Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Automatik er slået fra

Var det diset, så alting på en afstand af mere end 2 km vil blive set som udvisket, sløret, eller er det kameraet, hvis optik eller rettere mekanikken, som holder linserne på plads, efterhånden er blevet slidt og har fået slack? Man kan godt høre og mærke, at optikken på kameraet ikke sidder fast som i fast, uden at rokke, og man kan tydeligt se, at der i højre side af billederne er en uskarphed, som må betegnes som en fejl.

Hesseloe with some persons in the foreground

Fuld zoom, de to personer er ca. 10 meter væk, men er alligevel ikke forgrunds-uskarpe selv om kameraet manuelt er stillet til fokus på uendelig (dvs afstand større end 100 meter)

Kattegat med Hesselø i diset vejr, uskarpt

Uden forgrund – en anelse mere detailleret? For mig at se nøjagtig samme grad af tegning (detailler). Man kan lige ane fyret på Hesselø 29 km væk, billedet taget fra 36 meters højde på det offentlige skønne areal på Ternevej, Vejby Strand

Til sammenligning prøvede jeg at tage et billede af Kullen, eller Kulla, 30 km. væk men i østlig retning, som på tidspunktet så ud til at være mere detailleret. Kan det virkelig være at der er mere dis i den ene retning (nordvest) end dis i østlig retning? Det kan man ikke bedømme her, måske narrer det, at der ligger hvide bygninger ovre ved Kullen. Men også her på dette billede er forgrunden mere tegnet end baggrunden. Er det kameraet automatik, som går ind og overstyrer (trumfer, overruler?) (godt dansk ord igen?) Ligesom de katastroferamte Boeing 737-800 MAX fly?

Kulla, Ridge in Southerne Sweden

Kullaberga, set fra Ternevej – har flere detailler

Det spørgsmål har jeg selvfølgelig også forsøgt at få svar på bl.a. ved at bruge fuld zoom i forskellige situationer. Det skal understreges at vejledningen til kameraet (Canon PowerShot SX130 IS, som ikke er i handelen mere) står at der ved fuld zoom må påregnes grynede lidt uskarpe billeder. Ikke desto mindre plejer billeder med fuld zoom i lyst vejr (med solskin) at være pænt tegnede.

De bedste af mine måneskud er lavet med manuel afstandsindstilling og fuld zoom.

Månen er godt halvvejs mod fuldmåne – her er et udsnit forstørret i forhold til det oprindelige billedformat, derfor ser man bedre hvordan de skygger og kraterrande er slørede, men dog synlige

Advertisement

Written by Donald

Thursday, June 27, 2019 at 9:36 GMT+0000

Posted in Foto

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Interessant iagttagelse – kunne være interessant, ifald enten DMI eller TV2-vejret

  Erik Hulegaard

  Thursday, June 27, 2019 at 9:40 GMT+0000

  • Ja, jeg kan jo spørge dem, det faldt mig faktisk ikke ind, jeg vil nemlig først undersøge, om kameraets optik-montering er blevet lidt slidt og dermed lidt sløret.

   Donald

   Thursday, June 27, 2019 at 9:44 GMT+0000

 2. (….) havde en kvalificeret forklaring.

  Erik Hulegaard

  Thursday, June 27, 2019 at 9:41 GMT+0000

 3. Jeg ville prøve med forskellige indstillinger på samme motiv. Når du fx er på “uendelig” vil jeg tro, at kameraet reducerer blænden (mindre “hul”). Det giver større dybdeskarphed (derfor er personerne i forgrunden ikke uskarpe), men da det samtidig lukker mindre lys ind, kræver det længere eksponering og/eller højere ISO. Længere eksponering = større risiko for rystelser, og højere ISO = mere billedstøj.
  Når jeg tager billeder med mit spejlrefleks, styrer jeg næsten altid på blænden alt efter ønsket om dybdeskarphed og/eller lysforhold.

  Eric

  Thursday, June 27, 2019 at 11:00 GMT+0000

  • Ja, hvis jeg bruger “auto” vil kameraet justere de andre parametre. På “Landscape” og “Scenery” mfl. kan man imidlertid indstille selv, og der er også 100% manuel modus, gad vide om ikke det var en sådan jeg brugte til månebillederne (som selvfølgelig ikke er amatør-kikkert-skarpe, men dog så gode at man kan se kraterskygger).

   Det er en god idé at prøve flere indstillinger. Det vil jeg gøre. (Og rense linsen, der sidder åbenbart et støvkorn e.l.)

   Men det er også en god idé at spørge “Vores Vejr” om dis virkelig kan sløre så meget og om man på 29 km. kan opleve mere dis i én retning end i en anden – det må være muligt, siger min almindelige fornuft mig. 🙂

   Donald

   Thursday, June 27, 2019 at 11:45 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: