Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hjertemedicin

Her burde være et billede af en pille eller en indlægsseddel, men det er pænere med et billede af en gravhøj, bygget for 4-6000 år siden. Det er også godt for hjertet at se på sådan noget.

Birkehøj – en gravhøj øverst på kystskrænten i Tisvilde Hegn

Måske er min fornemmelse for statistik rigtig (nemlig at “hjerte”medicin bliver brugt fordi man ikke har andet, og trods problemer med virkningsgrad og prognoser) – jeg vil stadig søge efter information om hvorfor man bruger den medicin, man foreskriver. Der er to problemer: 1. Man får det dårligere, når man tager medicin (som fx. beta-blokkere) og 2. statistik over helbred over 10-15 år er sjældent skudsikre beviser for noget som helst.

Det første betyder, at selv om der kan være nogle velgørende effekter af hjerte-kredsløbsmedicin, så er den umiddelbare virkning den stik modsatte (det er counter intuitivt; hjælp med et dansk udtryk for dette) hvilket selvfølgelig gør at man kan blive dybt bekymret over om det nu også er så smart. Det andet er understregning af at statistik for lægevidenskabelig forskning er ofte tages til indtægt for mere end det kan bære.

Men ikke nok med det – medicinen belaster nyrerne, og dårlig nyrefunktion medfører (så vidt jeg ved) en alvorlig nedsættelse af livskvalitet (d.v.s. man er ikke veloplagt, træt selv om man sover godt, muskler og led er ømme. Der er sikkert flere ting, som påvirkes negativt af dårlig nyrefunktion.) For 14 dage siden ringede sygeplejersken efter at have set blodprøverne og sagde at jeg skulle holde op med den ene “hjertemedicin”, som belaster nyrerne. Tak for det. Siden da har jeg fået det bedre med henseende til kondition (længden af spadsereture).

Hjertemedicin er som regel ikke medicin, der påvirker hjertet direkte, men kredsløbet, idet man udvider kapillæerne og derved mindskes blodtrykket. Mit blodtryk har aldrig været for højt – det har jeg nævnt før, og jeg er stadig usikker på om læge-videnskabens raisonnement holder i denne sammenhæng, så jeg læser videre på alt, hvad jeg kan finde. Og heldigvis er lægerne flinke til at svare på spørgsmål.

Dette var et meget privat indlæg, og jeg er i tvivl om det er læseværdigt – men det er jo mest for min egen selvterpeutiske skyld, at jeg skriver dette indlæg.

Written by Donald

Friday, April 5, 2019 at 14:10 GMT+0000

Posted in Carpe Diem, Liv

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Der er skyggesider ved alt, men jeg forlader mig på, at lægerne er de bedste til at veje for og imod. Det er jo bl.a. også derfor, de monitorerer nyrefunktionen, og det var så godt for dig. Jeg har ikke haft gener af medicinen – kun da jeg skulle stoppe med betablokkerne. Da fik jeg det rigtig skidt, fordi jeg ikke blev nedtrappet. Det blev jeg så i anden omgang, og så gik det helt uden problemer.
  Private indlæg giver nærvær og kan, som du selv er inde på, være terapeutiske.

  Eric

  Friday, April 5, 2019 at 14:43 GMT+0000

  • Min fornemmelse var at jeg balancerede på en knivsæg, hvor kroppens funktioner (især nyrerne) krævede noget andet end denne “hjerte”medicin, der som nævnt er counter-intuitive.

   Jeg er godt klar over, at de fleste ikke oplever bivirkninger (som man jo kan læse i indlægssedlerne og på us.wikipedia, der er rimeligt troværdig).

   Donald

   Friday, April 5, 2019 at 20:10 GMT+0000

 2. Jeg synes godt nok, at du generaliserer temmeligt meget: der er rigtigt mange, hvis ikke de fleste, som har glæde af deres medicin, uanset til hvilket formål.
  Og medicin, helt generelt, udskrives vel også kun: ” fordi man ikke har andet…”
  At der så er læger, der ikke er opmærksom på cocktail-virkninger og lignende, er så en helt anden historie. Flere plejehjem har jo nu en farmakonom til at ryde op i rodet, og det er mange steder hårdt tiltrængt. Selv har jeg været heldig med at være gift med en: især, da hun fangede EUs advarsel om medicin, jeg fik, der havde nogle forbaskede bivirkninger, der i sidste ende kunne have være fatale.
  Så ja: medicin skal man vare opmærksom på, og sparsom med; jeg hælder til, at min medicin skal være min mad, og min mad skal være min medicin. Men mine marevaner slipper jeg nok ikke af med lige med det samme.

  AagePK

  Friday, April 5, 2019 at 19:25 GMT+0000

  • Alt det er jeg klar over og har også gjort læge og sygeplejerske opmærksomme på, at jeg forstår meningen med denne medicin, men at jeg ikke er rolig ved en ordination, som ikke er baseret på direkte målinger, når der stadig er så mange andre ting i kroppen, som ikke fungerer så godt. Jeg udtrykte det til Eric på den måde at jeg føler at jeg balancerer på en knivsæg og hele tiden kommer op og falder ned igen, fordi dårlig nyrefunktion bevirker alvorlig forringelse af livskvalitet (træthed og smerter).

   Og så viste det sig minsandten, at min fornemmelse var rigtig, og sygeplejersken ringede og sagde at nyrefunktionen var faldet. Det er ikke godt – for jo mere den falder, desto mere risikerer man permanent skade.

   Donald

   Friday, April 5, 2019 at 20:14 GMT+0000


Comments are closed.