Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Laveste kartoffelpris siden jeg ved ikke hvornår

Potatos in a plast-bag with price-label

Ingen kommentar!!!

3.90 pr. kilo prima nye kartofler. Ingen svamp, kun svage mærker af optagnings-maskine.

Jeg kan huske engang i 70’erne (eller husker jeg forkert? Var det ikke i den lille købmand på Sønder Boulevard? Var det i Vangede?) at jeg noterede mig at kartofler på det dyreste tidspunkt kom op i nærheden af 1 krone pr. styk. Måske var det store kartofler, men alligevel.

I dag kan man også somme tider få overstore bagekartofler til 3 kr. pr styk (vægt henved 500 gram) i Rema; men så i går købte jeg som sædvanlig nye kartofler fra en papirsæk til små 4 kr. pr kg til selv-vejning (denne gang så jeg ikke efter hvorfra, men jeg gætter at de var fra Spanien, eller hvad? Måske fra Danmark så transporten var minimal kostbar?)

Enten er prisen lav pga overproduktion, udbud meget større end efterspørgsel, konkurrence om overhovedet at få solgt kartoflerne, – eller også er detteher et exempel på den totalt smadrede markedsstruktur i EU, hvor arbejdskraft i form af immigranter i Spanien kan underbetales og produkterne transporteres under kostprisen for transport.

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, June 25, 2019 at 10:10 GMT+0000

Posted in Brok

Tagged with , , ,

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg mener at vide, at der skal stå oprindelsesland et sted i forbindelse med kartoflerne.
  Men bortset fra det er du på det rigtige spor: den totalt smadrede prisdannelse: “markedet” eksisterer simpelt hen ikke.For at lokke kunderne i butikken, sætter man prisen på enkelte varer langt under indkøbsprisen. Vi har haft danske kartofler til lige så lav pris meget tidligt på sæsonen, lige nu er det jordbærrene, der har fået et hak nedad: 2 bakker á 500 g: 50 kr. Men vi har rigeligt i haven. De økologiske gulerødder koster 12 kr pundet.
  Så jeg har ikke problemer med at få pensionen til at slå til. 🙂

  AagePK

  Tuesday, June 25, 2019 at 10:49 GMT+0000

  • Sorry: det er pr kg gulerødder.

   AagePK

   Tuesday, June 25, 2019 at 12:58 GMT+0000

   • Økologiske gulerødder til den pris er jo … ja, fantastisk er lidt dårligt valg af ord, men jeg kan ikke finde andet.

    Vi har også gode økologiske gulerødder her til næsten ingen penge, og jeg nyder det virkelig. Forleden grillede vi sådan nogle på Sct.Hans grillerne.

    (Grillerne? … skal vi grille det danske sprog?)

    Donald

    Tuesday, June 25, 2019 at 13:05 GMT+0000

  • 🙄 Samme her, jeg har ikke meget pension, men med fornuft går det endda.

   Der kan nemt opstå en situation, hvor jeg må give afkald på noget – en stor tandlægeregning kan for et stykke tid sætte økonomien i krisetilstand.

   Jeg købte også Samsø kartofler til en lav pris – ikke meget mere end vinterkartoflerne i vinters.

   Iøvrigt synes jeg at vi savner sans for kvalitet af kartofler her i Danmark. Jeg har også på en FB gruppe for inspiration til madlavning set at der er en del, som ikke værdsætter kartoflerne.

   Kender du van Gogh’s billede af “Kartoffelspiserne”? Hans liv før han koncentrerede sig om at male er så underligt – den store dramadokumentar-agtige biografi (vistnok Irving Stone) fortæller levende om de indre kampe – men hvorfor ville han pludselig være prædikant? Det er jo sindssygt.

   Donald

   Tuesday, June 25, 2019 at 12:59 GMT+0000

   • Hans far var jo præst, hans onkel var præst, han var selv lægprædikant, og efter at have undervist i Ramsgate og London, hvor han også prædikede, begyndte han som 24-årig at forberede sig på teologistudiet; det var altså ikke pludseligt. Han missionerede også i Belgien, inden han begyndte at male for alvor fra 1880. Og også med det formål, at udbrede sit budskab via tegnekunsten. Så hans billeder kan du se som prædikener, ok? Kartoffelspiserne kom jo først i 1885, og jeg mener ikke, at han prædikede efter det billede.

    AagePK

    Tuesday, June 25, 2019 at 14:14 GMT+0000

    • Ja, jeg kan godt se van Gogh’s billeder som en art prædikener.

     Det var Irving Stones beretning om Gogh’s arbejde “missionen” i Belgien, som gjorde størst indtryk på mig. Jeg havde glemt eller ikke set at hans far og onkel var præster. Tror du, at det har smittet af på van Gogh?

     Bogen (af Stone) fortalte, at van Gogh prøvede at tage examiner, men ikke lykkedes at bestå og at man derfor mente at han pga. sin iver kunne være lægprædikant i Belgiske kulmineområder. Jeg har set en by med en lukket kulmine, kun én gang, et sted i Frankrig vistnok Ronchamp, men det giver en fornemmelse af hvordan et samfund kan bygges op omkring sådan en virksomhed og hvordan afhængigheden kan ende med en folkelig fattigdom og store tragedier.

