Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hospitalskuller

Da jeg i sidste uge (begyndelsen af Maj) lyttede til musik på mobiltelefonen via en lille højtaler, som min søn havde lånt mig, fik jeg mere og mere lyst til at spille selv. Ventetiden efter en scanning brugte jeg til at sagte at synge og nynne nogle af de smukke melodier, som jeg havde hørt.

Dvorak er kendt for sin 9. symfoni, “Fra Den Nye Verden”, men hvor blev de 8 andre symfonier af? Jeg brugte al den gode tid til at høre musik, som man ellers ikke har tid til at lytte til i fred og ro.

På den måde undgik jeg “hospitalskuller i svær grad”.

Om lørdagen ringede jeg til min broder og spurgte, om ikke det var sjovere hvis jeg tog en taxa fra hospitalet over til ham (ved Søerne) så vi kunne spille lidt sammen. Jo – han var meget glad for at jeg kom, og jeg kastede mig over hans nye smukke klaver, og spillede en meget, meget simpel melodi (på 3 toner) simpelthen for at få fingrene igang.

Det lykkedes.

Senere arbejdede jeg mere med den lille melodi, inspireret af en dag jeg havde spillet på et lille barok orgel i Maria Kyrkan i Helsingborg (uden at kordegnen var kommet farende for at sige at det måtte jeg ikke!) Her er den på klaver.

En simpel melodi, god til genoptræning af fingrene.

Advertisement

Written by Donald

Friday, May 10, 2019 at 17:28 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Liv

Tagged with ,

17 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det er almindeligt (aner-)kendt i sundhedsverden, at musik kan stimulere og/eller løfte patientens stemninger. Det gælder både i somatikken og psykiatrien. I 1991/92, hvor jeg overlevede den samme cancersygdom, som du nu overlever, eksperimenterede jeg med både klassisk og soulmusik. Sidstnævnte – med stærk bas – hjalp mig i de svære stunder, hvor det var fifty-fifty.

    Det afhænger også i nogen grad af den assisterende medicin, der ledsager den onkologiske behandling. Prednisolon f.eks. kan give forskellige stemninger. – Men i dit tilfælde var den korte vej fra RH til din broders hjem den rette vej. Og skulle vores livslinjer mødes i “den gamle katolske” S:ta Maria kyrka i Hbg (jeg kommer der et par gange om året), bør du give en smagsprøve på din udøvende musiske kompetence. Og adderende tror jeg, at salig Erik Stub ville have nydt din musiske optræden. 😉

    Erik Hulegard

    Friday, May 10, 2019 at 19:32 GMT+0000

    • Det er altid opmuntrende at høre en anden person, der har klaret sig gennem en sygdom. Prednisolon i de mængder, man bruger ved onkologisk behandling, svarer iflg. en læge til fire kander kaffe om morgenen, ikke bare fire krus, men fire kander! så det er vist klart at det kan ændre på stemningen. Jeg blev lidt manisk. Jeg oplevede, at når jeg begyndte at spille klaver, om så bare øvelser, så fik jeg en glæde der fyldte hele kroppen, jeg rettede ryggen, jeg fik mere og mere lyst til at fortsætte (og gjorde det).

      Men denne lungehindebetændelse var udmarvende. Den første uge kunne jeg ikke ret meget andet end at sove og spise.

      Angående musikken: jeg ved ikke rigtig hvorfor det gør så stærkt indtryk på os, faktisk uanset om man er meget eller lidt musikalsk, men jeg tror det skyldes at musikken fortæller os (i mangel af bedre udtryk) at vi er åndelige væsener.

      Donald

      Friday, May 10, 2019 at 23:39 GMT+0000

  2. Tak for påpegningen af at man må finde på noget at foretage sig så hospitalskuller i svær grad ikke indfinder sig.
    Tak for muligheden for at lytte til den lille melodi. Hvilken ro den giver.

    Jørgen

    Friday, May 10, 2019 at 19:39 GMT+0000

  3. Tak kære Donald for den lille enkle melodi! Kærlig hilsen Marianne

    Marianne Bentzen

    Friday, May 10, 2019 at 19:59 GMT+0000

  4. Så smukt at lytte til. Og sikke en god idé at bruge musik til at jage hospitalskuller på flugt.

    Madame

    Saturday, May 11, 2019 at 5:13 GMT+0000

  5. Én tone mere, og du kunne have skrevet Skæbnesymfonien! Har du tænkt på det? Nu ligger du jo, i mine ører, tættere på Drømte mig en drøm. Men også Brahms var god til at økonomisere med noderne, lige nu kan jeg bare ikke huske, hvilken symfoni, hvor han, i grunden, kun bruger 4 toner. Pachelbel ligeså, i hans kanon. Prøv Pachelbel Rant, på youtube, hvor en stakkels cellist udsynger sine frustrationer over de få toner, en cellist har at gøre med i Canon i d, hvor alle andre får lov til at brillere.
    Du burde læse om Avicenna, eller ibn-Sina, en persisk læge af de helt store: han benyttede musikken som medicin, endda differentieret med forskellige tonearter til de forskellige sindsstemninger. Og hans anvisninger bruges stadigvæk, også i europæisk musikterapi. Bl.a har Niels Eje, med firmaet musicure.com , udbredt specialkomponoret musik delvist ud fra Avicennas teorier. Jeg korresponderede med ham efter at have set en tysk tv-udsendelse, der gik i Avicennas fodspor, både i sted og tid. Hans indflydelse i lægekunst og musikteori er betydelig Verden over.
    Du vil dog finde mest om hans forståelse af musikken som medicin i tysk wikipedia.

    AagePK

    Saturday, May 11, 2019 at 5:30 GMT+0000

    • Hvis du i tysk wiki finder Maqam (Musik), er der mere om musik brugt som smertestillende hos småbørn i 800-tallet, og sheik Qalawums hospital i Kairo, bygget i 1284, hvor man havde ansat musikere som behandlere. Trykker du på English-knappen, kommer du til toneskalaer, der demonstrerer de stemninger, der kan fremkaldes, lige som kirketonearterne i europæisk musik.
      Jvfr Erik Hulegård har jeg også brugt musik for at komme i, eller ud, af bestemte stemninger: ved frustrationer på arbejdspladsen hjalp dejlige, men desværre alt for tidligt afdøde, Phillipa Bulgin meget. Hendes, og Danser med Drenges, “Hvorlænge vil du ydmyge dig”, på fuld knald på Lowther’s ACE-horn, kunne sagtens blæse triste tanker ad H til. Videoen på youtube er også genial, fra sort-hvid, så med rød ballon, for at ende i et karnevalsorgie af fest og farver, smuk metamorphose!
      Interesseret i tegninger til et Ace-horn? 🙂 Jeg skal/burde snart gøre alvor af at bygge “mit” nye horn, i beton-rør. Sådan en Lowther på nogle kilo neodym kan virkeligt flytte luft!

      AagePK

      Saturday, May 11, 2019 at 6:29 GMT+0000

      • Wikipedia::

        The word maqam in Arabic means place, location or position. The Arabic maqam is a melody type. It is “a technique of improvisation” that defines the pitches, patterns, and development of a piece of music and which is “unique to Arabian art music”. There are seventy two heptatonic tone rows or scales of maqamat.

        Det er en opfattelse af musik og skalaer, som lyder så anderledes at man som EU musiker undrer sig over de små interval-forskelle, der kan lyde som “falske” intervaller for en, der ikke kender de kulturelle forskelle. Instrumentariet ligner i den Iraqiske form indiske instrumenter, med tabla (håndtrommer). Det må jeg læse mere om! Spændende. Men som der står, 24-tonesystemet er notationalt, “and does not affect the actual precise intonation of the notes performed.”

        Min barndoms skolekammerat fandt også frem til “lowther bas horn” som kan blæse triste tanker bort. Og ja, hvis det er i beton, kan man fremme effektiviteten, 2-3 watt output er nok til at fylde en sal med bassister!

