-medlemsskab, periodevise flirten med Ruslands Putin samt EU-studehandel omkring flygtninge-barrieren med et fortidigt ubelejligt og smerteligt minde om stats-brutalitet.

  Erik Hulegaard

  Thursday, August 29, 2019 at 5:45 GMT+0000

  • Jeg så et kort over “Lilleasien”/Mellemøsten fra 1925 i en bog hos min broder i går. Det var markeret med udenlandske interesser, store områder af det sydlige Tyrkiet var markeret som værende under italiensk indflydelse.

   Det Armenske område, som Sovjet-lederne reserverede for Armeniere, er lidt lidt mindre end Belgien, så det er ikke så galt, men hvis man ser baggrunden for kommunisternes opsætning af grænser, så var de bestemt af et ønske om at skabe fred: Hvis landene “gik ind i hinanden” ville de leve sammen. Det er hvad jeg har hørt om Lenins baggrund for at trække disse grænser. Må researche.

   Donald

   Thursday, August 29, 2019 at 10:36 GMT+0000

 3. Jeg har det ret tæt på: en elev hed Karen Jeppe, min bankassistent hed Karen Jeppe: de var begge opkaldt efter en slægtning, der den dag i dag kaldes Armeniernes Moder. Når de og deres familie bliver inviteret til sammenkomster med armeniere, bliver de behandlet med en ubeskrivelig hengivenhed og respekt.
  Men DR svigter også ganske gevaldigt: i modsætning til tysk tv bliver der stort set intet fortalt om folkedrabet på armenierne, og det tilsvarende på grækerne, de blev også hårdt ramt.
  Måske skyldes det misforstået hensyntagen til vor NATO-allierede. Men det må snarest holde op Erdogan er jo tydeligtvis mere til putinisme end trumpisme.
  Jeg ved ikke, om det stadig er sådan, at vore nye fly F-35 skal serviceres i Tyrkiet: jeg er så absolut ikke tryg ved det, når nu russerne er inviterede til at tanke op på de samme baser.

  AagePK

  Thursday, August 29, 2019 at 5:53 GMT+0000

  • Nej det er ikke en rar tanke, at man skal leve med tyrkiets Erdogan for at få fred i Mellemøsten.

   Donald

   Thursday, August 29, 2019 at 10:38 GMT+0000

 4. Åbenbart. Så sent som januar 2017 var spørgsmålet oppe i folketinget. At man så vidt og bredt kalder en skovl for en skovl gør det ikke officielt. https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/danmark-undlader-officielt-anerkende-det-armenske-folkedrab

  Eric

  Thursday, August 29, 2019 at 5:58 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: