Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fedme-epidemi skyldes dårlig mad eller hvad?

AagePK fortæller om den skælmske pige fra Fiskerlejet ved Trankebar alias Tharangambadi at hun vil ende med at være overvægtig med mindre menuerne ændres

Ved første blik syntes jeg ikke at der var nogen overvægtige på billedet

I kommentarer til forrige indlæg kom AagePK frem med den research, som siger at hvis appetitten får lov at råde og maden ikke er kunstigt forsødet, så vælger børn de retter mad, som giver de elementer, de har brug for på det tidspunkt.

Det vidste vi jo godt – men tænker måske ikke så meget på, når mor siger at “nu er der mad” – vi tager, hvad der er. “Spis op” gør det værre.

Men når man har fået maden indenbords, bliver alle kalorier så optaget af maven – også hvis der IKKE er brug for dem? Det ser ud til at naturens regulering ligger før indtagelsen af mad.

Derfor spørger jeg, er det nu også en god idé at spise sammen med andre?

De år af mit liv, hvor jeg flyttede hjemmefra, lavede jeg faktisk mad på en hylde i en lille grøntsagskælder, men jeg husker ikke ret meget om hvad jeg lavede – salat med kryddereddike fra min mor, som udlejeren troede var noget euforiserende noget. De var nu meget søde, udlejerne. Jeg spiste også “Irsk Stuvning” i en cafeteria i Rødovre, hvor indehaveren var glad for at jeg kunne lide det – men “det er sidste gang jeg laver det, for der er ikke noget salg i det.”

De år blev jeg mere og mere slank og flot – hvis jeg selv skal sige det.
Der blev også spist nogle bøf-sandwiches hist og her.

Written by Donald

Tuesday, August 13, 2019 at 11:01 GMT+0000

Posted in Liv

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Maten har ofte blitt “hurtig” nå til dags.
  Og prosessert. Slik at man ikke helt vet hva den inneholder.
  Vi som fortsatt lager maten fra bunnen av og tenker på hva vi spiser er de minst utsatte. Men kan hende vi beveger oss for lite i forhold til matinntaket?
  Klem på deg 🙂

  Annemor Schønhaug

  Thursday, August 15, 2019 at 13:46 GMT+0000

  • Ja vi er mindst utsatte. Jeg elsker at spise rå tomater med lidt citronsaft – og jeg elsker at lave salat. Jeg tror at de fleste danske grøntsager er meget sunde.

   I de websider, jeg har læst, står der at en “sedentary lifestyle” (for meget siddende livsstil) er årsag til de værste fedme-problemer.

   Ligeledes har lægen Michael Mosley fortalt at bare 5 minutters motion om ugen kan måles på forbedring af hjerte og lunger!
   Men man bør bevæge sig mere end 5 minutter om ugen. Gerne en time om dagen, eller 2 timer hver anden dag måske 🙂
   Klem på deg ❤

   Donald

   Thursday, August 15, 2019 at 21:03 GMT+0000

 2. Følger du ikke med i DR-2? Lige her ved aftensmadtide kører Hugh Fearnley-Whittingstall udsendelsen “Kampen mod fedmen”, en genudsendelse x X. Og heri viser han jo, hvorledes industrien lægger sig så tæt op af modermælk-smagen: sødt og fedt, som muligt, uden at fortælle ærligt, hvad der er i maden, som tilbydes. Hvilket gør, at insulin-produktionen lynhurtigt går op, du går “sukkerkold” og tager en portion mere.
  Din krop rager til sig alt, hvad den kan få fat i, for at gemme til tider med sult. Og sukker og fedt får det til at glide lettere ned.
  Så nr 1 er: drop alt sødt. Sukker har aldrig gjort noget godt for nogen som helst.
  2: spis så naturligt som muligt. Her i huset spiser vi økologisk: ifølge tidligere landbrugsminister Laurits Tørnæs indeholder økologiske varer ca 25% flere vitaminer og mineraler, resultat: dine sanseceller, der er fordelt i hele kroppen, inklusive hjertekamrene, vil måle, når du har nået det homøopatiske ligevægtspunkt, du bliver hurtigere mæt, og du vil ikke så nemt overspise.
  F.eks: er du til chokolade? Prøv at spise dig mæt i mælkechokolade: næsten umuligt. Prøv så 70% chokolade: jeg kan nøjes med 2 brikker til kaffen efter middagen. Det er så det slik, jeg får den dag. Og kun 1 tallerken til aftensmaden. I aften var det så en lille wienerschnitzel, med brasede kartofler, 5-6 champignon, 5 grønne asparges, og så lidt tzatziki, hjemmelavet. Nå-ja: 2 glas Salice Salentino DOP Riserva 2016, fra Epicuro. Den er på tilbud i Brugsen lige nu, fyldig og lækker! 🙂

  AagePK

  Thursday, August 15, 2019 at 16:26 GMT+0000

  • Ja, jeg så faktisk den udsendelse og tænkte at det var et godt udgangspunkt for personlige erfaringer.

   Når jeg har lavet en aftensmad som jeg synes smager fortrinligt (for ikke at sige lækkert) er det (desværre) almindeligt at jeg ikke levner til katten, altså spiser mere end én tallerken, og det kan faktisk strax ses på vægten! Så må jeg sulte lidt dagen efter.

   Det lyder jo ganske lækkert, wienerschnitzel med brasede kartofler, champignon osv. Da er jeg imponeret over at du nøjes med én tallerken!

   Det er godt at mærke efter – som du siger, med sanseceller fordelt i hele kroppen! og finde det homøostatiske balancepunkt. Enig!

   Donald

   Thursday, August 15, 2019 at 21:10 GMT+0000

 3. Enig med Aage: Den seneste trend går meget på, at vi ikke skal være så fedtforskrækkede, men langt hellere burde være sukkerforskrækkede i et omfang, der vil få de fleste amerikanere til at besvime.
  Jeg tabte en del kilo ved bare at undgå kulhydrater i videst muligt omfang … så længe kroppen har sukker at ‘spise’, bliver fedtet gemt, og er der for meget, hober det sig op. Altså: Væk med sukker/kulhydrater.
  Det er gået op for en del amerikanere, men det er slående, så helt urtroligt mange opskrifter, der flyder rundt i cyberspace på sukkerfri erstatninger for kager og desserter. Drop dem dog! Det er da også meget nemmere ikke at skulle have alt det besvær 🙂

  Ellen

  Thursday, August 15, 2019 at 17:40 GMT+0000

  • Væk med den store bagedyst! Jaha.
   Hvis man kan få appetitreguleringen til at fungere rigtigt – altså så man ikke overspiser – så er det en rigtig god ting at undgå kulhydrater – men jeg tror egentlig at den gamle regel om alting med måde også gælder her.
   Når man begynder at synes at en tomat er mere lækker end kager og desserter, så må man da være på rette vej! 🙂

   Donald

   Thursday, August 15, 2019 at 21:16 GMT+0000


Comments are closed.