Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tomater! med pletter

En af de ting, jeg savnede igennem ugerne på hospitalet (tænk at det blev til 4 uger!?) var syrligheden i en god råkostsalat og gode tomaters syrlige fulde smag.

Jeg har opdaget, at vores lokale Rema har gode (danske) tomater med masser af smag og syrlighed, men forleden så jeg ved kassebåndet, at den pakke jeg havde taget, havde skimmelsvamp på stilk-fæstepunktet, og skyndte mig at hente en anden pakke, små tomater på stilk.

De var også OK – de fleste af dem. Men se her: Der er små pletter på tomaterne, og det er forstadiet til at tomaten bliver blød (og rådner).

Jeg troede de var helt friske, men man ser små brune pletter; på nogle af tomaterne på stilken var de pletter gået over i forrådnelse

Én af disse tomater narrede mig, den så helt god ud, men på undersiden var der gået hul og den blødte, så at sige, sine indvolde ud – den blev kasseret

En anden dag fik jeg nogle tomater fra nabobyen, og du milde kineser (må man sige det?) de smagte af vand.

Ærligt talt er det bedre med nogle overmodne tomater med pletter, med den syrlige smag, end tomater med den tomme, vandige smag.

Men hvordan i alverden skal man vide det, når man køber dem indpakket i plastic?

Written by Donald

Tuesday, June 11, 2019 at 14:03 GMT+0000

Posted in Brok

Tagged with ,

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er det med de ferdigpakkede varer at man aldri vet.
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Tuesday, June 11, 2019 at 15:30 GMT+0000

  • Man skal have briller på og se godt efter!
   Klem på deg 🙂 ❤

   Donald

   Tuesday, June 11, 2019 at 17:57 GMT+0000

 2. Det er et meget godt eksempel at det er vanskeligt at være forbruger. Jeg har besværet mig over kvaliteten af asparges nogle gange. Forleden købte vi en bakke champignon, der så pæne ud. Når sådanne når en vis alder bliver stænglerne kedelige, men denne aldringsproces havde angrebet hovedet (måske som følge afhøj temperatur dagen før) og alle blev smidt ud. De burde været leveret tilbage, men det orkes ikke altid.
  Faktisk forekommer emnet at illustrere et ikke uvæsentligt problem, som formentlig er vanskeligt at løse.
  Vi må plante en tomat i haven!

  Jørgen

  Tuesday, June 11, 2019 at 19:04 GMT+0000

  • Men når man er optaget andetsteds af den ene eller anden grund, så er det nu meget rart at man kan købe “færdige” tomater! –

   Smagen er vigtigst – og så må man se godt efter og gardere sig mod skimmel og andre svampe.

   Gad vide om du får den kommentar, som jeg skrev til uge-21 om bl.a. Rudkøbing. Websiden så lidt underlig ud og jeg kunne ikke se kommentaren bagefter.

   Donald

   Tuesday, June 11, 2019 at 19:12 GMT+0000

   • Med mellemrum forsvinder bloggens stylesheet og den ser underlig ud. Jeg klarer det ved at tømme cachen og så går det til næste gang. Det kræver jeg opdager det. Skulle være i orden nu – og din kommentar var fint at finde.

    Jørgen

    Wednesday, June 12, 2019 at 17:44 GMT+0000

 3. Man skal virkelig have øjnene med sig, når man køber frugt og grønt i butikkerne. Det kan nok ikke undgås, at vi ind imellem bliver skuffede. En tomat, der smager af sol og sommer, er noget af det lækreste.

  Madame

  Wednesday, June 12, 2019 at 5:03 GMT+0000

  • Nej det kan ikke undgås helt – det var faktisk morsomt at en anden kunde i Rema i går udbrød til mig: Der er sandelig ikke meget tilbage — (om grønt afdelingen). Så er det jo som regel de mindre gode pakker, der er blevet efterladt.