     Jeg tror heller ikke at van Gogh prædikede til Kartoffelspiserne, men at billedet har siddet i hans erindring – eller også var der en periode, hvor han indlogerede sig hos fattige kartoffelspisere; han har haft de oplevelser med fattigdom i hjertet, da han malede dette og andre motiver. Støvlerne, glæden over en solsikke, — fattigt sovekammer osv.

     Hvad var det ellers, som gjorde at man efter hans død pludselig så at hans arbejde var så særligt? Joda, de store lærreder med smukke motiver har vel været så smukke at man faldt for dem hvis bare man vidste at det var en anerkendt maler, men hvad var det, der gjorde at han blev anerkendt? Jeg gætter på at de underlige tidlige motiver har haft en del med det at gøre.

     Donald

     Wednesday, June 26, 2019 at 9:01 GMT+0000

     • Dengang blev en skrædders søn skrædder, en snedkers søn snedker, og så fremdeles: vi har officersslægter, og vi har præsteslægter, så jo: van Goghs valg af karriere er helt tydeligt efter forbillede. Men han kunne ikke koncentrere sig, især efter at han friede, og fik afslag, det slog ham helt ud; derfor satte han sig til at male og tegne, som han havde lært af sin mor; senere kom han på forskellige tegne- og maleskoler, bl.a i Paris, men solgte aldrig et billede, mig bekendt.
      Kartoffelspiserne er jo socialrealistisk, men for tidligt for den tid: herhjemme kom Brendekilde oa også først senere til sin ret, men det var nok tidsånden: Gaugain var jo også tidligt ude med sine motiver og farver. I Tyskland kom Käthe Kollwitz, i Østrig EgonOscar Schiele, og Oskar Kokoschka,og så rullede snebolden.
      Selv var van Gogh fra rigtigt gode kår: præster og boghandlere, med afdelinger i Paris og London, fik nok mere end blot kartofler på tallerkenen. 🙂

      AagePK

      Wednesday, June 26, 2019 at 11:05 GMT+0000

      • Ja, Van Gogh var fra gode kår, jeg mener Irving Stone roman-biografien fremmaner et billede af den unge mand i en London-afdeling af onkelens kunsthandel. Jeg husker ikke præste-onkelen og andre prædikanter i familien fra den roman, men som sagt var det heller ikke familien, som gjorde størst indtryk, men beskrivelsen af Van Gogh’s empati med de Belgiske minearbejderes livsvilkår.

       Fra andre bøger om Van Gogh noterede jeg mig især hans kamp mod perspektiv-tegning. Hans egen forklaring: Jamen det er sådan jeg ser det … har sikkert ikke vakt begejstring i kunst-skolerne. Men som alle bøger siger, han har været velbevandret i kunstens discipliner (måske undtagen perspektiv); farvelære, figur- og formsymbolik, materialer, metoder. Hvor var det synd at han kun fik solgt ét billede i sit liv, og at broder Theo (gud?) ikke oplevede at priserne pludselig steg.

       I Antik-duellen igår var der et trick-spørgsmål til deltagerne om to billeder, gengivet i lille format bag glas i ens-størrelse-rammer: Hvad havde trukket flest kroner fornylig på auktion, et Walasse-Ting billede (et post-moderne billede i expressionistiske farver, med to masker og noget, der kunne ligne planter) eller et billede af P.S.Krøyer, Skagens Nordstrand Marine uden skibe eller personer (Bølge-studie eller farve-orgie).

       Walasse-Ting 340,000 kr. og P.S.Krøyer gik til 380,000 kr. – men det er jo en udvikling vi har fulgt, altså at Krøyer gik fra at være lokal-verdensberømt til at blive anset for at være en stor kunstner med virtuos teknik (der ligesom Monet og van Gogh egner sig til kagedåsemotiver).

       Den lille quiz irriterede min retfærdighedssans for – som en af deltagerne ymtede – så er priser på en auktion ofte tilfældige og afhængige af at der indfinder sig en liebhaver. Hvordan mon køberne så på Van Gogh? Hans billeder fra “Møllen på Montmartre” dengang det endnu var “på landet” stråler af liv og glæde, det må de da have set?

       Van Gogh only sold one painting during his lifetime Red Vineyard at Arles. This painting now resides at the Pushkin Museum in Moscow. The rest of Van Gogh’s more than 900 paintings were not sold or made famous until after his death.

       Donald

       Thursday, June 27, 2019 at 8:41 GMT+0000

 2. Ja, det er virkelig billigt med kun 3.90 per kilo for fine, nye kartofler. Det må da give et tab for forretningen.

  Madame

  Tuesday, June 25, 2019 at 14:05 GMT+0000

  • Det skulle man tro – men de er så flinke hos Rema, de smider ikke noget væk men forærer det hellere til lave priser! 🙂

   Donald

   Wednesday, June 26, 2019 at 8:26 GMT+0000

 3. De priser inkluderer kalkuleret tab. Enten for producent (Det er det mest sandsynlige) eller handelsled.
  Så´rn lidt, som når nogle er så naive, at lade banken passe ens sparepenge.

  natural2222

  Tuesday, June 25, 2019 at 20:01 GMT+0000

  • Ja bankerne kan ikke forrente éns penge på en særlig god måde. Jeg burde have indset det for længe siden. Grundejerforeningen har tabt en del penge på aktier i DanskeBank.

   Donald

   Wednesday, June 26, 2019 at 9:02 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: