Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Medicinpriser i USA vs Canada

Man kan gentagne gange høre Bernie Sanders og andre (bl.a.AOC) fortælle, at priserne på insulin i USA er kunstigt høje, sammenlign de fire sætninger fra Alexandria Ocasio Cortes i forrige indlæg om Årsdag, “Var en af de dyre patienter”.

Det er svært at finde ensartede pålidelige udsagn om medicinpriserne, men fra en grandkusine kan jeg da i det mindste bekræfte, at priserne i USA gik grassat for 10 år siden. Der tales om at insulin i USA kan være 10 gange så dyr som i Canada.

Bernie Sanders og hjemlige medier har også nævnt at der er forskel på medicinpriserne i Danmark og Norge, og at Norge forhandler pris med medicinalfirmaerne på en måde så de får priserne ned. Hvor meget? Hjælp!

Så hvad siger medierne, hvornår får vi bekræftelser?

You Might Bump Into Bernie Sanders In Canada This Weekend At Your Pharmacy

This Sunday, you might run into Bernie Sanders buying insulin at your local pharmacy. The American presidential hopeful is coming to Canada to buy the life-saving medicine on a bus tour to make a point about the United States’ healthcare system.

We don’t know exactly which part of Canada the Vermont senator will be visiting, but CNN confirmed that the tour will be leaving from Detroit, Michigan, which shares a border with Windsor, Ontario.

Updated on July 23 @ 09:10 PM

Narcity Media Inc. is an online media company that owns and operates Narcity and MTL Blog. The company was founded in 2015, and is based in Toronto, Canada with offices in Montreal, Quebec. The company focuses on creating content for millennials in Canada and the United States. Wikipedia

Written by Donald

Wednesday, July 24, 2019 at 12:39 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Ord

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Indledningsvis burde Bernie Sanders (ligesom os andre seniorer) være født 20 år senere, så havde han været et fremragende alternativ i november 2020 til den “kvidrende” nr. 45, hvis frisure nu synes at danne mode i transatlantisk sammenhæng. – Nå, men til realiteterne:

  Jeg er selv rigelig optaget med anden research p.t. ;-), derfor hvis jeg var dybdeborende journalist, ville jeg starte med at krydsreferere følgende “beslutningstagere” i nedenfor nævnte links:

  https://www.regioner.dk/rfi
  https://www.sst.dk/da/rationel-farmakoterapi (attention venstre hovedspalte)
  https://www.amgros.dk/om-amgros/

  https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/tilskud/koebt-i-andet-eu-eller-eoes-land/#
  https://medicinraadet.dk/nyheder/nu-kan-dyr-medicin-erstattes-regioner-kan-spare-flere-hundrede-mio-kr-aarligt

  Erik Hulegaard

  Sunday, July 28, 2019 at 13:36 GMT+0000

  • Jeg håber det går fremad med research! Hvad mon det er …

   Tak for links! Nu var jeg jo lige ved tasterne, så jeg hurtigt kunne læse denne kommentar – men ellers vil kommentarer med links ryge til kø for godkendelse (de fleste spam-kommentarer er netop nogle som vil promovere via links.)

   Jeg ved ikke om du bemærkede at “Ellen == Mommer” havde skrevet om at research er dyr, og at især godkendelse af præparater er besværlig og dyr. Men debatten i USA går på at medicinalfirmaerne bruger flere penge på kurspleje (som er ulovligt) end på research. Det var det, som blev antydet med billederne med text af AOC forleden.

   Donald

   Sunday, July 28, 2019 at 13:55 GMT+0000

   • I korthed tak for respons. Min research er billig (baggrund for bogmanus), men den vanvittig dyre research i USA overgås således af kurspleje. Kapitalismen i renkultur. – I Danmark var der en engang lidt af en parallel til dette, da Kræftens Bekæmpelse havde Ole Bang som chef.

    Erik Hulegaard

    Sunday, July 28, 2019 at 14:07 GMT+0000

    • Av det vidste jeg ikke, men foreninger er jo et sort hul af en slags, rettere, kan være.

     Donald

     Sunday, July 28, 2019 at 14:12 GMT+0000

 2. Ifølge en oversigt for nylig i DR har USA 4-5 gange så store udgifter til medicin som Danmark, i forhold til befolkningens størrelse. Vi ligger endda under Norge, så vidt jeg husker. Fordi apoteket kun må udlevere den billigste tilgængelige medicin, hvis ellers indholdsstofferne er de samme. Og det skaber større grobund for konkurrence fra parallel-importørerne.
  Til gengæld er der så lidt uhensigtsmæssigheder, når en producent har raget sig et præparat med et lille marked til sig, så er der ingen konkurrence, og han får et regulært monopol. Og SÅ stiger prisen. Det har vi set flere gange de sidste par år.
  I USA er markedet noget plumret af, at forsikringsselskaberne blander sig ved at sætte konsulenter til at forhandle priser med producenterne, og de skal jo have både procenter og bonusser. Så selv om Novo-Nordisk ville sælge billigere, via Wall-Mart f.eks, så bliver det modvirket af det amerikanske system. De har ellers prøvet, siger de.

  AagePK

  Monday, July 29, 2019 at 19:08 GMT+0000

  • Det var da godt at få de oplysninger med. Jeg ved udmærket godt at hvis man kun ser på priserne, så forstår man ikke nuancer og baggrund. Tilbage står, at medicinalfirmaernes nødvendige forskning ikke får så stor opmærksomhed som aktiekurserne, hvis man aflønner ledere med aktieposter idet lederens indtjening dermed er afhængig af aktiekurserne.

   Jeg vil gerne tro, at danske medicinalfirmaer er uskyldige (jævnfør en tidligere kommentar fra Ellen).

   Donald

   Monday, July 29, 2019 at 22:21 GMT+0000


Comments are closed.