        Men min hørelse er nok lidt ødelagt, for jeg kan bedre lide musik uden de store udsving, på fx. en lille computerhøjtaler. Men på det plan er der nu også store kvalitetsforskelle, og det gætter jeg skyldes (forkert) resonans og højtalere med egenfrekvens (dårligt).

        Selv mit klaver kan – i lukket tilstand – give nogle høre-fænomener, som er lidt generende. Jeg er tilbøjelig til at spille meget sagte.

        Donald

        Saturday, May 11, 2019 at 7:31 GMT+0000

    • Som barn drømte jeg om at “skrive skæbnesymfonien”, og ærgrede mig over at den allerede var skrevet. Men så opdager man improvisationens kunst, og dette at selv at lave musik, det er meget befriende, man oplever en art befrielse.

      Ibn-Sina får mig til at tænke på en roman, jeg lånte af min søn, “The Physician”, første del om en dreng, som bliver forældreløs og solgt til en omrejsende (kvak)salver som faktisk ikke er så dårlig. Han optræder også med tryllekunster og har en vogn, som man kan skubbe eller leje en hest til at flytte rundt på (hvis jeg ellers husker rigtigt). I anden del er drengen blevet voksen og kendt for at kunne helbrede med både berøringer og elementær sygepleje.

      Han rejser så ad de Romerske veje gennem Europa, Balkan, Tyrkiet, Kaukasus, møder en sød kvinde og forelsker sig, de følges ad, og ender i Persien, hvor lægekunsten er meget længere fremme, og det får vi så en beskrivelse af: Det er maven og dens afgang, som man stiller diagnose på. Mange patienter kan reddes, men ikke alle, det er lidt realistisk. Resten af historien er et kærlighedsdrama.

      Jeg kan godt huske at have set og hørt Niels Eje, men nu vil jeg da grave lidt mere i det.

      Du har jo stor erfaring med violinister (og heste, hvis jeg husker rigtigt?) og med musik i det hele taget! Tak for at kommentere på det meget lille musik-indlæg.

      Donald

      Saturday, May 11, 2019 at 7:20 GMT+0000

  6. Takk for musikken, Donald. Musikk er en god hjelper i livets allehånde krumspring. Og noen ganger bringer den bare livsviljen tilbake. Ikke for at jeg tror du har liten livsvilje. Musikk er det språket som snakker mest til sjelen, tror jeg. Er man blant de lykkelig lottede som kan være ytende og ikke bare nytende, er man misunnelsesverdig.Synes jeg.
    Jeg ønsker deg mange gode timer ved klaveret. Og klem på deg 🙂

    Annemor Schønhaug

    Saturday, May 11, 2019 at 5:37 GMT+0000

    • Selv tak, Annemor! De undrede sig på hospitalet over at jeg så så rask ud, når jeg snakkede med dem – selv om jeg var meget syg. De var så søde.
      Klem på deg! 🙂

      Donald

      Saturday, May 11, 2019 at 7:37 GMT+0000

  7. Balsam.

    Eric

    Saturday, May 11, 2019 at 6:10 GMT+0000

  8. Jeg har ofte tænkt, at man burde lave en liste over den musik, der ønskes spillet i hørebøfferne, hvis man skulle ende med at ligge hen uden at have chancen for at kommunikere.

    Københavnere er sære! Tænk, at din bror bor ved søerne. Skulle man absolut bo sammen med husdyr, ville jeg da foretrække at bo ved køerne. De lugter dog lidt bedre. 🙂

    natural2222

    Sunday, May 12, 2019 at 3:43 GMT+0000

    • …og køer har de jo rigeligt af i og omkring Københavnstrup! 🙂 🙂 🙂

      AagePK

      Sunday, May 12, 2019 at 5:34 GMT+0000

      • Ved Åboulevarden er der både køer og søer!

        Jeg foretrækker Vejby!

        Donald

        Sunday, May 12, 2019 at 11:51 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: