Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Et addendum til kommentarer om tunnelboring for vand til Det Døde Hav

Profile of land between Mediterranean and Dead Sea

Middelhavet til venstre i billedet, Det Døde Hav tydeligt lavere til højre i billedet – MEN hvad er det blå vand på toppen af bjergryggen?

Se også http://deadseapower.com/project_review/

Written by Donald

Saturday, May 25, 2019 at 10:16 GMT+0000

Posted in Vandbyggeri

Tagged with

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er ikke en stor sø, men en illustration af fænomenet Aqifer, et grundvandslager, der presses opad pga et inderliggende vandtæt lag, en Aquiclude, men kan bremses af en Aquitard, et mindre vandgennemtrængeligt lag. Du har altså en stor svamp, der ligger på et fad, med et tyndt lag “noget” over: hist og her er der damme og søer, og borer du ned i svampen, kan du komme til artesiske lag, der kan springe op som kilder. Skt Helene kilde, Mårum og ande er jo under Øresund forbundet med Ramlösa, f.eks.
  Grundvandsbassiner som i Nordsjælland-Skåne og Israel-Libanon kan være enorme: i USA går Ogallala-aquiferen fra Chicago til Houston, iflg et kort i mit gamle National Geographic fra 1980 med temaet: Vand.
  Se mere på engelsk wiki: Aquifer, der er bl.a et fantastisk billede fra Kansass: Center-pivoted irrigated fields in Kansass; det har du vist selv skrevet om i en tråd for længe-længe siden, ikk’?

  AagePK

  Wednesday, May 29, 2019 at 6:19 GMT+0000

  • Utroligt synes jeg – spændende oplysninger, historie, geografi, 150 år gamle forsker, Henry Darcy, som jo nok ikke har været alene om interessen for de vandførende lag.

   Jeg savner i artiklen noget om de persiske qanats – men da jeg i denne omgang vil koncentrere blogg-indlæg om vand i jorden i Danmark (bl.a. det, som du nævner, Nordsjælland-Skåne Aquifer Alnarpsströmmen is a subterranean aquifer under the Swedish province of Skåne. It has been used for wells since at least the 18th century and as a fresh water source for Malmö since 1901 – og de højere lag) så må persiens urgamle vandingssystemer vente nogle uger til jeg forhåbentlig har lidt mere overskud.

   Donald

   Wednesday, May 29, 2019 at 13:33 GMT+0000

   • Vi har jo en dårlig vane med at glemme: at f.eks sten er fyldt med porer, huller, hvori der kan gemme sig olie, vand, gas… At jorden som materiale dækker over alt muligt, karst, altså kalkklipper, der kan være hullet endnu mere end en schweizer-ost, og hvor der kan løbe kilometerlange gange, gemme sig huler større end katedraler, og hvor der kan opstå jordfaldshuller, der kan sluge biler og bygninger. Min skolekammerat var lærer ved Mønsted skole dengang for 30 år siden, hvor de måtte lukke i flere måneder, indtil de havde sikret sig, at skolen ikke var i fare for at ryge med i et pludseligt opstået jordfaldshul, forårsaget af kalkminedriften gennem flere hundrede år.
    Tænk også på fodbolddrengene i Thailand, der gemte sig i et sådan system af gange i et karstområde.

    AagePK

    Wednesday, May 29, 2019 at 14:31 GMT+0000


Comments are closed.