   Men iøvrigt skal Rema have ros for at have gode leverandører af tomater, som smager af sol og sommer! 🙂

   Donald

   Wednesday, June 12, 2019 at 7:47 GMT+0000

 4. Problemet er ret komplekst, for tomater er så mange slags, og de bliver udsat for meget forskelligt.
  En af de vigtigste mht smag er kuvøsesyndromet. Det har jeg fabuleret om i mange år, men nu er det blevet bekræftet: det, at man sydpå i mange år er gået målrettet efter tomater, der kunne transporteres helt op til Nordkap uden at gå i forrådnelse skabte en mere tykskallet, men til gengæld mindre aromatisk tomat. Og da folk forlangte tomater midt om vinteren, skabte hollænderne en tomat, der kunne gro i drivhuse: der måtte de så sprøjtes med dit og dat, og så sker der det, at planten koncentrerer sig om at gro, og ikke danner naturlige antistoffer: det er det, vi andre har udnyttet som vitaminer, f.eks. En plante kan jo ikke fjerne sig, hvis den bliver angrebet af: insekter, svampe, vira, selv for mange stråler fra Solen, osv. Derfor alle de antioxydanter, vitaminer, og hvad har vi. Landbrugsminister Laurits Tørnæs måtte sluge kameler, da den af ham bestilte Hvidbog om økologisk dyrkning kontra konventionelt afslørede en forskel på 20-25% i mikronæringsindholdet. Han mente så ikke, at de tal var “særligt signifikante”; jeg spurgte mine kolleger i landbrugsforeningen, om det for dem ville være signifikant, om de fik 20% mere for deres varer. “Jo, bare 2% ville!”, grinede Christian oppe fra Tranderup. Han havde prøvet begge dele, men gik tilbage til konventionel dyrkning, fordi der var for meget administrativt bøvl.
  Men her for nyligt var der en artikel om tomaters manglende smag i dr.dk, hvor bl.a Carl-Otto Ottosen fra Aarhus Uni og Michael Palmgren fra KU, Institut for plante-og miljøvidenskab kommenterede på de gener, der var slukket eller forsvundet fra tomaterne: de var skyld i den manglende smag, og lavere næringsindhold. Det er ganske enkelt: lige som med vor egen krop: if you don’t use it, you’ll loose it. Planten har jo ikke behov for at bruge kostbar energi, næring og vand til at producere noget, den ikke skal bruge til noget. Planter skal simpelt hen stresses, ellers bliver den bare stor og vandig og uden smag. Vandet kommer forøvrigt af al den kalium, man hælder på den.
  Vor erfaring her i huset er desuden, at vi æder mindre, når vi spiser økologisk: vi bliver hurtigere mætte, fordi sensorerne rundt om i kroppen stopper sultfølelsen, når lagrene er fyldte. Forudsat, at man holder voldsomt igen med sukker, hvidt mel og andre tomme kalorier, der bare sætter gang i insulinproduktionen, hvorefter du går sukkerkold, og så starter spiralen.
  Og du kan roligt drage paralleller til alt andet liv: uden dine gåture holder du dig jo heller ikke i gang, tøhø: det var dagens morfar-vits!

  AagePK

  Wednesday, June 12, 2019 at 6:28 GMT+0000

  • Tomaters manglende smag – det opdagede jeg en solskins-eftermiddag ca.1973 på vej hjem fra Italien, vi stoppede ved et supermarked udenfor Milano og købte nogle grimme tomater, der smagte vid-underligt. Siden dengang har jeg været klar over at tomater kan smage godt. Jeg fik fornylig en Marokkansk opskrift på stegte tomater af Aziz fra Helsingør, men desværre kan jeg ikke huske den – det var noget med måden man behandler olien og hvidløg, krydrer med … et-eller-andet, formentlig timian og bruner løg, men ikke steger tomaterne for meget.

   Dertil serveres brød og kylling eller lignende. Alt er godt.

   Ja, man bliver hurtigere mæt når man spiser gode ting (undtagen sukker etc.) Og ja, jeg tror også på at der er sensorer “rundt om i kroppen”, som ikke ligefrem kan måles klinisk, men som giver følelsen af velvære og mæthed. Har man prøvet at sætte en overvægtig på “god-mad-diæt”?

   Hvad mener du med at Christian var gået tilbage til konventionel dyrkning? Er det ikke konventionelt at dyrke tomater på friland om sommeren?

   Iøvrigt mht. sprøjtning så er det vel klogest at købe danske tomater og håbe på at de er sprøjtet så lidt som muligt. Kan man helt undgå sprøjtning af tomater?

   Nå det var ikke meningen af afæske kommentarer til alting – men interessant er det nu alligevel. De små pletter på tomaterne på billedet kan måske tolkes som at de ikke er heftigt sprøjtede, jeg kan ikke huske om de var “økologiske”.

