Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

En første spadseretur i længere tid

Efter en tur til kontrol på hospitalet ville jeg gå en tur for at lede efter “loppefund” – i håb om at finde en porcelænsfugl i Bing & Grøndal stil som erstatning for den lille fugl, jeg havde købt til fødselsdagsgave og som gik i stykker, da jeg tabte tasken med ting og sager. Sukh!

Det var ikke så ligetil at finde genbrugsbutikkerne på Østerbro, men en supersød dame på Strandboulevardens genbrugs-ting-og-sager fortalte mig at jeg nok kunne være heldig på selve Østerbrogade mellem Trianglen og “lille Triangel” eller Farimagsgade.

Det viste sig at være rigtigt. Jeg fik gået 2 km. og det var godt for både humør og helbred.

Map and path

Den ene tur på Østerbro fra Gl.Kalkbrænderivej til Nordre Frihavnsgade, Strandboulevarden og tilbage ad de små gader – bagefter ned til Østerbrogade/Søerne

Iøvrigt var der åbent i en kirke, som hedder “Frihavnskirken” eller Lutherkirken, og der stod et moderne flygel med en seddel på: Venligst tildæk flygelet efter brug …

Det lod jeg mig ikke sige to gange, så jeg tog dækkenet af og spillede lidt, kirkeagtig melodi med lidt varianter og pænt ikke for larmende. Og det er altså godt at spille for andre end sig selv. Der kom nu ikke nogen, men som sagt, kirken var åben og der kunne i teorien dukke nogen op. Jeg tror en af mine bekendte er korsanger i den kirke. Den er meget smuk, der er et eller andet rigtigt over den — selv om navnet er underligt!!! 😀 😎

Written by Donald

Tuesday, May 28, 2019 at 20:01 GMT+0000

Posted in Carpe Diem, Music

Tagged with ,

18 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det må være helt specielt at spille i en kirke, fordi der er en helt speciel rumklang – og også fordi andre kan lytte med. Hvor var det godt, at du var ude at gå!

  Madame

  Wednesday, May 29, 2019 at 14:29 GMT+0000

 2. Hvilket af navnene er mest undeligt: Frihavnskirken eller Luter-kirken? 🙂

  AagePK

  Wednesday, May 29, 2019 at 14:34 GMT+0000

  • Frihavnskirken synes jeg er meget underligt, medens “Luther-kirken” kunne falde ind under traditionen med at opkalde en kirke efter en hellig mand, St.Pauls fx. selvom Paul ikke var en apostel, men snarere en markedsføringsspecialist.

   Donald

   Thursday, May 30, 2019 at 6:57 GMT+0000

   • Tænk, hvis man skulle forklare Frihavnskirke til en amerikaner: Freehaven- eller Safehaven-Church? 🙂

    AagePK

    Thursday, May 30, 2019 at 9:08 GMT+0000

    • Freehaven? 🙂 Aa-aa-h suk, det ville være det samme som at forsøge at forklare bolle-å, nej det kan man ikke!
     Måske The Church At The Freeport … men den ligger jo ikke engang i Frihavnen, men derimod et stenkast fra Nordre Frihavnsgade. Nej vi holder os til Lutherkirken.

     Luther Kirken ligger i Randersgade på Østerbro i Københavns Kommune. Wikipedia
     Adresse: Randersgade 5, 2100 København
     Åbnede: 1918
     Pastorat: Rosenvænget Pastorat
     ====
     Mandag den 3. juni kl. 19:30 er det Carsten Jensen, der indtager den varme stol, når det andet af fire gratis live-interviews løber af stablen i Lutherkirkens Wittenbergsal.

     Søger man på Google “Lutherchurch” med double-quotes for at undgå at Google spørger “Mente du Luther Church?” hvor man jo ikke kan svare NEJ FOR FANDEN! så får man billeder af nogle kirker i Tyskland; Hannover, Karslruhe mv. men jeg er ikke sikker på om det er navnet på bygningen eller en betegnelse for at kirken dyrker en form for evangelisk-luthersk liturgi.

     Donald

     Thursday, May 30, 2019 at 9:52 GMT+0000

     • At forklare bolle-å er da egentligt nemt nok: når man har en lyd å, men ikke har et tegn herfor, bruger man aa, og det har man så gjort længe, både på dansk, norsk og svensk.Men det giver ind i mellem problemer med at læse sammensatte ord, som graaanden, eller graaankan på svensk. De har også en aa, der hedder Skalaan, og sådan er der flere.
      Derfor: for at lette læsningen, satte et kvikt hovede et a oven på et andet, og straks var Å-et og å-et født. Aage blev til Åge. Men det syntes mine forældre var grimt, derfor hedder jeg Aage. Det gør min kone og datter så også, men det er til efternavn: de stammer fra Aage-gården i Horeby på Falster.
      I disse internettider har Ålborg, Århus og Åbenrå så fået problemer med mail-adresser o.lign, derfor skiftede de tilbage til Aalborg, Aarhus og Aabenraa.
      Når der findes Luther kirker, findes der så også Luther lagkager? 🙂

      AagePK

      Thursday, May 30, 2019 at 11:31 GMT+0000

      • Hovsa: en gråand hedder gräsanka på svensk, og stokkand på norsk. Til gengæld har de en blåanka på svensk, blåand på norsk: den hedder så new zeelandsk strømand på dansk.
       Og den der Skalaå hedder retteligen Slakaån.
       Så skulle det være rettet.
       Sannfinnerne, altså partiet De sande Finner, blev splittet op, udbryderne kaldes nu Blåa Riksdagsgruppen: det må så være det blå kors i det finske flag, kernen, der danner baggrund for det navnevalg. Havde finnerne ikke haft bolle-ået, havde de heddet Blaaa Gruppe

       AagePK

       Thursday, May 30, 2019 at 13:17 GMT+0000

       • Det var et skønt exempel fra Finland. Jeg var godt klar over, at man opnår mange fordele med bolle-å’erne. Åhja.
        Det var Rasmus Rask, der “opfandt” eller “opdagede” bolle-ået, tror jeg, … checker … nej der var mange før ham! Svenskerne kom allerførst:

        Da Hartvig Frisch i 1948 indfører det, vi kender som bolle-å’et, er der gået flere hundrede års diskussion forud. For allerede i 1743 foreslår grammatikeren Jens Pedersen Højsgaard, at vi får et tegn for å-lyden.

        Svenskerne var først

        Idéen er at overtage det svenske tegn, som allerede findes på det tidspunkt og kommer senere på programmet, da den store danske sprogforsker Rasmus Rask skriver et forsvar for bolle-å’et, som erstatning for AA. I hans retskrivningslære fra 1926 skriver han, at

        – Å er den rigtigste figur, vi kan anvende til at betegne denne enkelte lyd. Men at den bør betegnes med et enkelt bogstav, vil vist alle som har begreb om sprogrigtighed letteligen indrømme. Især da ingen anden enkelt lyd i vort modersmål betegnes med tvende sammenstillede tegn.

        Donald

        Friday, May 31, 2019 at 6:19 GMT+0000

       • Og dette AA kolliderer også med bl.a. Hollandske Haag, som burde udtales Haaach og ikke så det næsten rimer på hage. Uh, hvor ærgeligt … 😎

        Donald

        Friday, May 31, 2019 at 6:21 GMT+0000

      • Det er jo lutter grin – men fremragende forklaring af bolle-å, som man skal huske er et ganske respektabelt og anstændigt tegn, også selvom Ålborg måtte gå over til den gamle stavemåde. Aalborg. Olborg havde været en mulighed? Bolle uden a.
       Nu får jeg garanteret igen bøvl med at aflevere kommentaren. …. Tilføjelse: Nej hurra, det gik jo glat igennem, lutter smil og hurra!

       Donald

       Friday, May 31, 2019 at 6:15 GMT+0000

    • Nu er dax2 wordpress gået i baglås og nægter mig adgang, nu må vi se om jeg kan poste som en gæst.

     Nådada! Det er en anden kirke, “Frihavnskirken” lige i nærheden på noget, der hedder Willemoesgade (stadig ikke ude ved Havnefronten) – og den blev bygget af en filantropist-noblewoman Dorothea von Ripperda, a young noblewoman who learned about the severe shortage of churches in the new districts of Copenhagen at a meeting in the mission house Bethesda in 1886; hun dannede “the Society for the Construction of Small Churches in Copenhagen.” (Det står ikke i Dansk Wikipedia?!)

     https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_the_Free_Port
     The Church of the Free Port (Danish: Frihavnskirken) is a Church of Denmark parish church in the Østerbro district of Copenhagen, Denmark. It was built in 1905 to designs by Thorvald Jørgensen, best known for his design of Christiansborg Palace, home to the Danish Parliament. It takes its name from the Freeport of Copenhagen which had been established on the coast just east of the church a decade earlier.

     Axel

     Thursday, May 30, 2019 at 10:22 GMT+0000

     • Dette er en test af login på Dax2 som administrator.

      Det gav adgang, men i modsætning til i går skriver WordPress at jeg hedder Dax2, hvilket jo oprindeligt for 11 år siden var en angivelse af at det var en reserve-weblog fordi TDC forbindelsen var nede (ude af drift) – så brugte jeg forbindelsen fra arbejdspladsen (efter arbejdstid).
      Lad os nu se om der kan repareres. Jeg tror at WordPress er i gang med at sælge deres web-service eller ønsker at forbedre den fælles blogger-ID mekanisme.

      dax2

      Thursday, May 30, 2019 at 10:24 GMT+0000

 3. Sidste gang vi var i Roms lufthavn, stod der et flygel ved en af gatene, og da vi passerede, sad en ung mand og spillede noget fejende flot klassisk. Bag ham stod en kabinekuffert. Vi var enige om, at han nok var hyret ind til lejligheden, og at kufferten var en rekvisit, men man ved jo aldrig 🙂

  Eric

  Wednesday, May 29, 2019 at 14:43 GMT+0000

  • Der er nogle steder tiltag for at bringe musik ud i hverdagen. Street-piano. Valentina Lisitsa har spillet på opretstående klaverer opstillet på tog-stationer i London (hvorved de er under tag); men ikke alle pianister har en trang til at spille for “folket”.

   Donald

   Thursday, May 30, 2019 at 7:00 GMT+0000

 4. Det er godt at man kan finde gode ting i lopperierne rundt omkring, men selvfølgelig ikke at de går i stykker.
  Heldigt var det dog fordi det gav mulighed for lidt kirkemusik.

  Jørgen

  Wednesday, May 29, 2019 at 18:28 GMT+0000

  • Ja, det var en dejlig dag og en sjov spadseretur!

   Donald

   Thursday, May 30, 2019 at 7:01 GMT+0000

 5. Det var hele tre ‘wins’ på én gang – herligt – fire, kan man vel sige, hvis kontrollen var positiv, hvad jeg håber den var 🙂

  Ellen

  Thursday, May 30, 2019 at 8:33 GMT+0000

  • Det var nemlig flere wins – flere end tre! Og sønnen blev glad for den lille fugl.

   Donald

   Thursday, May 30, 2019 at 9:41 GMT+0000


Comments are closed.