   Donald

   Thursday, June 13, 2019 at 11:12 GMT+0000

   • Christian havde et landbrug, han dyrkede konventionelt, som indebærer sprøjtning og kunstgødning. Så købte han et økologisk ved siden af, men selv om erfaringerne var gode, var det administrative bøvl for meget. Husk: hver gang en konventionel bonde producerer 10 m papir, skal økologen levere 30 m, nemlig dokumentation for ikke at have brugt forbudte stoffer, f.eks. Så Christian opgav, som mange andre.
    Økologiske tomater bliver ikke sprøjtet, i stedet bruger man små krible-krable-nyttedyr til at få has på skadedyrene. I biodynamisk landbrug sprøjter man med forskellige udtræk og forgærede planter, såsom brændenælder, der har gæret i regnvand. Godt fortyndet skulle det give en slags homøopatisk effekt.
    Receptorer for forskellige næringsstoffer er fakta: min datter kunne berette om flere, endda i hjertekammeret, som hun blev undervist om som medicinstuderende. Ligeledes er der receptorer for en hulens masse andre ting, der skal få kroppen til at komme i omdrejninger i tide: histamin, serotonin o.m.m. flere. Og det er jo ret logisk: hvordan skal kroppen ellers vide, om den har fået nok, eller bare skal æde videre? Man havde allerede en ide om det i 50’erne, da man havde gennemført et meget stort projekt med børn under 2 år, der fik fri adgang til alle mulige slags mad: det viste sig, at ungerne over tid fik faktisk lige deres behov dækket. Det udmøntede udtrykket homøostase: at de ting, du har behov for her og nu, får din tunges smagsreceptorer til at foretrække c-vit-holdig føde på et tidspunkt, og b-vit-holdig på et andet tidspunkt. Der er grænser for, hvor meget lever, du vil spise i et måltid, f.eks.

    AagePK

    Thursday, June 13, 2019 at 13:45 GMT+0000

    • Jeg ville bruge ordet “konventionelt” på en anden måde, måske fordi jeg er et levn fra forrige årtusinde, hvor man ikke sprøjtede. Det begyndte vist først i midten af 1950’erne. Jeg ville kalde det “pesticid-landbrug” eller “landbrug med brug af pesticider” (men det er for langt og klodset).

     Økologisk dokumentation, 3x så meget dokumentation? du milde, det har jeg hørt er problematisk, åbenbart fordi der er en fristelse, som planteavleren skal modstå. Jeg ville ønske, at man lagde vægt på forskning i mindre farlige pesticider, gerne “planteudtræk”, og iøvrigt lagde vægt på at spare på penge til sprøjtemidlerne.

     Jeg så en udsendelse om “Kroppens Mysterier: At Lære”, hvor der netop blev fortalt om receptorer (både her og der). Det var befriende, fordi jeg som patient har oplevet så mange ting, når jeg har lyttet til kroppens signaler, ting, som bedst kan forklares ved at man registrerer mad, vejr, lys, udhvilethed, blodprocent osv.

     Men angående mad og udnyttelse af denne (som omtalt i udsendelsen om “Kroppens Mysterier” on demand på DR.dk) så er det jo ellers almindelig tyrkertro at hvis man spiser mange kalorier, så bliver man fed. Jeg tror faktisk ikke at kroppen tager de overflødige kalorier, hvis man ikke er bange for at dø af sult. (I parentes bemærket tror jeg det er bedst at spise alene og i fred og ro uden pres, fordi man da i så fald ikke føler sig presset til at spise noget, som man ikke har brug for – forudsat at man selv køber ind og laver med ud fra sin mavefornemmelse; denne mavefornemmelse var utrolig kraftig efter kemobehandlingerne i efteråret – og nu igen under og efter lungehindebetændelsen).

     Donald

     Friday, June 14, 2019 at 1:27 GMT+0000

 5. Man må selv dyrke sine tomater, men det er jo ikke muligt for alle. Jeg har tomater, agurker og chili i drivhuset, og der er en verden af smag til forskel i forhold til dem, man køber i supermarkederne – især de importerede, som jeg i videst muligt omfang undgår.
  Det er ret irriterende, når man ikke kan se de dårligdomme, der dukker op mikrosekunder efter man har hjembragt varen. Som Jørgen siger, så er det svært at være forbruger …
  Og en lille en til Aage: ‘Loose’ betyder løs. ‘Lose’ betyder tabe, miste 😉

  Ellen

  Thursday, June 13, 2019 at 13:44 GMT+0000

  • Ja, man burde dyrke sine grøntsager, mange har prøvet at få mig til det; men jeg bruger for meget tid på andre ting (musik, foreninger, motion) og jeg har opgivet. Og jeg har ikke drivhus – min nabos drivhus blev total-smadret af storm forrige år.

   Donald

   Friday, June 14, 2019 at 1:29 GMT+0000


Comments are closed.